Slovenija zemlja srdačnih ljudi, vrhunske gastronomije i čarobne prirode

Pregršt je razloga za posjet Sloveniji; toliko da svatko može odabrati ponešto prema vlastitom ukusu i provesti vikend za pamćenje.
Od uživanja u čaši vina s pogledom na vinograde i specijalitetima koji nastaju u kuhinjama vještih chefova do adrenalinskih vožnji biciklima, opuštanja u saunama do istraživanja uzbudljive prošlosti gradića kojima ne nedostaje šarma.

U nastavku donosimo 12 razloga zbog kojih vrijedi sjesti u automobil i pobjeći od svakodnevice u Deželu (barem) za vikend.

kartuzija

Žička kartuzija

Pored sela Žiče, u Općini Slovenske Konjice put vodi do tajanstvenog kartuzijanskog samostana Nekadašnji vlasnik tog imanja, štajerski graničarski grof Otakar III, krenuo je u misiju doseljavanja francuskih monahe iz Grande Chartreuse, velikog kartuzijanskog samostana u Francuskoj.

Nakon njihovog dolaska počela je izgradnja najprije drvenih, a kasnije zidanih zdanja. Usavršili su brojne zanate, ali ponajprije su im od ruke išle medicina i farmacija. Biljni lijekovi i ljekovite trave bili su njihova specijalnost.

U 15. stoljeću nastala je zgrada današnjeg Gastuža, jedne od najstarijih gostionica u Srednjoj Europi. Ondje se kroz tradicionalne specijalitete upoznaje s korijenima slovenske gastronomije.

kartuzija slovenia

U obnovljenom dijelu gospodarskog zdanja, postavljena je stalna izložba o povijesti Kartuzije, a pozornost plijene i bajkoviti vrtovi s ljekovitim biljem. Viva Sava među svojim zidovima skriva riznicu biljnih napitaka i ljekovitih pripravaka koji se mogu degustirati ili kupiti.

slovenske konjice
Foto: Facebook

Grad strašnog zmaja

Na manje od dva sata od Zagreba čeka vas šarmantni gradić Slovenske Konjice, koji je i središte Dravinjske doline. Kroz staru jezgru grada vodila je Rimska cesta, a upravo od tih vremena potječu brojne legende.

Prošetajte gradskim trgom pa krenite uz potok Gospodična, koji je prema predaji nastao od sline strašnog zmaja zarobljenog u Konjiškoj gori. U parkovima iznad dvorca Trebnik možete opet osjetiti duh prošlosti, a želite li znati više na raspolaganju je edukacijski put Zmajčića.

Kratak izlet na Konjiški dvorac, duži na panoramsku točku Skala ili čak na najviši vrh Stolpnik s panoramskom kulom i lovačkim domom Štepih melem su za dušu.

Škalce

Lokalni sastojci, moderna kuhinja

Ogladnite li nakon razgledavanja krenite prema imanju Škalce, gdje se nalazi vinarija Zlati grič; tehnološki i arhitektonski jedna od najmodernijih u tom dijelu Europe. Osim zbog hrane i vina, u Zlati grič se dolazi zaigrati golf ili prespavati u apartmanima Vinogradskog dvorca s pogledom na trsove i zelenilo.

Ondje prevladavaju bijele sorte kao što su rajnski rizling, chardonnay, rizvanac, sauvignon, sivi i bijeli pinot te graševina, a od crnih tu su frankovka te crni pinot. Ljubiteljima dobre kapljice najbolje je krenuti u vođeni obilazak uz degustaciju i male domaće zalogaje.

Vina se toče i uz specijalitete hvaljenog chefa Andreja Smogavca u čijoj kuhinji nastaju moderna jela od lokalnih sastojaka, odrasla na tradiciji.

rogla krpljanje

Krpljanje na Rogli

Na uređenim skijalištima Rogle, prekrivenim prirodnim i umjetnim snijegom, od jeseni do ranog proljeća dolazi se uživati u skijanju, boardanju, krpljanju i skijaškom trčanju.

Krpljanje je posebno iskustvo, sve popularnija zimska aktivnosti koja vam omogućuje uživanje u bajkovitoj bjelini i mirisu crnogorice. U društvu vodiča lako je savladati snježni pokrivač i pritom razgledati obližnja jezera.
Snagu vratite u hotelu Rogla opuštanjem u wellnessu sa saunama, unutrašnjim bazenom, jacuzzijem, dječjim bazenom, kupkama i masažama.

krpljanje rogla slovenija

Na skijanje ili hiking

Skijalište Mariborsko Pohorje najveće je skijaško središte u Sloveniji. Na više od 40 kilometara skijaških staza pogodnih za skijanje svih razina težine slobodno vrijeme provode početnici i profesionalci.

pohorje slovenija

Poznato je diljem svijeta kao domaćin ženskog skijaškog natjecanja za Svjetsko prvenstvo Zlatna lisica. No Pohorje nije rezervirano samo za zimski odmor jer hiking sezona traje cijelu godinu. Idilične staze vode do mnogih prirodnih ljepota poput slapova i jezera itd.

pohorje
Foto Facebook

Biciklistički park Pohorje meka je za ljubitelje adrenalina na dva kotača. Sastoji se od raznih dugih i zahtjevnih linija koje omogućuju hrabre spustove. Nešto laganija od ostalih, plava ruta Flow vodi od gondole u dolinu, a iskusni i profesionalni brdski biciklisti mogu testirati svoje znanje na crvenoj liniji Red Line ili Black World Cup.

Na raspolaganju je i lakša kružna staza Pumpa pruga. Biciklistički park Pohorje posljednji vikend u travnju organizira i svjetski kup u Downhillu.

maribor

Najstarija loza

Maribor je jedna od destinacija koja se najbrže razvija u Sloveniji. Šarmantne ulice i trgovi, vrhunska kuhinja i smještaj, kao i brojni sadržaji privlače sve više turista. Mjesto je to najstarije vinove loze na svijetu – usred samoga grada raste loza stara više od 450 godina.

Osim vina, u Mariboru se puno pozornosti pridaje i vrhunskoj kuhinji, a želite li to spojiti s odličnim smještajem u središtu gada potražite smještaj u hotelu Maribor, gdje se jednaka pozornost pridaje udobnosti, kao i gurmanskim užicima.

Dozu kulture potražite u Slovenskom narodnom kazalištu Maribor i uživajte u jednoj od predstava po programu ili navratite u Pokrajinski muzej Maribor gdje će vas dočekati fascinantne zbirke.

Saznajte još više o predivnom Mariboru:
Maribor – šarmantan gradić sa super hranom, vinom i okolicom
Nezaobilazno mjesto u Mariboru: Gostilna i hotel Maribor

Zdravlje u bočici

Suveniri koji najbolje mogu dočarati suštinu nekog kraja zasigurno su oni jestivi, pripremljeni s ljubavlju koja se zasniva na neraskidivoj povezanosti s tlom na kojem rastu namirnice. Upravo se takva priča krije iza uljare Fram u općini Ormož, najstarije u Sloveniji.

bučino ulje

Njezina povijest potječe još iz 1750. godine. Male tajne proizvodnje u suradnji s prirodom rezultat su bogate arome ulja od posebno odabranih sorti bundeve. Eliksir slasti u kojem se miješaju note karamele i svježe pečenog kruha predstavljaju fantaziju u bočici koje ćete se teško zasiti.

proizvodnja buča slovenija

Baš kao i zdravih grickalica, koštica koje također možete ponijeti kući – ako vam strpljenje dopusti da ne pojedete sve na putu. U ponudi su i ulja od konoplje te koštica grožđa, te suncokretovo ulje.

Pri Kovačniku

Seosko domaćinstvo Pri Kovačniku

Na istočnim padinama Pohorja u selu Planica nalazi se seosko domaćinstvo koje marljivo skuplja obožavatelje. Pri Kovačniku neumorno skuplja nagrade pa se tako može pohvaliti priznanjem za najbolju turističku farmu u Sloveniji, kao i 4 jabuke koje predstavljaju najviši stupanj kvalitetne usluge na turističkoj farmi.

Mama Angelca i otac Janez, sin Danilo sa suprugom Barbarom i djecom Aljažem i Julijom složna su obitelj čija se strast prema ugostiteljstvu osjeti u svakom tanjuru i čaši.

Pri Kovačniku Danilo

Iz Angelcinog vrta ljekovitog dolaze mješavina melise, metvice, koprive i drugih trava koje se suše i miješaju u čaj. Ukiseljeno povrće, sirupi, sokovi koje pripremaju također ne mogu biti prirodniji.

Pri Kovačniku domaćinstvo slovenija

Njihove proizvode možete kupiti, ali najbolje ih je (nekoliko puta) probati na licu mjesta. Kušanje domaćih aperitiva na terasi s pogledom na okolne brežuljke koji se spajaju s plavim nebom savršen je uvod u gozbu od domaćeg kruha, krvavica i pašteta.

Pri Kovačniku slovenija

Pa malo domaće juhice s mesnom roladom, pečenja i drugih divota poput neodoljivih kruškica od griza. Ostavite mjesta za pohorsku gibanicu jer okusi i mirisi te poslastice se ne mogu opisati riječima. Taj specijalitet kuće koji nastaje u marljivim rukama mame Angelice kao da je izašao iz raja.

grad-otocec

Bajka na vodi

Grad Otočec jedini je dvorac na vodi u Sloveniji, a nalazi se na otočiću usred smaragdne Krke. Srdačni domaćini, kraljevska usluga, prostor koji teleportira u neka uzbudljivija, ali romantična vremena te besprijekorna udobnost razlozi su zbog kojih mu se gosti uvijek s veseljem vraćaju.

hrana kuhinja otočec

Sve to je i pomoglo da uđe u prestižno društvo hotela i restorana Relais&Châteaux. Članove udruženja povezuje „5 C“: courtoisie (uljudnost), charme (šarm), charactere (značaj), calme (spokojnost) i cuisine (vrhunska kuhinja).

dvorac otočec

Ondje su boravila dva Jamesa Bonda (Roger Moore i Pierce Brosnan), a na zidu s fotografijama slavnih posjetitelja su i Richard Burton, glumac Matthew Perry, princ Albert od Monaca, Josip Broz Tito sa suprugom Jovankom te mnogi drugi. Više o hotelu Otočec pročitajte ovdje. https://www.wish.hr/dvorac-otocec-bajka-na-vodi/

dvorac krišni

Kršni dvorac

U blizini Krškog, iznad ušća potoka Brestanice i rijeke Save, stari grad Rajhenburg ulijeva strahopoštovanje. Utjecajni ministerijalci koji su nazvani prema dvorcu rajhenburški, upravljali su njime stoljećima. 1881. godine dvorac dolazi u ruke trapista i postaje samostan, sve dok njemačka okupacijska vlast nije ondje uspostavila ondje deportacijski logor.

Uzbudljiva prošlost se nastavlja jer dvorac postaje kazneno-popravni dom za žene, da bi mu se prije desetak godine vratila velebna uloga.

dvorac odjeća

U potpuno obnovljenom prostru počinju se održavati koncerti, kazališne predstave i druga kulturna te obrazovna događanja.

Danas posjetitelji mogu odškrinuti vrata prošlosti, prepustiti se romaničkoj i gotičkoj arhitekturi, prošetati renesansnim stambenim dijelom i raskošnom dvoranom te muzejskom izložbom suvremene slovenske povijesti.

namještaj u dvorcu

Dvorski namještaj, vedute Brestanice s kraja 19. stoljeća, razglednice koje materijaliziraju nekadašnji društveni život, kao i dragocjene medalje s olimpijskih igara i svjetskih prvenstava najpoznatijeg sportaša Brestanice – Primoža Kozmusa izazivaju pozornost u toj mjeri da vrijeme prolaze u trenu.

pogled iz dvorca

Brižno održavan prostor ispred dvorca jedan je od elemenata trapističke baštine koju se njeguje, baš kao i rajhenburški dan čokolade i likera. U dvorskom je podrumu otvorena vinoteka, a najslađi dio obilaska zasigurno je kušanje čokolade, ali i – čokoladnog vina.

čokoladno vino

Čokoladno vinska kapljica Chocolat Impérial Kunej opisuje se kao harmonična fuzija koja nas vodi u svijet senzibilnih užitaka i ugode. Nastala je baš u mjestu gdje su rajhenburški trapisti nekada izrađivali prvu čokoladu na slovenskom tlu – Imperial, krajem 19. stoljeća.

U njoj je uživao i austrougarski dvor Franje Josipa. Na vinorodnom području Bizeljsko-Sremič obitelj Kunej već petu generaciju proizvodi vrhunska vina.

Čokoladno vino preporučuju za kušanje uz tamnu čokoladu, praline, šumsko voće, orašaste plodove, bobičasto voće pa kao i osnovu za pripremu koktela.

vino od čokolade

U varijanti s bijelom čokoladom miješa se chadonnay, sauvignon i laški rizling, a u crnoj varijanti frankovka, pinot noir i zweigelt. Kupiti ih možete u suvenirnici dvorca Rajhenburg.

Osim čokoladom, trapisti nadahnjuju načinom života s kojim se možete pobliže upoznati u Rajhenburgu. Njihov radni dan trajao je 17 sati. Budili su se u vrijeme kad neki od nas odlaze na spavanje – u jedan ili dva sata ujutro.

život svećenika

Šest sati bi posvetili molitvi i meditaciji. Po jedan sat bi se odmarali i jeli, a sve to u potpunoj tišini. Razgovor je bio zabranjen, kako riječima, tako i pokretima. Na stolu nije smjelo biti mesa, jaja niti ribe. Tek sira koji im duguje ime – trapist.

Crno vino bijele boje

Vatromet aroma i okusa iskusiti možete u Hiši Frankinje u mjestu Straža pri Krškem. Strast kojom obitelj Kerin radi vina može se osjetiti u svakoj kapljici.
Karizmatični vinar Lojze Kerin godinama je od crne sorte pokušavao napraviti bijelo vino, a to mu je u konačnici pošlo za rukom. Gutljaj za gutljaj tog poluslatkog vina u prekrasnom, suncem okupanom vinogradu poezija je za dušu.

vino

Što se god kuša kod Kerina je izvrsno, osobito kad strastveni vinar zapjeva na harmonici ili krene s nekom od recitacija dok toči kapljicu s kojom se ponosi.
Posjetite li Hišu Frnakinje, obavezno ostanite do deserta – vinskog likera Keros čija aroma još dugo ostaje na nepcu.

tri lučke

Tri lučke za sreću

Na prvi pogled restoran Tri lučke daje naslutiti spoj tradicije s modernim načelima gastronomije. Njihova kulinarska filozofija ogleda se i u arhitekturi tog čarobnog mjesta za hedoniste smještenom u Sremiču, iznad Krškog.

Namirnice koje dolaze od lokalnih proizvođača u kuhinji chefova Dejana Mastnaka i Aljaža Novšaka pretvaraju se u lijepo izbalansirane specijalitete što bude znatiželju i ostavljaju nas da dugo promišljamo nad tanjurima.

tri lučke restoran krško

Prate ih i pomno birane čaše otkrivajući priču o autohtonim sortama vinorodnog kraja. Uživate li u vinu, ne propustite posjetiti i njihovu vinoteku.

krško tri lučke

Restoran je poznat i po najvećoj preši za vino u posavskoj regiji, a možda i u Sloveniji; za nju su zaslužni brežički grofovi Attems. Zbog sjajne lokacije, kao i mogućnosti smještaja Tri lučke su omiljeno mjesto za poslovne susrete, vjenčanja, ali i izlete.

restoran tri lučke

Tekst: Wish hr portal za kulturu življenja

Facebook Like Button