Tenisice Startas ručno izrađene s ljubavlju

Osobno nisam zagovornica nekvalitetnih, masovno proizvedenih proizvoda, koji se izrađuju u zemljama trećeg svijeta, na kojima rade slabo plaćeni radnici i djeca u nehumanim uvjetima.

Iskreno vjerujem kako se loša karma tih masovno proizvedenih artikala, koji su često jako loše kvalitete a rijetko potraju više od jedne sezone, nije samo loša za vaš novčanik nego se odražava i na vaš stil, ali svakako i na prirodu.

Posljednjih nekoliko godina pokušavam nabavljati odjeću i modni pribor od malih, lokalnih dizajnera koji proizvode u vlastitoj zemlji a koji osiguravaju poštene plaće svojim radnicima.

Bogata povijest i baština

Za razliku od Kedsa, Vansa ili Superga koji proizvode tenisice u zemljama trećeg svijeta, Startas se proizvodi u istoj tvornici u Vukovaru u kojoj su nastale 1976. godine, skoro prije četrdeset godina. Tijekom godina Startas je postao kultni fenomen i simbol hrvatske kulture. Startasice su više od tenisica, one predstavljaju stil života.

Balerinke

startas-01
Fotografija: Marko Mihaljević

startas-02

startas-03

Borosana

borosana

Boromina

boromina-california

boromina-flora-dream

Nažalost, tijekom 1990. Vukovar i tvornica Borovo su potpuno uništeni tijekom domovinskog rata. Proizvodnja Startas tenisica je bila obustavljena dok se grad i tvornica nisu ponovno izgradili. Trebalo je vremena ali brand Startas se vratio još jači i predstavlja otpornost Vukovara i jedinstvene hrvatske kulturne baštine.

Izrađeno s ljubavlju u Hrvatskoj

Startas podsjeća na vrijeme kada su se tenisice, kao i većina stvari, proizvodile od strane majstora koji su bili pravi znalci svog zanata. Još uvijek treba sat vremena od početka procesa do krajnjeg proizvoda za jedan par Startasica dok se još uvijek koristi samo tradicionalna tehnika i ručna oprema.

startas-04

startas-05

Obnovljivi prirodni resursi

Tenisice Startas su originalno dizajnirane za igrače i sportaše stolnog tenisa te su stoga fleksibilne i dobro prianjaju za podlogu no pri tome su i udobne. Prirodni materijali namjerno su odabrani jer omogućuju lakši i jednostavniji posao izrade, a svakako spadaju u obnovljive materijale. U to se ubrajaju prirodna platna i prirodne gume i to one čije je porijeklo drvo a ne laboratorij.

startas-06

Iva Čurković je mlada dizajnerica koja je zaslužna za svježi, mladenački i šik izgled novih Startasica, kao i Boromina sandala koje su također sjajan proizvod tvrtke Borovo. Iva je samostalno nacrtala dizajn na papiru ili računalu za svaki komad obuće, a inspiraciju je pronašla u prirodi, filmu i svemu što ju okružuje.

Startas tenisice sada možete kupiti u više od 90 dućana u Hrvatskoj zatim u Singapuru i Australiji. Zahvaljujući Robertu i Michelle Grgurev odnedavno se mogu nabaviti i na tržištu SAD-a putem Startas-USA web trgovine.

startas-07

startas-08

Ružičaste visoke Startasice s printom jednoroga koje su nedavno bile predstavljene i preporučene od strane Vogue US sada možete ranije naručiti ovdje.

Prošlog ljeta kupila sam si omiljene cipele iz Borova ružičaste Borosane s crnom čipkom.

startas-09

Iskreno se nadam kako će tvrtka Borovo nastaviti rasti i poboljšavati svoje marketinške aktivnosti i ostale strateške ciljeve te svakako online trgovinu u Europi, isto kao što trenutno odlično rade promotivni posao u Americi trebali bi jednake napore uložiti i u Hrvatskoj odnosno Europi.

Koji je model Borova cipela vaš omiljeni?

 

Katarina Štimac, fashion blog – LaKatwalk