Šunka okupana u vinu

Kao što i sam naziv govori, okupana šunka iznimno je sočna i punog je okusa koji odgovara uglavnom svima.

Sastojci:
Dimljena šunka od oko 5 kilograma (sa ili bez kosti)
2 žlice maslaca
Pola žlice senfa
Četvrtina šalice sitno narezane ljutike
2 do 2,5 dl bijelog vina (neka bude slađe)
3 – 4 grančice timijana
Žlica meda
Papar i sol

Priprema:
1. Sa šunke skinite kožu te zarežite meso na površini. Stavite je potom u lim za pečenje. Prije nego je stavite peći, pripremite sok za pečenje. U lonac stavite 1,5 dl vina i prokuhajte sa 5 dl vode. Sok potom izlijte u lim za pečenje. Šunku zajedno sa sokovima pecite oko tri sata na 150 stupnjeva, a s vremena na vrijeme zalijte je sokom od pečenja.

2. Dok se šunka peče, na tavici rastopite maslac. U njega dodajte ljutiku i timijan. Miješajući pirjajte oko deset minuta. Nakon što maknete s vatre, dodajte preostalo vino i promiješajte. Vratite na vatru i pustite da provre te kuhajte oko pet minuta. Maknite grančice timijana, a ostatak dobro izmiješajte, najbolje u mikseru. Dodajte u to senf, med, papar i sol.

3. Izvadite šunku iz pećnice i premažite je kašastom smjesom. Vratite je potom u pećnicu i na 180 stupnjeva pecite oko pola sata. Prije serviranja pustite meso da odmori dvadesetak minuta.

Tekst: Ivana Halić
Fotografija : Foter