Rashladite vino u svega nekoliko minuta

Osvježavajući rose i pjenušac rashlađeni na idealnoj temperaturi sjajan su izbor za vruće ljetne dane.
Kako ohladiti vino u svega nekoliko minuta, pitali smo vinske stručnjake.

feravino-hladno-07

Što učiniti kada vas iznenade nenajavljeni gosti spremni podijeliti priče s godišnjeg odmora uz ugodno druženje?

Na raspolaganju vam je tek nekoliko minuta za posluživanje vina koje nekim slučajem nije bilo u hladnjaku?
Nekoliko je načina kako u svega petnaestak minuta rashladiti vino.

Tradicionalno hlađenje vina u kibli, slani led, vlažni papirnati ručnici, smrznuto grožđe…, itekako mogu pomoći.

feravino-hladno-06

I vino voli kupku…

Kibla s ledom i hladnom vodom tradicionalan je način brzog hlađenja i zadržavanja temperature vina kakav viđamo na vinskim festivalima, sajmovima ili u restoranima kada uživamo u pijuckanju uz omiljeno jelo.

feravino-hladno-05

Ako imate izbora odaberite metalnu kiblu koja će vino rashladiti brže od stakla ili plastike.
Napunite je kockama ili drobljenim ledom i dolijte hladnu vodu.

Pri tome morate paziti da ne prepunite kiblu kako se voda ne bi prelila kada u nju stavite butelju. Kako se led topi, u kiblu ubacujte novi i tako vino održite na željenoj temperaturi.

feravino-hladno-04

Još jedan mali trik koji će dobro doći svim vinoljupcima

Nakon desetak minuta izvadite butelju i okrenite je naopačke kako bi se temperatura vina izjednačila s obzirom da je vino u prvoj polovini butelje hladnije jer leži u ledu i vodi. Za maksimalno dvadesetak minuta vino je spremno za točenje.

feravino-hladno-03

Pocinčana kibla u slanoj vodi idealna je za hlađenje više butelja

Nakon što posložite butelje na način da između svake ostavite dovoljno prostora, kiblu napunite ledom i slanom vodom. Dovoljno je staviti tri do četiri žlice soli, a povremeno miješanje ubrzat će proces hlađenja. U slanoj ledenoj kupki vino je spremno već nakon 15 minuta.

Ima i bržih načina hlađenja vina

Tretman hladnim oblozima – primjerice nekoliko listova kvalitetnog papirnatog ručnika potopite u hladnu vodu, ocijedite ih i omotajte oko butelje.

feravino-hladno-02

Vino potom stavite u zamrzivač i već ga za petnaestak minuta možete servirati. Važno je da na njega ne zaboravite, jer kada se vino smrzne butelja će eksplodirati – upozoravaju vinski stručnjaci te kažu kako vinu u horizontalnom položaju treba upola manje vremena da se rashladi od onog u vertikalnom položaju.

Led u vinu? Nikako ne!

Led u čaši vina smrtni je grijeh za istinske vinoljupce, enologe i sommeliere. Led će razvodniti vino i ubiti ljepotu trenutka.
No, stara je poslovica „prigode beru jagode“, pa u nedostatku vremena nekoliko ledenih kocki od nehrđajućeg čelika koje se sve više koriste za hlađenje pića, moglo bi pomoći za prvu ruku…

Ili još bolje, ubacite u vino smrznute bobice grožđa, pa potom ostatak ohladite na provjereni način – u kibli ili zamrzivaču.
Naravno, ova metoda služi samo kao prva pomoć i podrazumijeva da u zamrzivaču uvijek imate bobice najfinijeg grožđa…

feravino-hladno-01

Za pravi doživljaj ljeta

A za vruće ljetne večeri najbolji je dobro ohlađen, moderan i lagan pjenušac, čiji osvježavajući karakter do izražaja dolazi i u ljetnim koktelima.

Pjenušci su sjajan odabir i za aperitiv, a mogu se servirati uz lagana hladna predjela, salate i snackove, ali i jela od bijelog mesa, umaka i morskih specijaliteta te izvrsno pašu i uz voće.
Uživajte!

Uz dopuptenje: Lollipop (sve fotografije)

Facebook Like Button