Seattle

Dobrodošli u Smaragdni grad.

Ovaj jedinstveni grad smjestio se na sjeverozapadu SAD-a, u saveznoj državi Washington te na jednoj od najljepših obala tihooceanskog zaljeva, Puget Sound.

U gradu živi više od 617 tisuća ljudi, a zbog svoje jedinstvene osobnosti, grad godišnje posjeti više od devet milijuna ljudi. Svojim šarmom osvaja svakog posjetitelj a svojom ponudom, ugodno iznenadi. Grad nosi nadimak grad kiše i aviona te također i vodenog grada sa svojim jezerima na sjeveru i istoku.

Seattle, grad moderne tehnologije i obrazovane radne snage, se čini idealnim mjestom za život. U Seattleu se nalazi najveći broj visokoobrazovnih osoba u cijelim Sjedinjenim Američkim Državama. Svake godine, moderna industrija se razvija sve jače i jače, a ponajviše zbog razvoja Boeinga koji je postao u svijetu najveći proizvođač aviona.

Grad s oceanskom klimom dom je redovite kiše, a prosječne zimske temperature se kreću od 2 do 4°C, a ljetne od 22 do 24°C.

Znamenitosti i turističke atrakcije Seattla

Tržnica Pike Place

Željni ste voća i povrća ili možda cvjetnih buketa? A možda bi ste htjeli pronaći fantastične dućane nakita, odjeće ili darova? Tržnica Pike Place je upravo pravo mjesto za Vas. Jedna od najlegendarnijih atrakcija otvorena tijekom cijele godine, pružit će Vam sve što Vam u tom trenutku treba. Ovdje možete uživati i u brojnim restoranima, gdje ćete u ponuditi pronaći skoro sve što poželite. U funkciji više od jednog stoljeća, tržnica se rasprostrla na devet hektara gdje se nalazi više od 2000 poduzeća, 190 obrta i oko 100 seljaka. Svake godine tržnicu posjeti više od 10 milijuna ljudi a još i danas je poznata pod nazivom “Duša Seattle-a”.

market
 

Space Needle

Još jedna fantastična futuristička atrakcija koju jednostavno ne smijete ne posjetiti. Popnite se na 605 metara visine i uživajte u jedinstvenom pogledu. Space Needle također ima i nevjerojatan pogled od 360 stupnjeva te Vam na taj način pruža jedinstveni doživljaj na ovaj prekrasan grad. U sklopu tornja pronaći ćete SpaceBase suvenirnicu te SkyCity centar, koji su otvoreni kao i toranj 365 dana u godini.

space-needle
 

Olimpijski park skulptura

Smještena na nekadašnjem tvorničkom mjestu, park skulptura definira novo iskustvo za modernu i suvremenu umjetnost i to izvan muzejskih zidova. Šetajući se parkom pronađite odlične skulpture kao što su to umjetnička djela Richarda Serra, Alexandera Caldera, Marka di Suveroa i Louise Bourgeois. Dizajn parka stvara novi odnos između umjetnosti, krajolika i urbanog života koji će Vas oduševiti u trenu.

olypmpic
 

Zoološki park Woodland

Dragocjena jedinstvena urbana oaza više od sto godina, smještena je na 92 hektara čuva više od 1.000 pojedinačnih životinja, ukupno oko 300 različitih vrsta. Ovdje imate odličan uvid u egzotične divljači te neobične životinje poput chuckwalla, wallaroo i Kookaburra. Zoološki park Woodland spašava životinje i njihova staništa te uči ljude kako njegovati životinje. Ovo je jedan od najstarijih zooloških vrtova na Zapadnoj obali a svojom ulogom osvaja srca svakog posjetitelja.

zebre
 

Pioneer Square

Najstarija četvrt grada danas se razvila u jednu od najljepših gradskih četvrti. U ovoj četvrti Seattle osnivači su se prvi put naselili 1852. godine. Ispunjen ulicama, drvećima i obnovljenim viktorijanskim zgradama, Pioneer se zasluženo smjestio u narodni registar povijesnih mjesta.

motori
 

Šoping

Grad Vam nudi pregršt šoping centra, bez obzira da li želite kupovati u centru grada, Fremontu, Međunarodnom Distriktu, Pike Placeu ili u sveučilišnoj četvrti. Downtown Seattle šoping ima nekoliko blokova s velikim imenima kao što su Urban Outfitters, Nordstrom i Gap. Downtown je također mjesto s prekrasnim velikim centrima, poput Westlake Center Plaza i Pacific Place, u kojem su smještene trgovine i ugostiteljski objekti.

pacific-place
 

Smještaj i hrana

Tražite odličan hotel u kojem možete odsjesti tijekom svojeg posjeta u Seattlu? Mi možda imamo pravu preporuku za Vas. Iako centar grada nudi odlične smještaje po jako sniženoj cijeni, mi smo izabrali ipak ova dva hotela kao najbolja. Inn at the Market i Four Seasons Hotel Seattle, dva su od najtraženijih hotela u gradu, gdje se gosti ipak osjećaju najbolje. Hoteli Vam pružaju sve, od odlične lokacije do izvrsne i profesionalne usluge.

Grad ima široku lepezu ugostiteljskih objekata od kojih možete odabrati između organske, azijske, vijetnamske, talijanske, kineske i mediteranske kuhinje. Seattlov stil je ipak morski stil, jer je grad na moru i tu ćete pronaći najbolje morske specijalitete. Među najboljim restoranima preporučujemo Vam Crush, Little Water Cantina, The Walrus and the Carpenter i El Gaucho.. Uživajte u raznovrsnoj kuhinji i odličnim ambijentima koji Vam grad može pružiti.

Fours
 

Gradska povezanost

Postoje tri načina kako doći s jednog mjesta na drugo u gradu. Najpopularniji način je automobilom. Gradske ulice i prometnice u gradu su potpuno gostoljubive, a vikendom možete unajmiti automobil diljem grada i za 20$ po danu. Budite svjesni gdje ćete se parkirati iz dva razloga. Prvi je taj što cijena parkinga može iznositi i više od 45$ a ako nemate parkingu kartu, kazne mogu biti iznenađujuće visoke. Drugi način je Metro Tranzit (električni, hibridni i dizel autobusi). Vaš autobus će uvijek doći na vrijeme, a tijekom gužve u gradu, od 09:00 do 18:00, cijena karte će biti 2,50 dolara, u bilo kojem dijelu grada. Tijekom ostatka dana i vikendom, cijena autobusa je 2,25$, a popuste mogu ostvariti mladi i voziti se gradom za 1,25$.
Treći način je upoznavanja grada biciklom. Grad ima odlične povezane biciklističke staze, a iznajmljivanje bicikla umjesto automobila, je značajno poraslo u zadnjih nekoliko godina.

bicikl

 

Autorica: Azra Terzić
Fotografije: Foter