Tasmanija

Sigurno ste čuli za tasmanskog vraga, malu, crnu i ne suviše druželjubivu životinju koja kad se osjeća ugroženo ispušta miris baš poput tvora. Ima ova životinja i svojeg animiranog lika kojeg vrlo dobro poznaju djeca. No znate li gdje mu je dom, odnosno gdje se nalazi Tasmanija za koju smo toliko puta čuli, a malo tko bi ju mogao bez problema locirati na karti?

Tasmanija je otočna država nedaleko Australije, zauzima površinu od 68.400 km² i to na 334 otoka. Poznata je po prekrasnoj prirodi, nacionalnim parkovima i već spomenutom tasmanskom vragu.
Ima oko 500.000 stanovnika koji se većinom bave turizmom i poljoprivredom, dok je nekada rudarstvo bilo na prvome mjestu. Glavni grad je Hobart, s nešto više od 200.000 stanovnika. Ono što tamo svakako valja posjetiti, to su muzej MONA i Salamanca Arts Centre.

tasmanija-2

Muzej MONA je muzej starih i novih umjetnosti kojeg svakako trebaju posjetiti ljubitelji moderne umjetnosti, dok je Salamanca Arts Centre mjesto na kojem se okupljaju umjetnici raznih vrsta, tamo se nalaze i brojne galerije i kafići, a sve nekako odiše kulturom i umjetnošću. Ljubitelji visina trebali bi se popeti na Mount Wellington jer od tamo puca prekrasan pogled na grad.

tasmanija-4

Gastronomija
Po čemu bi otok bio poznat nego po hrani iz mora. No nije samo hrana iz mora ono što se ovdje jede. Otok je poznat i po sirevima, voću, posebice po jabukama i općenito po uzgoju organske hrane. Ovdje se mogu pronaći i vinogradi, a ljubitelji pive moraju probati njihovo domaće Boag’s pivo (http://www.boags.com.au/agegate).

Zanimljivosti

tasmanija-3
Nacionalni parkovi
Svakako trebate posjetiti barem jedan od nacionalnih parkova. Želite li upoznati tasmanskog vraga, posjetite Maria Island National Park. Ovo je otočje inače poznato po brojnim životinjskim i biljnim vrstama, a ovisno u koje doba godine dođete možete vidjeti delfine i rakove, papige, razne ptice i zmije.

Festivali
Ovdje se tijekom cijele godine održavaju razni festivali vezani uz hranu, piće, umjetnost i more. Imaju tako i Festival češnjaka koji se održava u veljači, Dark MOFO koji se održava u lipnju, a veliča i slavi tamu kroz razne umjetničke aspekte, glazbu, ples i hranu ili pak Festival okusa Tasmanije koji se održava krajem godine.

tasmanija-1

Plaže
Kakav bi to otok bio da nema plaža. Ovo se otočje ponosi prekrasnim plažama, podvodnim aktivnostima, ronjenjem, ribarenjem i sportovima na vodi. Samo neke od plaža su Ocean Beach na kojoj valovi u prosjeku dosežu oko tri metra pa se baš i ne preporučuje za kupanje, zatim čista suprotnost od prethodne – Trousers Beach, idealna za opuštanje, ronjenje i plivanje ili Wineglass Bay, jedna od najljepših plaža na ovome području.

Boag’s Brewery
tasmanija-5
Pivoljupci trebaju otići u posjet tvornici tasmanskog piva Boag’s koja se nalazi u Launcestonu, gradu osim po pivovari poznatom i po kulturi i prekrasnoj prirodi. Ova je tvornica otvorena 1881. godine kad je James Boag iskoristio čistu tasmansku vodu za spravljanje ovog pića. Danas ugošćuju brojne turiste koje upoznaju s procesom izrade piva, pritom im otkrivajući samo neke od dugo čuvanih tajni.

Korisne informacije

Službeni jezici: engleski
Religija: kršćanstvo – većinom protestantizam
Valuta: Australski dolar (AUD)
Kako putovati: najbolje zrakoplovom – Hobart Airport
Viza: potrebna (http://www.croatia.embassy.gov.au/zgrbcroatian/Visas_and_Migration.html)
Kada putovati: najbolje između siječnja i ožujka
Bolesti i preventiva: nema obaveznog naputka za cijepljenje prilikom ulaska u zemlju
Smještaj: Grand Chancellor Hotel Hobart ili The Henry Jones Art Hotel
Restorani: The Point Revolving Restaurant ili Monty’s on Montpelier

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografije: Mark Wassell
Scott Cresswell
Keith Midson
Steve
Vern
Sascha Grant

Facebook Like Button