Saznajte sve o omiljenom bljuštu i ljekovitom svojstvu vilinog korijena

Jedna od vrlo zanimljivih biljaka kojoj ćemo predstaviti zove se vilin korijen ili kako ga još popularno zovu bljušt, kukače, crna kuka ili bruškandul, a zapravo mali broj ljudi dobro poznaje ovu biljku.

Bljušt, crni korijen ili kuka

Sam naziv zvuči dosta čarobno i magično, no riječ je biljci penjačici koja cvjeta u svibnju i lipnju, a poznata je još pod nazivima bljušt, crni korijen ili kuka.

Iako je ova biljka otrovna zbog saponinskih spojeva koji se nalaze u cijeloj biljci ona s druge strane ima izuzetno ljekovita svojstva o kojima ćemo sada reći nešto više.
Oni koji su imali priliku vidjeti vilin korijen, mogu posvjedočiti da ova biljka vrlo brzo nadražuje kožu tako da treba biti vrlo oprezan.

Rasprostranjenost vilinog korijena seže od Afrike, jugozapadne Azije pa sve do Europe gdje ju i mi danas imamo prilike koristiti.

Kako izgleda vilin korijen ili bljušt?

Kao što smo napomenuli riječ je o biljci penjačici koja cvijeta u proljetno-ljetnim danima, a bere se u jesen.

Kada cvijeta, bobice su žarko crvene boje koje nemaju mirisa, govore da su vrlo ukusne no stručnjaci upozoravaju da njihova konzumacija može biti itekako opasna za život.

Važno je naglasiti da vilin korijen nije otrovan samo zbog saponinskih spojeva već i kristalima kalcijeva oksalata koji se nalaze u plodu. Kada se prereže korijen, može se reći da je on u presjeku bijele boje, a njegov vanjski izgled je puno tamniji odnosno crne je boje.

Rasprostranjena je na livadama, šikarama, bukovim šumama, hrastovim šumama, kamenjarima U narodnoj medicini oblozi od Vilinog korijena koristili su se za liječenje mnogi tegoba, no važno je naglasiti da djelovanje vilinog korijena nije znanstveno dokazano nego da su dugogodišnja iskustva u narodu nastala na temelju iskustva od lokalnih ljudi koji su to brali, pripremali i koristili.

Za što se sve koristi vilin korijen?

Oblozi od korijena vilinog korijena jako su ljekoviti, prema savjetima starijih ljudi, i poznavatelja narodne medicine.

Kažu da se oblozi mogu koristiti za sljedeća stanja: kod upale mišića, kostobolje, proširenih vena, hladnih ruku i nogu, psorijaze, bolova u kralježnici, reumatskih oboljenja, gihta, lumbaga, mišićnog istezanja, slabe cirkulacije, bolova u sinusima, ubrzanju procesa kod zacjeljivanja rana, problemima kod otpadanja kose i ostalo.

Prema savjetima ljudi koji pripremaju navedene tinkture, korijen Vilinog korijena najbolje je brati u jesen i sušiti, a priprema se u kombinaciji s alkoholom kako biste dobili najbolji ljekoviti sok. Ako nemate kod kuće medicinskog alkohola kaže se da se može upotrijebiti i rakija.

Ljudi u narodu također tvrde, da ga je najbolje koristiti u kombinaciji s voskom ili mastima.

Upotreba vilinog korijena u kulinarstvu

Za upotrebu dijelova biljke Vilinog korijena u kulinarstvu treba biti vrlo oprezan, a s druge strane i iskusan budući da same bobice izazivaju povraćanje te toksičnost organizma.

Potrebno je poznavati biljku koju berete, njezine dijelove te o svemu biti upoznati kako ne bi došlo do neželjenih situacija. Jedini dio ove biljke koji se donekle koristi u kulinarstvu su mladi izdanci koji podsjećaju izgledom na divlje šparoge, a iskusni kuhari od njih pripremaju razna variva i juhe.

U Hrvatskoj, najveća konzumacija Vilinog korijena u kulinarstvu zamijećena je u Istru gdje se mladi izdanci uglavnom pripremaju za osebujne umake za rižoto, tjestenine i njoke.

Naravno ako se samostalno upuštate u pripremu savjetujemo vas da se prije toga informirate i konzultirate s iskusnim stručnjacima.

Autor: Marina Jakšić