Singapur azijski tigar kojeg obožavaju i turisti i poslovnjaci

Singapur je jedna od najrazvijenijih država svijeta, a kolonijalistima je oduvijek bio privlačan zbog svojeg strateškog položaja. Prepun isprepletene povijesti Singapur jednako privlači znamenitostima iz prošlosti kao i modernim atrakcijama.

stari singapur

Ovaj otočni grad-država sastoji se od ukupno 63 otoka, a zbog brzog razvoja danas neovisni Singapur nazivaju i “azijskim tigrom“. Omiljena je destinacija turista i istraživača koji cijene različitosti, neobične znamenitosti te sve koji su u potrazi su za novim avanturama.

Reljefno nizak ali valovit, s brdovitim dijelovima u središtu, Singapur je smješten na jugu Malajskog poluotoka u jugoistočnoj Aziji, između Malezije i Indonezije.

Od ukupno 63 otoka od kojih se sastoji, najveći je otok Singapur, a iza njega po veličini slijede Pulau Tekong i Jurong. Najviša točka je Bukit Timah od 160 metara.

singapur znamenitosti

Preko Singapura teče nekoliko manjih rijeka, od kojih je najvažnija rijeka Singapur. U sredini otoka nalaze se jezera Gornje i Donje jezero Seletar i Gornje i Donje jezero Peirce.

Veći dio otoka je kultiviran i betoniran, a jedan manji močvarni dio uz obalu obrastao je mangrovama i u unutrašnjosti ostacima tropske šume.
Manjak izvora vode razlog je zbog kojeg se Singapur opskrbljuje vodom uglavnom iz susjedne Malezije.

Blizina Ekvatora uzrok je visokim temperaturama i vlažnosti, a kišovito razdoblje traje od studenog do siječnja.
Četvrtinu otoka prekriva šuma koja je većinom zaštićena kao posebni rezervat, a među autohtonim životinjama ovdje ćete vidjeti majmuna makaki rakojeda.

singapurske žene

U Singapuru živi preko 5,7 milijuna ljudi, naseljenih na površini od 697 četvornih metara, što ga čini jednom od najnaseljenijih država svijeta.

Ovdje postoje tri glavne etničke skupine, Kinezi (77 %), Malajci (14%) i Indijci (7%) koji govore raznim jezicima.
Singapur ima četiri službena jezika: engleski, malajski, mandarinski i tamilski. Engleski jezik je službeni jezik administracije i trgovine, a malajski je nacionalni jezik.

singapur atrakcije grada

Povijest Singapura

Singapur ima vrlo zanimljivu, ali i turbulentnu povijest, s obzirom da je zbog svoje strateške važnosti oduvijek bio na meti raznih kolonijalista.

Singapur kakav znamo danas osnovao je 6. veljače 1819. godine Thomas Stamford Raffles, poslanik Velike Britanije, koji je prvi uočio strateški položaj grada.

Sedam godina kasnije postao je britanskom krunskom kolonijom i razvio se kao značajno lučko i trgovačko središte.

Tijekom 2. svjetskog rata Singapur osvajaju Japanci, ali već 1946. Singapur postaje samostalna kraljevska kolonija.
Kada je 1963. ustanovljena neovisna država Malezija, dio nje bio je i Singapur što je potrajalo samo dvije godine.

restoran singapur

Neovisni Singapur danas je država u kojoj vladaju politička i socijalna stabilnost, a njegove najrazvijenije grane su trgovina, turizam i bankarstvo, uz brojna strana ulaganja i zanemarivom stopom nezaposlenosti.

Svatko tko Singapur posjeti prvi put steći će dojam savršene organiziranosti, čistoće i sigurnosti.

Što se tiče kuhinje, ovdje zaista možete birati između malajske, kineske, japanske, indijske, korejske, vijetnamske, talijanske francuske, te brojnih drugih.

hrana singapur

Miris kulinarskih specijaliteta osjeća se svugdje tako da nema bojazni da ćete ovdje ostati gladni.
Naprotiv, hrana u Singapuru nije skupa, a ovdje će uživati i ljubitelji ribe kao i vegetarijanci.

IZDVOJENO:
Začini su tamo jako na cijeni tako da je prije narudžbe dobro provjeriti sve sastojke koji se koriste.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Singapuru:

1. Prirodni rezervat Bukit Timah

Prirodni rezervat Bukit Timah udaljen 12 kilometara od Singapura i jedan od dva značajna područja primarne prašume na svijetu, a drugi je u Rio de Janeiru.

Istinski ljubitelji prirode i životinja ovdje će doći na svoje s obzirom na okruženje koje je bogato egzotičnom florom i faunom. Prirodni rezervat također je savršeno mjesto za šetnje i planinarenje, a posjećuje ga najveći broj turista.

2. Jurong Bird Park

Jurong Bird Park najveći je prirodni rezervat za ptice u Aziji, u kojem boravi njih više od 600 vrsta, odnosno oko 7000 jedinki iz gotovo svih krajeva svijeta.

Ovo je mjesto kao stvoreno za znatiželjnike, a posebice za istraživače ptičjeg svijeta koji će ovdje naučiti sve o njihovim različitostima, životu, izgledu i načinu na koji se glasaju.

Sentosa singapur

3. Jedna od najpopularnijih atrakcija Sentosa Island

Jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Singapuru definitivno je Sentosa Island. Ovdje se posjetiteljima nudi vrhunska zabava uz vodene sportove, razne aktivnosti na plaži te slobodno vrijeme za odmor.

Uz zabavu, ovdje ćete imati sjajnu priliku upoznati morski svijet, kao i različite vrste malih stvorenja i insekata.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezici: engleski, malajski, mandarinski i tamilski

Religija: budizam (30 posto), kršćanstvo (19 posto), islam (15 posto), taoizam (14 posto) i hinduizam (5 posto), a15 posto stanovnika su ateisti.

Valuta: singapurski dolar

Kako putovati: najbolje je zrakoplovom; međunarodna zračna luka Zračna luka Singapur Changi smještena je oko 17 kilometara sjeveroistočno od trgovačkog centra Singapura, u Changiju.

Kada putovati: preporučuje se putovati bilo kada, jer se tijekom cijele godine održavaju razni zanimljivi festivali, a temperatura se ne spušta ispod 20 stupnjeva.

Smještaj: Zahtjevnijim putnicima naviklima na luksuz preporučuje se Grand Hyatt Hotel s pet zvjezdica, koji je smješten u središtu grada, kao i Four Seasons, također s pet zvjezdica koji se nalazi u blizini.

Tu je i Shangri-la’s Rasa Sentosa Resort smješten na Siloso Beach koji je pravi raj za bogate turiste. Cijena noćenja kreće se oko 1500 kuna. Na izboru su vam i hosteli, poput Betel Box Backpacker Hostel-a ili, pak, Fragrance Hostel-a. Oba se nalaze u četvrti Little India, a cijena noćenja kreće se svega između 80 i 100 kuna.

Restorani u Singapuru: Originalne tajvanske specijalitete možete pojesti u restoranu Din Tai Fung, indijske specijalitete pronaći ćete u restoranu Kinara, a primjerice, meksičke u restoranu Café Iguana.

Za predah uz kavicu na raspolaganju vam je Ya Kun Kaya Toast.

Oprez!

U Singapuru se pripremite na brojna pravila čije se kršenje strogo kažnjava. Zabranjeno je, primjerice, baciti žvakaču gumu ili papirić na ulicu, a kažnjava se i ako u javnom zahodu “zaboravite” pustiti vodu.

Najstrože se kažnjava posjedovanje bilo kakvih opojnih sredstava, a za drogu ili ubojstvo može se dobiti i smrtna kazna.

Pripremila: Renata Cisar, Photo: Shutterstock.com

Facebook Like Button