Starigrad grad kojeg voli i more i planina

Starigrad se može podičiti iznimnim prirodnim sadržajima. Naime, za vrijeme boravka u ovom pitoresknom gradiću na obali mora može se uživati u svim morskim aktivnostima, ali ono što ga izdvaja od svih ostali obalnih gradova jesu dva planinska bisera, dva jedinstvena nacionalna parka.

Može se planinariti i istraživati Nacionalni park Paklenica ili se može ići na safari preko fascinantne planine Velebit. Turistički gradić Starigrad broji svega 1300 stanovnika, ali izuzetno posvećenih svakom svom gostu, svakom posjetitelju, a od mnogih znamenitosti ističe se Večka kula.

Planinarenje

Tulove stijene

Svakako je ovaj specifičan kraj u kojem se spaja predivno plavetnilo Jadranskog mora i surovost fascinantnih gorja i planina odredište za osobe avanturističkog duha, ali i za one željne ležernog odmora u prirodi.

Starigrad se smjestio u podnožju južnog Velebita, a udaljen je od Nacionalnog parka Paklenica samo jedan kilometar. No, ovaj grad nudi u obilasku još mnogo atrakcija i zanimljivosti sa svojim povijesnim duhom i višestoljetnom tradicijom.

Safari

Znamenitosti i atrakcije Starigrada
Večka Kula u Starigradu

Strateška kula iz osmanskog carstva, koja je čuvala podvelebitski kanal, još uvijek gordo stoji na kraju šljunčane šetnice uz more.
Bez obzira na ruševno stanje budi maštu, a čuva i jednu legendu koju stanovnici još uvijek prepričavaju. Naime,u njoj je živio kralj koji se, zamislite, zvao Pasoglav i silno patio zbog svoje ružnoće. Ovo mjesto savršeno je i za večernji izlazak s društvancem koje uz more voli pričati priče o duhovima i nadnaravnim pojavama.

Večka kula

Legenda Večke kule

Legenda kaže da je kula služila kao kraljevski dvor u kojem je nekoć živio kralj Pasoglav. Bio je toliko ružan da nije htio da ga itko vidi. Mjesni brijači dolazili bi mu urediti kosu i bradu, a on bi ih sve na kraju dao pogubiti kako nitko ne bi otkrio njegovu tajnu.

Bojeći se za svog sina jedna je majka došla na ideju te je umijesila u kruh svoje mlijeko. Kada je njezin sin dao kruh kralju, mladić mu je rekao da su sada u rodu jer su postali braća po mlijeku.

Kralj ga je odlučio pustiti i Iako je mladić dugo čuvao svoju tajnu, jednoga dana je u iskopanu jamu ispovjedio svoju tajnu. Iz jame je izrasla bazga od koje je pastir izradio sviralu koja je zasvirala pjesmu : “u našega kralja pasja glava!”.

Crkva Svetog Petra

Prekrasna Crkva Svetog Petra, predromaničkog stila izgrađenu je na prijelazu iz IX. u X. stoljeće. Krasi je predromanički starohrvatski stil i očuvana je do današnjeg dana. Iako još nisu poznati svi podaci o crkvi, arheološka istraživanja koja se vrše na području oko nje zasigurno će donijeti zanimljive priče o burnoj povijesti ove jedinstvene građevine.

Crkva svetog Petra

Izdvojeno:

> Lokalno stanovništvo poznato je po uzgoju dagnji koje su neprocjenjive vrijednosti kada su upravo izvađene iz mora i spravljene kao specijalitet južnodalmatinske kuhinje
> Plaža Pisak smještena je na jedinstvenoj poziciji u Starigradu i tijekom ljetnih dana jedna je od najposjećenijih plaža. Njezina čistoća i ljepota pravi su dragulj za kupače i ronioce.
> Velebitski med zauzima visoko mjesto kvalitete među medovima. Izrađuje ga lokalno stanovništvo, a priznato je zbog svoje iznimne kvalitete koju je stekao upravo zbog pčela koje uživaju u velebitskim ispašama očuvane prirode.
Atrakcije Starigrada

Svakako je jedna od velikih atrakcija u Starigradu mjesto gdje na kojem su se snimale scene iz legendarnog filma Winnetou. Filma u kojem su uživale generacije gledajući borbe američkih Indijanaca i kauboja, a snimljenih prema romanima njemačkog pisca Karla Maya.

No, i dan danas ova mjesta posjećuju zaljubljenici tog popularnog vesterna istražujući svaki detalj, jer tu su u jednom neuglednom objektu boravili glumci, glavni akteri tih kultnih filmova. Slavni francuski glumac Pierre Brice u ulozi apaškog poglavice, koji je nažalost u lipnju 2015. umro u svojoj 86. godini života i kauboj Lex Barker.

Muzej posvećen filmu Winnetou

Na autentičnom mjestu snimanja mogu se razgledati originalni reflektori i snimateljski kran iz šezdesetih godina. Omanja zgradica pokraj koje stoje još neki interesantni predmeti sa setova, danas je muzej posvećen upravo glavnim akterima i glumcima filma.

Muzej se zapravo sastoji od spavaonica, koje bi po mjerilima današnjih holivudskih zvijezda bile totalno neprihvatljive. Sobe su opremljene jednostavnim drvenim krevetima postavljenima tik uza zid, umivaonikom i ormarom koji ima zavjese umjesto vrata. Na zidovima je dodatni držač za stvari, a kupaonica je bila zajednička i nalazila se na hodniku.

Još dvije spavaonice danas služe kao prostorije za izlaganje originalnih rekvizita iz filmova poput kanua, odjeće glumaca i ostalih zanimljivosti i sitnica sa snimanja.

Starije generacije svakako znaju činjenicu da je Karl May bio njemački književnik koji je pisao djela o izmišljenom poglavici plemena Apači, na “divljem zapadu”, koji se zvao Winnetou.

60-tih godina započelo je snimanje prvog filma, a većina važnih scena upravo je snimljena na području južnog Velebita. Krene li se filmskim stazama put prvo vodi do parka Paklenice zatim Pariževačke glavice odakle se pruža prekrasan pogled na rijeku Zrmanju, zatim fascinantne Tulove grede. Filmovi su se snimali na još nekim predivnim mjestima u Hrvatskoj, kao što su Plitvička jezera i kanjon rijeke Krke.

OVDJE saznajte i više o planini Velebit i kanjonu rijeke Zrmanje koji kriju tajnovite putove kultnog Winnetou indijanca

Izdvojeno:

> Zanimljiva je činjenica da je Karl May svoja djela pisao u zatvoru, te da za svog života nije bio u Americi, niti je ikada bio u kontaktu s kulturom o kojoj je pisao.
> U sljedećih nekoliko godina održavat će se 50. obljetnica filmova Winnetou u Starigradu, a grad će tada biti prepun fanova iz čitavog svijeta.

Starigrad

Autor i fotografije: Diana Mikloš

Facebook Like Button