Svjetska čuda

Najnovija vrhunska dostignuća u arhitekturi i građevinarstvu kroz povijest.

Svakog ljeta, UNESCO imenuje nove kulturna i prirodna čudesa na svoj Popis svjetske baštine od izuzetne univerzalne vrijednosti. To je način za podizanje svijesti o očuvanju mjesta važna za čovječanstvo, ali ujedno i za turizam i donosi fascinantna mjesta koja privlači pozornost putnika. Ovogodišnji urod novih čuda proteže svijest i sugerira da svatko od nas pogleda što ljudsko iskustvo može proizvesti i koja su njegova postignuća.
Pogledajte 6 novih čuda, koje smo mi izabrali i upozoravamo Vas: možete dodati još par mjesta na svojoj listi putovanja iz snova.

Stijena Otoci Južni Lagoon, Palau
Ova prekrasna laguna broji 445 ne naseljenoga vapnenca, eruptivnih otoka (neke i u obliku gljive) preko 247.000 hektara. To predstavlja najveću svjetsku zbirku morskih jezera (s morskom vodom jezera odvojena od oceana) – a također ima sustav grebena s više od 385 vrsta koralja. Ljudski tragovi sežu više od 3000 godina, uključujući i 17. i 18. stoljeća i kamenih sela koja su napuštena zbog klimatskih promjena, što je stanovništvo pritiskalo na krhki ekosustav.

laguna

Margravial Opera, Bayreuth, Njemačka
Fantastičan model njemačkog baroka i 500 sjedala Margravial Opere koju je naručio margrafica Wilhelmine sredinom 1700. godine. Dizajnirao ju je arhitekt Giuseppe Galli Bibiena, kompletno sa slikama i zamršenim kompleksom. 2013, kazalište će ugostit događaje za 200. obljetnicu rođenja njemačkog kompozitora Richarda Wagnera.

Jezera Ounianga, Chad
Slana i slatkovodna jezera raspršila su se u ovom dijelu Sahare na dramatičan učinak. Postoje četiri jezera u Ounianga Kebir, a najveći je Yoan na oko 885 hektara, a dubina mu je više od 88 metara. Visoka razina soli u vodi, odgovara prvenstveno algama. Ounianga Serir je drugi dio, s 14-fauna kojeg su ispunili slatkovodna jezera usred pješčane dine.

Pearling, Svjedočenje otočnog gospodarstva, Bahrein
Narod Perzijskog zaljeva sada donosi nebodere i klimatizirane shopping centrove, ali davno prije nego što je ulje otkriveno, biser ronjenja bio je glavni izvor bogatstva regije. Sedamnaest zgrada i Qal’at Bu Mahir tvrđava čine kompleks u gradu Muharraq. Posjetitelji će pronaći tradicionalne trgovine, džamije i bivšu rezidenciju gdje su se trgovci obogatili trgovinom bisera, uporište iz drugog stoljeća pa sve do 1930, kada su japanci izumili kulturne bisere.

Zapadna Gata, Indija
“Stari kao planina” – savršeno opisuje Zapadnu Gatu, planinski lanac koja daje poznatoj Himalaji mladoliki izgled. Tropski ekosustav ovdje je pod utjecajem monsuna u sezoni, te toplina i stalna vlaga čini podršku više od 325 oblika ptica (na primjer velikom Pied kljunorožcu), sisavacima, gmazovima, ribama, raznim florama.

Sangha Trinational, Cameroon, Centralna Afrička Republika, Congo
Ove netaknute divljine tropske Afrike protežu skroz kroz susjedne nacionalne parkove u tri različite zemlje-Kameruna, Srednjoafričke Republike, i Kongo-u sjeverozapadnom Kongu rijeke Basin. Ukupno pokriva više od 1.850.000 hektara. Vode su ovdje prepune divovskih tigrastih riba i Nila krokodila, dok su na kopnu slonovi, gorile i čimpanze, koje lutaju šumama zajedno s mnogim afričkim ugroženim vrstama.

Camaroon

Fotografije: Shutterstock
Tekst : Azra Terzić