Sedam čarobnih dvoraca Rusije koje nećete naći u turističkim vodičima

Jeste li maštali o šetnji kroz dvorac iz bajke ili crtanog filma? Nemojte misliti da je taj san neostvariv.

1. Voroncovljev dvorac u Alupci

Voroncovljev dvorac u podnožju planine Aj Petri pretrpio je metamorfozu iz engleskog arhitektonskog stila u maurski, pa čak i u arapski. Ova rezidencija je izgrađena 1848. godine i od tada do revolucije 1917. u njoj su živjele tri generacije plemenite obitelji Voroncov.

Unutrašnjost je raskošna. Ovdje je, između ostalih, boravio i Winston Churchill za vrijeme konferencije na Jalti 1945. godine.

Dođite u svibnju i lipnju kako biste mogli prošetati po parku u stilu talijanske renesanse.

2. Dvorac Djulber u Jalti

Petar Nikolajevič, stric posljednjeg ruskog cara Nikole II., bio je toliko očaran arhitekturom Bliskog istoka i zemalja Magreba da je po povratku sa svog proputovanja naredio da mu se izgradi dvorac prema njegovim vlastitim skicama. Danas je Djulber elitni sanatorij Jalte.

voronocljev-dvorac-1

Prizore iz bajki Istoka mogu vidjeti i turisti. Od Keja Jalte do sanatorija vozi autobus, a unutar dvorca se organiziraju ekskurzije.

3. Masandrovski dvorac na Krimu

Masandrovski dvorac podsjeća na dekoracije iz bajki o Pepeljuzi. Prava lepeza epoha i stilova: arhitekti raznih razdoblja i nacionalnosti pristupili njegovoj izgradnji, ali nisu stizali realizirati svoje projekte.

massandra

Vladari su se odmarali u ovom zamku. Car Aleksandar III. htio je od dvorca napravi lovačku kućicu, a sovjetski lider Josif Staljin pretvorio je arhitektonski spomenik u državni ljetnikovac.

Dvorac je udaljen 5 km od Jalte, na stanici “Gornja Masandra” (rus. “Verhnjaja Massandra”). Možete stići redovnom linijom minibusa i trolejbusom.

4. Škola “Obično čudo” u Joškar Oli

Obična škola u Joškar Oli postala je zamak “iz bajke” zahvaljujući naporima biznismena Sergeja Mamajeva. Sergej je htio ispuniti želju svojoj ženi, a ona je željela raditi kao učiteljica u školi u koju bi djeca dolazila sa zadovoljstvom. Čarolija je, po svemu sudeći, uspjela.

skola-obicno-cudo

Od 1998. do 2001. godine graditelji su podigli dvorac za male prinčeve i princeze, i to s bazenom i teretanom, pa čak i s vlastitim konjičkim sportskim centrom – sve u viteškom duhu.

5. Kiricki dvorac u Rjazanjskoj oblasti

Dvorac je udaljen 50 km od grada Rjazanja. Projektirao ga je ruski arhitekt Fjodor Šehtelj. Ovo bajkovito imanje je proslavilo mladog arhitekta, ali je zato tijekom 1910-ih dovelo do prosjačkog štapa svoga vlasnika, grofa von Derviza.

dvorac-kiricki

U “Kirickom zamku” ili ljetnikovcu obitelji von Derviz smješten je sanatorij za djecu oboljelu od tuberkuloze kostiju. Odnedavno je ulazak u ovo zdanje zabranjen, te zato budite spremni kule iz bajke promatrate s određene distance.

6. Dvorac”Garibaldi” u Samarskoj oblasti

Na obali Kujbiševskog jezera (koje se popularno zove i Žiguljovsko more) u selu Hrjaščovka u Samarskoj oblasti uzdiže se dvorac “Garibaldi”, budući turistički kompleks. Turisti će moći odsjesti u kraljevskim odajama već 2018. godine, a trenutno građevinari dotjeruju dvorac. Svratite da se fotografirate u srednjovjekovnom ambijentu.

garibaldi

Ako vam više odgovara aktivan odmor, poslušajte savjet lokalnih surfera i prijavite se u školu jedrenja na dasci “Snaga vjetra”, a punkt “Pijani rt” (“Pʹânyj mys”) osigurat će vam svu neophodnu opremu.

7. Dvorac-tvornica u Moskvi

Namjena ovog zamka u dolini rijeke Jauz nije nimalo bajkovita. Ovdje je tijekom 1930-ih bila tvornica električnih lampi, a danas su u zdanju smještene poslovne prostorije stilizirane kao galerije. Tu su i kafići, fotografski ateljei i manji proizvodni pogoni. Po hodnicima ovog zamka podignutog u stilu “industrijske gotike” možete se voziti i biciklom.

dvorac-tvornica-moskva

U prvobitnoj zamisli arhitekte Georgija Jevlanova figurirale su visoke kule i ukrasni prozori-rozete, ali taj projekt nije realiziran. Međutim, čak i ova “pojednostavljena” varijanta se upečatljivo izdvaja među ostalim znamenitim gotičkim zdanjima Moskve.

Izvor: Russia beyond the headlines

Facebook Like Button