Sveta Lucija

Osim slijepih osoba, Sveta Lucija je zaštitnica i mnogih obrtnika i zanatlija od kojih su samo neki krojači, kovači i pisari.

Blagdansko vrijeme

sveta-lucija Prosinac je najvjerojatnije mjesec s najviše blagdana i slavlja. Osim blagdana Svetog Nikole, Badnjaka, Božića, blagdana Svetog Stjepana, brojnih međunarodnih dana poput Dana osoba s invaliditetom, Dana ljudskih prava, Svjetskog dana borbe protiv AIDS – a te mnogih drugih, u prosincu se slavi i blagdan Svete Lucije, mučenice poznate kao zaštitnice slijepih osoba. Prema vjerovanju, Sveta je Lucija bila mučena, a nakon što joj je odrubljena glava, izvađene su joj i oči koje su zatim bili položene na tanjur. Upravo zato ju se na kršćanskim slikama može vidjeti kako u rukama drži tanjur na kojem se nalaze oči.

Blagdan Svete Lucije i običaj sadnje pšenice

Blagdan Svete Lucije slavi se 13. prosinca, točno 12 dana prije Božića. Običaj je da se na taj dan kod nas sije pšenica koja na Badnjak i Božić krasi stolove i prozore, ali i jaslice koje se nalaze ispod božićnog drvca. Urodi li pšenica dobro, to znači da će i cijela sljedeća godina biti takva, bogata i plodna.

Kako posaditi pšenicu

Postoji nekoliko načina kako posijati pšenicu da uspije i prizove plodnu godinu. Neki sjeme stavljaju na vatu natopljenu vodom, dok je drugi stavljaju u zemlju. Za koji se god način odlučili, bitno ju je svakodnevno lagano zalijati i držati na nekom toplom mjestu kako bi uspjela. Na Badnjak ju možete staviti u neku lijepu posudicu, ukrasiti je trakicama, u sredinu postaviti svijeću ili je pak malo podrezati kako bi bila jednaka. Slobodno posijete pšenicu na više tanjurića koje možete postaviti na razna mjesta po stanu kako biste bili sigurni da će barem jedna uspjeti i uljepšati Vaš blagdanski stol. Vjeruje se da je pšenica simbol života i blagostanja pa se baš iz tog razloga sije prije Božića, odnosno Isusovog rođenja, ali i kao nagovještaj za sljedeću kalendarsku godinu.

Izdvojeno

> Sveta Lucija označava svojevrsno svjetlo, baš kao što i njezino ime govori. Čak su i naši stari za svjetlo govorili luč, a ime dolazi od riječi lux ili svjetlo, odnosno život. Njezin dan nagovještava da se bliži Božić, odnosno božansko svjetlo. Ona svojom dobrotom širi ljubav i toplinu te osvjetljava dane do Božića.

> Prema starim se narodnim vjerovanjima vjeruje kako dani od Svete Lucije do Božića označavaju kakvo će biti vrijeme u sljedećoj godini, a razvila su se i brojna druga vjerovanja, ali i igre za djecu i mlade. Jedan od običaja je da osobe napišu jedanaest imena na papiriće, dok dvanaesti papirić ostave praznim. Svakog dana izvlače po jedan i koji im ostane, taj označava osobu koja predstavlja njihovu pravu ljubav. Ako kojim slučajem izvuku prazan papirić, tada će sljedeću godinu provesti bez partnera.

Ovo je samo malen dio vjerovanja koja nisu ovdje da Vas učine nesretnima ili Vas uplaše, ti su se običaji razvili, ali i održali kako bi okupili ljude, potaknuli ih na druženje, zabavu , smijeh i veselje te u njima probudili nadu u bolje sutra. Ako kojim slučajem i izvučete prazan papirić na Božić, ne očajavajte, osvrnite se oko sebe i zagrlite ljude koji Vas okružuju, jer širenje ljubavi i dobre volje je ionako smisao svega.

Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button