Talijanska pizza: recept za originalnu pizzu iz Napulja

Naučite samostalno spremati originalnu i najpopularniju u svijetu talijansku pizzu iz Napulja.
Ovo jednostavno i ukusno remek-djelo talijanske gastronomije obožavaju mnogi ljudi diljem cijelog svijeta dolazeći u sam grad Napulj kako bi isprobali baš taj gastronomski specijalitet Italije.

Zanimljivosti oko talijanske-napuljske pizze:

Prva pizza spravljena je u Napulju u čast kraljice Margarite Savojske prije više od stotinu i dvadeset godina. Sastojala se od tankog i hruskavog tijesta premazanog umakom od rajčice, sirom mozzarellom i svježim bosiljkom kako bi bojama asocirala na talijansku zastavu. Danas se priprema od niza različitih namirnica, te jede u cijelome svijetu.

Namirnice za pripremu napuljske pizze:

350 grama brašna
svježi kvasac
200 ml vode (mlake)
1 žličica šećera
prstohvat soli
maslinovo ulje
mozzarella
umak od rajčice
svježi bosiljak

Priprema:

Svježi kvasac razmutite u malo mlake vode i dodajte mu žličicu šećera. U zdjeli prosijajte brašno, posolite ga, dodajte mu pjenu od kvasca, malo maslinovog ulja i ostatak vode, te od njega zamijesite elastično tijesto. Tijesto pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu oko pola sata.

Razvucite tijesto na veličinu kalupa za pizzu prema vlastitoj želji. Ako želite jesti tradicionalnu talijansku pizzu, tijesto neka bude iznimno tanko, pa ostavite još dvadesetak minuta da se diže u kalupu.

Na tijesto razmažite umak od rajčice, dodajte sir i svježi bosiljak. Ovoj originalnoj recepturi možete dodati i plodove mora, mesne nareske, raznovrsno povrće…što god poželite. Ipak, imajte na umu da je kralj pizze ukusno i hruskavo tijesto, pa nemojte pretjerati s količinom namirnica na njemu.

Pecite pizzu u prethodno zagrijanoj pećnici, u kojoj ste zagrijali i posudu za pečenje pizze, na 250 Celzijevih stupnjeva oko 10 minuta.

Buon appetito!

Facebook Like Button