Tepih je neizostavan detalj svakog prostora

Možete li zamisliti život bez tepiha? Dobro, život možda i možete, ali omiljeni prostor – teško. Osim što osiguravaju ugodu stopalima i reduciraju zvukove prilikom hodanja, tepisi su jedan od neizostavnih dekorativnih dodataka većine domova. Mogu biti izrađeni u bilo kojoj boji korištenjem drugačije obojenih vlakana te također mogu imati mnogo različitih vrsta uzoraka i motiva koji se koriste za ukrašavanje površina.

tepih-1

Tepih za svaki kutak doma

Živjeli u kući ili stanu, malom ili većem prostoru, vjerojatno ćete svaku prostoriju svoga doma ukrasiti tepihom. Dnevni boravak je nezamisliv bez tepiha, a ako se radi o većem prostoru, mogli biste umjesto jednog velikog, staviti dva manja tepiha.

Tepisi koje ćete izložiti u dnevnom boravku trebali bi biti nešto kvalitetniji od ostalih. Preporuča se da boja tepiha trebala bude u kontrastu s ostalim namještajem i ukrasima koje želite istaknuti. Tepih u spavaćoj sobi, za razliku od dnevne, nije često izložen gaženju pa nije nužno da bude visoko kvalitetan, ali se preporuča da bude mekan i ugodan.
Tepih u dječjoj sobi trebao bi biti ispunjen raznim bojama i zanimljivim motivima, a zbog učestalog korištenja i mogućnosti nastanka mrlja, najbolje je kupiti jeftiniji tepih od umjetnih materijala kojeg ćete bez grižnje savjesti zamijeniti novim.
Kupaonice je dobro opremiti manjim tepisima koji dobro podnose vlagu.
U kuhinji se, zbog zahtjevnijeg održavanja, ne preporučuje stavljati tepih. Prilikom odabira i kupnje, predlažemo da prednost date tepisima od prirodnih materijala koji se lakše čiste i dugotrajniji su.

tepih-2

Savjeti za održavanje i čišćenje

Kako biste svoj tepih održali čistim potrebno ga je redovito usisavati, a to znači da između dva usisavanja ne bi trebalo proteći više od jednog tjedna. Na taj način ćete biti sigurni da ste uklonili prašinu, pijesak i ostalu prljavštinu koja s vremenom oštećuje njegovu donju stranu.

OVDJEotkrijte kako najlakše ukloniti mrlje s tepiha uz nekoliko praktičnih savjeta

Osim usisavanja, tepih možete u smjeru dlaka prebrisati i pamučnom krpom, a da biste se riješili dubinske prašine koja ostaje i nakon usisavanja, potrebno ga je istresti.
Sve mrlje najbolje je ukloniti odmah koristeći sredstvo namijenjeno za čišćenje tepiha ili toplom vodom, a one nastale od vina ili hrane možete ukloniti mineralnom vodom.

Nemojte pretjerivati s deterdžentom jer njegova svojstva ostaju u tepihu i kasnije ih je teško ukloniti. Također, nemojte previše močiti tepih jer zbog vlage može doći do njegovog truljenja. Sredstvo za zaštitu ne nanosite na prljav tepih jer će se on u tom slučaju slijepiti s prljavštinom i sljedeće čišćenje vam učiniti još težim. Prije svakog temeljitog čišćenja, svakako provjerite da li je vaš tepih izrađen od prirodnih ili umjetnih materijala kako biste pravilno postupili.

Visoko kvalitetni tepisi zahtijevaju posebnu njegu pa se tako za održavanje vunenih tepiha preporuča se suho pranje specijalnim prahom ili granulama koje treba nanijeti na njegovu čitavu površinu koju ste prethodno usisali i očistili od viška dlaka.
Ostavite da sredstvo djeluje određeno vrijeme te tepih zatim dobro usišite. Pranje svilenog tepiha najbolje je prepustiti profesionalcima, a ako to baš želite učiniti sami, obavezno provjerite postojanost njegovih boja koristeći vlažnu bijelu tkaninu.

tepih-3

Nastanak prvih tepiha

Porijeklo i sam nastanak prvog tepiha na svijetu do danas ostaje nekom vrstom nepoznanice. Povjesničari su složni u tvrdnji kako su prvi pleteni oblici tepiha, odnosno tadašnjih prekrivača nastali još u 7 st. pr. Kr. Nažalost, zbog nedostatka povijesnih dokumenata koji bi pružili detaljniji uvid u povijest – činjenice o nastanku tepiha ostaju zauvijek izgubljene u vremenu.

Ipak, postoje dvije vodeće teorije koje bi mogle osvijetliti ovu misterioznu priču. Prva teorija kaže kako su tepisi nastali za vrijeme Nomadskih plemena i njihova uloga bila je isključivo praktična. Naime, oni su tadašnje tepihe izrađivali od različitih materijala, najčešće od raznih osušenih biljaka koje su zatim pleli i spajali.
Tako nisu morali biti u direktnom tjelesnom kontaktu s tlom na kojem su spavali, a ujedno nisu imali potrebe ubijati svoje životinje, koje su im bile dragocjene i neophodne za preživljavanje. Dakle, našli su efikasnu zamjenu za krzno.

Druga teorija pak, tvrdi da su se prvi tepisi razvijali usporedno s umjetnošću. Tepisi su se tako, koristili prvenstveno kao ukras za kuću.

Pronalazak najstarijeg tepiha pripisuje se nalazištu u Sibiru koje datira u 5 st. pr. Kr. Ondje je 1949. godine Rus Sergei Ivanovich Rudenko u dolini Pazyryk iskopao tepih koji je zatim nazvan po toj dolini. Kasnije je ustanovljeno kako se radi o najstarijem tkanom tepihu, a vjeruje se kako je izrađen u Armeniji. Upravo je to važno arheološko iskopavanje dovelo je do općeg mišljenja kako tepih nema samo praktičnu funkciju, već i onu estetsku.

tepih-4

Najpoznatije vrste tepiha na svijetu

Vrste tepiha klasificiraju se po državama u kojima se izrađuju, a diljem svijeta su poznati tepisi iz Afganistana koji se izrađuju isključivo od visoko kvalitetnih prirodnih materijala. Već spomenuti, Armenski tepisi, svojim bojama i velikim dimenzijama razlikuju se od svih drugih tepiha na tržištu, a izrađuju se od profinjene prirodno obojene vune.

Kineski tepisi su povijesno tkani isključivo za internu upotrebu. Poznato je da Kina ima dugu povijest izvoza svoje robe diljem svijeta, ali za tepihe takva vrsta tradicije počinje tek u 19. st. Kina danas izvozi vrlo kvalitetne tepihe čiji motivi pripadaju bogatoj mitologiji, a radi se o simbolima zmajeva i brojeva.

Indijski tepisi poznati su po gustoći čvorova te su vrlo traženi diljem Europe.
Danas sve popularniji, Skandinavski tepisi široko su rasprostranjeni tepisi modernog dizajna i motiva, a izrađeni su od kvalitetnih i lako održivih materijala. Manjih su dimenzija pa su tako savršeno prilagođeni životu zaposlenih i užurbanih ljudi koji se često sele.

Vjerojatno najpoznatija vrsta tepiha pripisuje se Perzijskim tepisima koji pripadaju Perzijsko-iranskoj umjetnosti i kulturi. Tkanje tepiha u Perziji datira još iz brončanog doba, ali tek u 16. i 17. stoljeću oni postaju prepoznati zahvaljujući svojoj ljepoti i raskoši. Iranski tepisi smatraju se najkvalitetnijim, a njihov dizajn masovno se kopira i u svim drugim zemljama svijeta.

tepih-5

Materijali za izradu

U svijetu tepiha, najvažnije je znati kako se materijali od kojih se izrađuju, dijele na umjetne ili sintetičke i prirodne. Tako se kod umjetnih materijala koristi najlon koji se pokazao vrlo otpornim i dugotrajnim.
Također, koristi se i polipropilen koji je cijenom povoljniji od najlona ali ga je nešto teže ofarbati. Ovi su tepisi otporni na mrlje pa se koriste u radnim okruženjima.

Kada se govori o prirodnim materijalima, onda je riječ o vuni. Poznata po svojoj izuzetnoj trajnosti, vuna se lako boji i vrlo je gusta, što odaje dojam raskoši tepiha. Najveća mana joj je cijena, naime, vuna je poprilično skupa pa je samim time i pokrivenost tržišta manja. Nerijetko se miješa s malim postotkom sintetičkih vlakana, kako bi tepih duže trajao. Osim vune, u izradi tepiha od prirodnih vlakana često se koristi pamuk, svila i lan.

Facebook Like Button