Somalija

Ako ne radite u organizacijama za pomoć zemljama trećega svijeta, male su šanse da ćete se u bliskoj budućnosti odvažiti na put u ovu zemlju.

Siromaštvo, bolesti, građanski ratovi, pogranični sukobi, terorističke prijetnje…Somalija je zemlja sa stotinama problema i ne čudi što se samo rijetki putnici zapadnoga svijeta odlučuju na posjet. Obuhvaća oko 637 tisuća četvornih kilometara na Rogu Afrike, a graniči s Etiopijom, Đibutijem i Kenijom, te Indijskim oceanom. Njena obala se proteže na više od tri tisuće kilometara što je ujedno čini i najduljom na afričkom kontinentu.

Većina od oko 9 milijuna stanovnika bavi se nomadskim stočarstvom, a okuplja se u gradovima uz obalu Indijskog oceana. Glavni grad Mogadišu smjestio se na samoj obali Indijskog oceana, a zbog svojeg položaja nekoć se smatrao jednim od glavnih trgovačkih čvorišta Afrike.  Zbog čestih razaranja, na ovom prostoru manjka turističkih atrakcija. Ipak, putnici bi svakako trebali posjetiti tržnicu Baakara, ostatke staroga grada, te brojne džamije.

Sigurnije odredište za turiste je Hargeisa – drugi najveći grad u Somaliji. Inače, neki ga smatraju i glavnim gradom samoproglašene autonomne republike Somaliland na sjeverozapadu zemlje.

Somalijska prehrana temelji se na kombinaciji riže i tjestenine (utjecaj Talijana) s raznim umacima kojom dominira ovčetina, govedina i janjetina. Uz hranu se često poslužuje somalijski kruh (laxoox), a jede se i tradicionalna juha maraq sastavljena od povrća, mesa i grahorica. Somalijska kultura nalaže da uvijek ostavite nešto hrane na tanjuru, jer takva gesta pokazuje da vam je domaćin u startu ponudio obilje.

Također, konzumacija alkohola je zabranjena, pa se diljem Somalije pije kava, čaj i razni voćni sokovi.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Somaliji:
  1. Duge pješčane plaže

Plaža u blizini glavnoga somalijskog grada idealno je odredište za ljubitelje kupanja i sunčanja. Ipak, imajte na umu da ženama zakon zabranjuje izlaganje kože tuđim pogledima, pa se pripadnice nježnijeg spola u moru smiju rashladiti samo potpuno odjevene.

  1. Laas Gaal

U ruralnom području nedaleko Hargeisa smjestio se kompleks špilja i kamenih formacija po imenu Laas Gaal. Na ovom se prostoru mogu vidjeti neke od zapanjujućih primjera kamene umjetnosti, te špiljski crteži koji datiraju iz 9. tisućljeća prije Krista.

  1. Kulturni spomenici i prirodne ljepote

Hargeisa se ponosi svojom džamijom u središtu gradu, kao i Spomenikom nezavisnosti (velika ruka koja drži kartu Somalilanda). Razgledajte i brda Naasa Hablood u okolici grada, koja se smatraju njenim veličanstvenim simbolom.

  1. Mt. Shimbiris

Istražite najviši vrh Somalije – Mt. Shimbiris (2450 m), koji je smjestio na samom sjeveru zemlju.

  1. Čarobna divljina

Krenite putem rijeke Jubba, koja izvire u Etiopiji, prolazi južnim dijelom Somalije i utječe u Indijski ocean. S ekološke strane, savana uz obale ove rijeke smatra se najbogatijom dijelom zemlje. Ovdje ćete vidjeti zapanjujući niz afričkih životinja, od lavova i geparda, preko žirafa do vodenkonja i krokodila.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: somalijski i arapski; u uporabi je engleski i talijanski jezik
Religija: islam
Valuta: somalijski šiling (SOS)
Viza: potrebna, najbliže Veleposlanstvo Somalijske Republike nalazi se u Berlinu (tel. +49 176 77107752; e-mail: somalembassy@live.com)
Kako putovati: zrakoplovom; jedna od rijetkih zrakoplovnih međunarodnih kuća koja leti do glavnog grada jest Daallo Airlines sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ipak, sigurnija ruta uključuje direktan let do drugog najvećeg grada Somalije – Hargeisa.
Bolesti i prevencija: obavezno cijepljenje protiv žute groznice barem tri tjedna prije puta. Cijepljenje se obavlja u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u Zagrebu. Izuzetno je visoka opasnost od malarije, trbušnog tifusa i dizenterije, pa valja poduzeti preventivne korake.
Kada putovati: Somalija je uglavnom pustinjska zemlja s visokim temperaturama i povremenim monsunskim kišama.  Najugodnije vrijeme: od svibnja do listopada.
Smještaj: Hotel Naasa Hablood u Mogadišu ili Hotel Ambassador Hargeisa u Hargeisi.
Restorani: Hraniti se isključivo u hotelskim restoranima.

Oprez!

Unajmite tjelohranitelja po dolasku u zemlju, jer bi vam mogao zatrebati. Pijte isključivo flaširanu vodu stranih robnih marki. Jedite na provjerenim mjestima. Ako ste žena, poštujte tradiciju mjesta i nemojte izazivati prenapadnim odijevanjem. Ovo je ipak islamska zemlja, pa su pokrivena ramena i noge, stvar opće kulture.  Koristite se desnom rukom u svim kontaktima sa Somalijcima, jer oni lijevu smatraju nečistom. Pazite i kako rukujete svojim digitalnim fotoaparatom. Fotografiranje lokalnih žena je zabranjeno, a muškarce smijete slikati tek kad vam oni daju dopuštenje. Pripazite i  na građevine koje fotografirate, jer bi policija mogla krivo interpretirati vaše nakane i uhapsiti vas pod  sumnjom da neprijateljima odajte strateške tajne.

Pripremila:Snježana Levar, Photo: Shutterstock.com

Facebook Like Button