Slovačka zemlja bajkovitih znamenitosti

Slovačka se prostire na oko 49 tisuća četvornih kilometara u Središnjoj Europi. Graniči sa Češkom na sjeverozapadu, s Poljskom na sjeveru, s Ukrajinom na istoku, s Mađarskom na jugu i Austrijom na jugozapadu.

Ovo je djelomično planinska zemlja jer se preko središnjeg, istočnog i sjevernog dijela teritorija protežu Karpati s najvišim vrhom – Gerlachovsky štit – što se izdiže na 2655 metara nadmorske visine. Nizine se pak mogu naći uz Dunav na jugozapadu zemlje, kao i na krajnjem jugoistoku.

U zemlji živi oko 5,5 milijuna stanovnika, od čega većinu čine Slovaci. Hrvatska manjina primjetna je četvrtima Hrvatski Jandrof, Čunovo i Devinsko Novo Selou glavnome gradu, kao i u općini Hrvatski Grob.

bratislava slovacka

Glavni i najveći gradBratislava – smjestio se na jugozapadu zemlje, uz granicu s Mađarskom i Austrijom. Važno je kulturno i gospodarsko središte, u kojem je čak 75 posto stanovništva zaposleno u uslužnom sektoru. Ujedno, nalazi se u istoimenoj pokrajini koja se smatra najbogatijom u cijeloj državi.

Bratislava

Slovačka kuhinja poznata je po jednostavnosti tehnika i okusa. Temelji se na povrću i mahunarkama koje se kombiniraju uz različite vrste mesa, te uz ovčji sir. Nacionalno jelo – bryndzove halušky – podrazumijeva krumpirove žličnjake s dodatkom fermentiranog ovčjeg mlijeka i kockicama slanine. Hrana se poslužuje uz lokalno proizvedena piva, vina te borovičku – rakiju od smrekinih bobica.

hrana bratislava

Znamenitosti i turističke atrakcije u Slovačkoj:
1. Visoke i Niske Tatre

Ljubitelji planinarenja, a u zimskim mjesecima i skijanja, posjećuju Karpate. Točnije, posjećuju Visoke Tatre – planinski masiv na granici s Poljskom te Niske Tatre, koje se protežu središnjim i istočnim dijelom Slovačke.

visoke-tatre

2. Glavni grad

Istražite Bratislavu koja je rijekom Dunav podijeljena na industrijski dio i onaj gradski – a brojnim mostovima spojena u jednu homogenu cjelinu.  Na raspolaganju vam je dvorac Bratislavsky koji datira iz 15. stoljeća, katedrala sv. Martina, predsjednička palača i brojni muzeji. Obavezno snimite i skulpturu promatrača Cumila koja doslovno izranja iz gradske kanalizacije.

3. Vodene aktivnosti

Ljubitelji kupanja i sunčanja posjećuju “slovačko more”, odnosno jezero Zemplinska širava, koje se proteže na 33 četvorna kilometra na istoku zemlje. Iz istog razloga dolazi se i u najveći vodeni park u Slovačkoj – Tatralandia, u blizini mjesta Liptovsky Mikulaš. Avanturisti pak odabiru splavarenje na slovačkoj rijeci Vaha, tijekom kojeg mogu uživati i u okolnom krajoliku.

4. Utvrde i toplice

Bojnice su pravi mali turistički raj u Trenčinskom kraju. Ovaj grad ponosi se s najljepšim dvorcem  u državi – koji datira iz 12. st., ali koji je svoj veličanstveni romanički ugođaj dobio tek 800 godina kasnije. U Bojnicama možete posjetiti i lokalni zoološki vrt koji okuplja neke od najintrigantnijih životinja iz cijeloga svijeta, kao i gradske toplice.

 5. Tradicijski zanati

Posjetite Vlkolinec u središtu Slovačke! Riječ je muzeju na otvorenom, odnosno o “nedirnutom” selu koji okuplja tradicionalnu arhitekturu ovoga prostora, njegove zanate, običaje i kulturu – zbog čega se i nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

Vlkolinec

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezik: slovački
Religija: kršćanstvo (75 posto stanovništva)
Valuta: euro (EUR)
Viza: nije potrebna
Kako putovati:
VLAKOM: Hrvatske željeznice  voze do Bratislave redovito.
AUTOBUSOM: Turističke agencije nude niz aranžmana za Slovačku, koji uključuje autobusni prijevoz.
OSOBNIM AUTOMOBILOM: Relacija Zagreb-Bratislava (440 km); autocesta solidna – ograničenje 130 km / sat – obavezna vinjeta (40 eura) koja se može kupiti na benzinskim postajama i raznim trgovinama.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Skijanje u Tatrama od prosinca do veljače – ostatak države od svibnja do rujna.
Smještaj: Hotel Marrol’s Boutique  i hotel Kempinski u Bratislavi – odličan su izbor.
Restorani: Prašna Bašta služi lokalne specijalitete, a dobro ćete jesti i u Modroj Hviezdi  u glavnome gradu.

Oprez!

Obratite pozornost na sitne kradljivce oko turističkih atrakcija – kao i u svakom velikom europskom gradu.

Facebook Like Button