Street food za pamćenje: gastro tura ulicama Istanbula

Za pretpostaviti je kako u jednom od najvećih gradova svijeta u kojem živi preko 15 milijuna stanovnika postoji nebrojeno mnogo zanimljivosti koje vrijedi doživjeti. Kako i ne bi kada Istanbul, posve skladno i jedinstveno – miješa arhitekturu, običaje, kulturu te vjeru Istoka i Zapada.

istanbul džamija grad

Bilo da priželjkujete otkriti čari neopisivih orijentalnih ljepota Sultanahmeta ili vas više privlači susret s mnogobrojnim posebnostima njegovog modernog dijela, posve je sigurno kako ćete u ovom gradu potpunog kontrasta, na svakom koraku imati što vidjeti, osjetiti i okusiti.

istanbul restoran hrana

Bogatstvo raznovrsnih i neobičnih okusa čitave Turske nedvojbeno se sažima u popularnom istanbulskom street foodu, a sjećanja na neodoljive delicije danima ne izlaze iz glave.

restoran u ulici istanbul

Ovu gastronomsku turu kroz Istanbul dodatno smo začinili sa suputnicima koji vole fini zalogaj, ali ga znaju i sami spraviti.

Grand bazar Istanbul Doris Pinčić Rogoznica
Doris Pinčić Rogoznica Egipatski bazar u Istanbulu

Kušanje hrane postaje drugačije kada je opisuje chef Ivo Pažanin te Doris Pinčić Rogoznica koja obožava kuhati i prepoznaje natanije okuse, ali i Luka Nižetić koji voli najfinije začine i sljubljivanje hrane s njima.

U želji da iznenadimo i razveselimo vlastita nepca, svoju smo gastro turu Istanbulom odlučili započeti obilatim doručkom u simpatičnom restoranu Hayal Cafe gdje smo kušali tradicionalno tursko jelo menemen koje se uz obilje kruha poslužuje u metalnoj tavi, a nas je pri prvom zalogaju posjetilo na fritaju.

menemen Istanbul

Riječ je o jednostavnom, ali vrlo obilnom jelu spravljenom od jaja, povrća i začina koji se kuhaju u maslinovom ulju.

gasto tura istanbul street food

Naposljetku, nismo odoljeli kušati „jaku“ tursku kavu serviranu u tradicionalno oslikanim šalicama čije je pripremanje izuzetno suptilno i traje poduže. Naime, naručite li pravu tursku kavu morate se oboružati strpljenjem jer se ona priprema na poseban način i “kuhanje” traje oko cca. 20-tak minuta, ali kada dođe na stol shvatite da je miris i okus očaravajuć.

Luka Nižetić i chef Ivo pažanin turska kava
Luka-Nižetić i chef Ivo Pažanin kuhaju tursku kavu

Razgledavanje grada i potragu za novim okusima nastavili smo odlaskom na Egipatski Bazaar začina – jedno od nezaobilaznih mjesta gdje turisti i mještani podjednako kupuju tradicionalne turske poslastice poput sušenog voća, orašastih plodova, ali i slatkog rahat lokuma koji se topi u ustima.

Egipatski bazar začina istanbul chef ivo pažanin
Chef Ivo Pažanin na Bazaru začina u Istanbulu

Ulice Istanbula ispunjene su mobilnim restoranima i šarmantnim prodavačima koji nude fine brzinske zalogaje pa smo tako bez previše razmišljanja kušali nekoliko varijacija na temu dagnji te ih probali pohane na ražnjiću i punjene rižom. Kušali smo i kokorec – posve drugačije, ali ništa manje ukusno pecivo ispunjenom pečenim janjećim crijevima. Vjerujte, iako sastojci ne zvuče primamljivo, okusom je ovaj turski specijalitet i više od toga.

dagnje Istanbul

Street food u Istanbulu neodoljiva je avantura prepuna mirisa i neobičnih okusa

Gastro tura Istanbulom nastavila se odličnom degustacijom sira, maslina i jaja s dodatkom feferona u restoranu Namli Gurme u kojem smo prije uživanja u ispijanju čaja i razgledavanju osebujnog interijera, isprobali pastirmu – sušenu goveđu kobasicu specifičnu za grad Kayseri, moćnim industrijskim središtem Turske.

sirevi i masline istanbul

Odlazak u restoran Ciyapokazao se podjednako ugodnim iskustvom zbog raznovrsnost sitnih zalogaja koje smo imali priliku kušati.

Uz pide pogačice koje dolaze u kombinaciji mesa ili sira, osvježili smo se zelenim napitkom spring sherbet te mezom spravljenom od aromatičnog bilja.

meza od aromatičnog bilja Istanbul

Uslijedilo je ukusno jelo lahmacun koje se izvan Turske često povezuje s talijanskom „pizzom“, a spravlja se od tijesta, mljevenog mesa, začina, umaka od rajčice, luka i paprike.

turska hrana desert künefe

Odličan objed zaokružili smo nadaleko popularnim desertom künefe te na kraju želudac umirili uz čašu zahter čaja. Naravno, nismo odoljeli (po tko zna koji put) kušati tradicionalni turski döner kebab uz čije smo začinjene zalogaje prilikom posjete Sahin Usta restoranu pili osvježavajući jogurt ayran koji se dobiva kombinacijom kravljeg, ovčjeg ili kozjeg jogurta, vode i soli.

čaj Istanbul

Turci su poznati i po svojoj istančanoj sklonosti prema slatkome, a njihove omiljene slastice nerijetko mogu biti nesvakidašnje, što ne znači da nisu ukusne. U to smo se uvjerili kada smo u slastičarnici Meşhur Dondurmacı Ali Usta Moda isprobali sladoled od kozjeg mlijeka – dondurma.

sladoled od kozjeg mlijeka – dondurma

Ako uspijete rezervirati svoje mjesto, nemojte propustiti specijalitete restorana Nusr-Et Steakhouse Etiler koji je poznat po specijalitetima i posebnog načina odnosno stila soljenja mesnih jela, što je u konačnici i proslavilo zgodnog chefa pod imenom Nusret Gökçe.

U ovom slavnom restoranu nikako ne propustite i hvaljeni desert, jedan od najpoznatijih u svijetu, a to je baklava sa šlagom.

Nusr-Et restoran burger

Ako pak niste preveliki ljubitelj sladoleda, obilje kolača i ostalih slastica lako ćete pronaći zaputite li se na veličanstveni Grand Bazaar – najveću natkrivenu tržnicu na svijetu koja se prostire na više od 60 ulica s preko 4 tisuće prodajnih mjesta, štandova, trgovina, kafića i restorana.

chef ivo pažanin istanbul tržnica ribarnica
Chef Ivo Pažanin na jednom od mnogobrojnih štandova na tržnici Istanbula

Odlučite li nekoliko sati provesti upravo ovdje, preporučujemo vam degustaciju slatkih uštipaka sa sherbetom o kojima nakon povratka iz prekrasnog Istanbula još uvijek rado maštamo.

slatki uštipak sa sherbetom

Tekst omogućio: Turkish Airlines
20-turkish

Facebook Like Button