Savršenstvo iz Novog Zelanda

Znate li da nam iz Novog Zelanda dolaze najjužniji vinogradi na svijetu smješteni u Otago regiji.

Iz zemlje “dugog bijelog oblaka“ s prijevoda na maorskom jeziku, koja je dugačka oko 1600 km i široka do 200 km kriju se božanstvena vina i predivne vinogradske regije. Kada sam se prvi put zaljubila u sauvignon , bio je to sauvignon blanc iz Novog Zelanda, ljubav na prvi okus. Ako ga do sad niste kušali, to je ono prvo što danas morate napraviti. Novi Zeland u svijetu sigurno je proslavila ta bijela mirisna princeza među sortama grožđa. Fantastične arome citusa, grejpfruta, egzotičnog voća, zelene trave, zelene paprike brzo otkrivaju da u čaši držite sauvignon iz Novog Zelanda. Obilježavaju ga još i intenzivan i oštar okus visokih kiselina, što nije ni čudno, jer dolaze iz najhladnijih vinograda južne hemisfere. Odličan je aperitiv i pratnja uz ribu i školjke. Oko 90 % sauvignona dolazi iz regije Marlborougha s Južnog otoka Novog Zelanda. Obožavam i Pinot Noir iz Novog Zelanda gdje najbolji dolazi iz regije Martinborougha, gdje najbolje mogu prepoznati baršunaste tanine.

Najpoznatije sorte grožđda u Novom Zelandu:

Sauvignon blanc
Pinot noir
Chardonnay
Riesling
Merlot
Syrah

Najvažnije vinske regije u Novom zelandu čine:

Na sjevernom otoku:
Hawke´s Bay
Martinborough / Wairarapa
Gisborne

Na južnom otoku:
Središnji Otago
Marlborough

Neke od najboljih godina u Novom Zelandu su bile:
1998., (jedna od najboljih za crvena vina), 2006.,2007.,2008.,2009,

Ono što je zanimljivo spomenuti da su većina vina zatvorena čepom na navoj, što je zapravo genijalna stvar. Ne morate se mučiti s otvaračem i bojati se da li će čep puknuti, da li će imati miris po TCA –u, čepu. Samo brzi okret ruke i vino je odmah otvoreno. Većina vina je odmah nakon punjenja spremna za piti dok neke dobre godine možete i čuvati.

Najpoznatiji i meni najdraži proizvođači vina u Novom Zelandu su:

CRAGGY RANGE vinarija sa svojim fantastičnim vinima:
Le Sol Syrah, Pinot Noir Te Muna, bordoška kupaža iz najstarije regije Hawkes Bay, vino Sophia,
Chardonnay Kidnappers.
Cloudy Bay Sauvignon Blanc
Mount Nelson Sauvignon Blanc
Villa Maria Sauvignon Blanc
Matua Valley Sauvignon Blanc

Jeste li znali da u Novom Zelandu ima jako puno proizvođača vina porijeklom iz Hrvatske? Neki od najpopularnijih i najznačajnijih su:
Ivan Yukić,
Nikola Nobilo,
Josip Babić,
vinarija Brajković i mnogi drugi.

Kada vaša sljedeća destinacija bude odlazak u restoran ili najdražu vinoteku bez ustručavanja uživajte u raskošima vina iz Novog Zelanda. Sigurna sam da će vas osvojiti na prvu kao što su i mene.

Pripremila: Sommelierka Jelena Šimić Valentić
Fotografije: Shutterstock

Facebook Like Button