Špilja Veternica dragulj Medvednice

Špilja Veternica jedna je od značajnijih geomorfoloških parkova prirode na području Republike Hrvatske.

Službeno je postala spomenikom prirode 11.srpnja 1979.godine. Za one koji ne znaju ili su samo okvirno čuli za ovaj posebni prirodni fenomen, Špilja Veternica nalazi se u jugozapadnom dijelu Parka prirode Medvednica.

Mnogim speleolozima ovo mjesto je jedno od najdražih za istraživanje budući da se na svakodnevnoj bazi otkrivaju novi prolazi, putevi i hodnici tako da se prava duljina špilje još uvijek ne zna.

Kako je špilja Veternica dobila ime

Sama špilja Veternica dobila je ime zbog same prirodne regulacije vjetra unutar špilje (veter-Veternica). Zanimljiva je informacija da sam naziv špilje dobio naziv po struji vjetra koja se javlja na samom ulazu špilje zbog razlike u temperaturi zraka. Također je važno napomenuti da ovisno o periodu godine ovisi i sama struja vjetra. Dok je ljetno razdoblje iz špilje izlazi struja hladnog zraka, a za vrijeme hladnog razdoblja topla struja zraka.

spilja-veternica-1

Osnovne informacije o špilji

Kao što smo bili i napomenuli Špilja Veternica važan je geomorfološki park prirode. Prema sadašnjim podacima njezina duljina iznosu oko 7.200 m, a ulaz u špilju nalazi se na nadmorskoj visini od 380m dokle je predviđen ulaz za posjetitelje. Čine ju brojni kanali, a neki od najvažnijih su sljedeći: Majmunski prolaz, Kristalni kanal, Darijev kanal, Željezničarski kanal, Velebitaški kanal i mnogi manji.

Nastala je poniranjem vode s područja Ponikvi duž pukotina u stijenama. Osim osnovnog primjera pravog krškog reljefa specifična je kao paleontološko i arheološko nalazište.

U odnosu na ostale špilje u Hrvatskoj, Špilja Veternica je po duljini četvrta u Hrvatskoj. Nastala je za vrijeme pleistocena koje je započelo prije 1.8 milijuna godina, a završili prije 10.000 godina. U samoj unutrašnjosti špilje posjetitelji mogu vidjeti sige koje vise sa stropa špilje te onih kojih ima nešto manje, a rastu s poda.

spilja-veternica001

Što se može vidjeti u špilji

Za početak potrebno je naglasiti da je Špilja Veternica jedna od značajnijih europskih paleontoloških nalazišta. Vidljiva su brojna nalazišta iz raznih vremenskih razdoblja poput neolitika, brončanog doba, željeznog doba, rimskog perioda, a pronađeni su i nalazi špiljskog medvjeda.

Osim toga postoje i brojni dokazi ljudskog života unutar špilje te oruđa kojima su se koristili. Što se tiče životinjskih vrsta tamo žive mnoge vrste dvokrilaca, špiljski konjici, skokuni, babure, Šubartovu špiljsku dvojenogu, veternički lažni štipavac, špiljski trčak, rakušci i dr. Kao najvažnije životinje izdvojili bih šišmiše koji su na neki način simbol špilje Veternice.

Špilja Veternica

Korisne informacije

Kako doći do špilje: do šilje možete doći na nekoliko načina. Ukoliko idete javnim prijevozom koristite zetov bus za Gornji Stenjevac (br.124) koji polazi s Črnomerca. Za one koji idu automobilom potrebno je doći do planinarskog doma „Glavica“ te se od tamo dolazi do same špilje.
Cijena ulaznica: od 20 do 60 kn
Obilazak špilje: vrši se od travnja do listopada. Preko tjedna potrebno se dogovoriti za privatni termin dok je vikendima špilja otvorena od 10:00-16:00 h. Obilazak traje od 45-60 min.
Važna napomena: slušajte kustose, ne dirajte ništa unutar špilje, ne uzimajte ništa iz špilje kao suvenire za doma, ne uznemiravajte životinje, ne jedite unutar špilje i slušajte savjete vodiča.

Autor: Marina Jakšić

Facebook Like Button