Sutlijaš ili puding od riže i kave

Danas sam odlučila podijeliti s vama moj omiljeni recept kojega obično spravljam nakon dugačkog i iscrpljujućeg radnog dana. Prije nego sjednem napisati članak za svoj blog, odvojim pola sata kako bi pripremila ovu ukusnu poslasticu.

U Hrvatskoj i susjednim zemljama, kao i u Turskoj puding od riže se spravlja na malo drukčiji način nego u Americi a zove se sutlijaš.

Uvijek iskoristim priliku i umiješam moje omiljene okuse u rižin puding pa evo načina na koji ga ja spremam.

Sastojci za recept:
600 ml mlijeka
70 g bijelog ili smeđeg šećera
2 čajne žličice vanilin šećera
120 g riže okruglog zrna
1 puna čajna žlica instant kave
1 čajna žlica cimeta u prahu
1 čajna žličica ribane limunove kore

Sastojci za posipanje pudinga (po želji):
5 čajnih žlica nasjeckanog kokosa
svježe lišće metvice
malo blanširanih badema
1/2 narezane banane
malo suhih smokava
džem od jagoda
bobičasto voće po želji
sjemenke suncokreta

Priprema za recept:
Kuhajte mlijeko pomiješano s šećerom i vanili šećerom, ne ostavljajte bez nadzora da ne iskipi. Dodajte rižu i kuhajte 20 – 25 minuta na laganoj vatri. Dvije do tri minute prije kraja kuhanja dodajte cimet, kavu i koricu limuna te dobro pomiješajte. maknite s vatre i ostavite 10 minuta da se ohladi prije serviranja. Po vrhu posipajte s sastojkom po želji a ja najviše volim posipati puding sa svježim listovima mente. Nekada dodam i kokos ili naribanu crnu čokoladu.

Ako još niste isprobali ovaj recept pozivam vas da ga isprobate je stvarno jednostavan, bez napora u pripremi i ukusan.

Katarina Štimac, fashion blog – LaKatWalk