
Sommelierka Jelena Šimić Valentić donosi nam sjajne savjete za ispijanje vina u ljetnim danima. Kako rashladiti vino u svega nekoliko minuta, kako ga servirati i još mnoštvo dobrih tips&tricks ideja oko uživanja u omiljenim vinima tijekom sunčanih vrućih dana.
“Kada nebo raširi svoje ljetne zavjese i sunce grane svom silinom i energijom, htjeli ne htjeli zove nas na osvježenje”, – romantično kaže sommelierka Jelena i nastavlja – “Osim osvježenja u moru i svih radosti koje ono nosi, lijepo je malo i osvježiti se uz koju finu kapljicu vina. Još kada je vaše najdraže vino u pitanju, sreći nema kraja.”
Pripremila sam vam nekoliko savjeta na koje morate obratiti pažnju kako bi doživljaj vina bio potpun.
Savjeti sommeliera za uživanje u vinu u ljetnim danima
Temperatura serviranja vina
Temperatura vina je jako bitan čimbenik kako biste uistinu doživjeli vino. Ako servirate vino njegove optimalne temperature dobit ćete maksimum iz toga vina, u suprotnom, ako je vino na primjer pretoplo, alkoholi će se puno jače manifestirati u ustima, a ako je vino prehladno servirano zatomit će svu intenzivnost i kompleksnost mirisa i okusa.
Rashladite vino u svega nekoliko minuta
Na raspolaganju vam je tek nekoliko minuta za posluživanje vina koje nekim slučajem nije bilo u hladnjaku?
Nekoliko je načina kako u svega petnaestak minuta rashladiti vino.
> Tradicionalno hlađenje vina u kibli, slani led, vlažni papirnati ručnici, smrznuto grožđe…, itekako mogu pomoći.
Kibla s ledom i hladnom vodom tradicionalan je način brzog hlađenja i zadržavanja temperature vina.
Ako imate izbora odaberite metalnu kiblu koja će vino rashladiti brže od stakla ili plastike. Napunite je kockama ili drobljenim ledom i dolijte hladnu vodu.
> Slana voda u kibli omogućava super brzo hlađenje vina
Nakon što posložite butelje tako da između svake ostavite dovoljno prostora, kiblu napunite ledom i slanom vodom. Dovoljno je staviti tri do četiri žlice soli, a povremeno miješanje ubrzat će proces hlađenja. U slanoj ledenoj kupki vino je spremno već nakon 15 minuta.
> Ima i bržih načina hlađenja vina
Tretman hladnim oblozima – primjerice nekoliko listova kvalitetnog papirnatog ručnika potopite u hladnu vodu, ocijedite ih i omotajte oko butelje. Vino potom stavite u zamrzivač i već ga za petnaestak minuta možete servirati.
IZDVOJENO
Važno je da ne zaboravite na vino u zamrzivaču/ledenici, jer kada se vino smrzne butelja će eksplodirati!
Također vinu u horizontalnom položaju treba upola manje vremena da se rashladi od onog u vertikalnom položaju.
Još jedan mali trik za brzo hlađenje vina koji će dobro doći svim vinoljupcima
Nakon desetak minuta izvadite butelju i okrenite je naopačke kako bi se temperatura vina izjednačila s obzirom da je vino u prvoj polovini butelje hladnije jer leži u ledu i vodi. Za maksimalno dvadesetak minuta vino je spremno za točenje.
Pravilno držanje čaše
Puno ljudi drži čašu za njen takozvani trbuh. Što je pogrešno. Tako zagrijavate toplinom svoje ruke čašu, a isto tako nije baš lijepo vidjeti otiske prstiju na vinskoj čaši.
Čaša se pravilno drži za stalak ili nožicu čaše. Osim što je elegantnije u vrućim ljetnim danima tako ćete puno duže zadržati vino hladnijim u samoj čaši.
Točenje vina u čaši
Prilikom točenja vina u čašu znamo nekada i pretjerati. Tako natočimo i više no što je potrebno.
Što se događa? Temperatura vina prilikom točenja u čašu vrlo se brzo mijenja. A isto tako, vino treba piti lagano i uživati maksimalno u svakoj njegovoj kapljici. Stoga nije potrebno točiti puno čašu s vinom.
Pogotovo pripazite na količinu u vinskoj čaši kada točite šampanjac i ostala pjenušava vina. Nemojte točiti čašu do samog vrha. Pjenušava vina se piju na nižim temperaturama i daju svoj najbolji efekt kada su servirana na optimalnoj temperaturi. Pokušajte procijeniti točenje, ovisno o visini, veličini šampanj čaše. idealno bi bilo natočiti pjenušac oko 1 decilitar.
Kako se koristi vedrica za vino s ledom
Vedrice pune leda i vode sjajna su stvar, koristite ih. Održavat će temperaturu vašega vina postojanom i nesmetano ćete moći uživati i dugo ispijati vino bez bojazni kako će se temperatura vina brzo izravnati s vanjskom temperaturom. Pazite da su vam vedrice za pjenušava vina puna do vrha skroz sve dok ne dodiruju grlo boce pjenušca.
Za bijela vina dovoljno je da vedrice s ledom budu pune do pola.
Naručivanje vina u restoranu
U restoranu, prilikom izbora vina, svakako je važno što jedete i što je na meniju kako bi idealno uskladili hranu i vino. Pokušajte se igrati s odabirom laganijih stilova vina. Nećete nikada pogriješiti odaberete li pjenušac, rose vino, bijelo vino Sauvignon ili mineralni i svježi Riesling. Ove su sorte vina idealne kroz ljetne vruće večeri, a sjajno odgovaraju uz mnoga osvježavajuća i laganija ljetna jela.
Koje vino treba uvijek imati u hladnjaku, s kojim vinom ne možemo pogriješti ako nam dođu nenadani gosti
Još se uvijek jako malo ljudi odlučuje kupiti hladnjak za vino, jer je on poprilično skup pa većina vinoljubaca svoje omiljene butelje drže u “običnom” hladnjaku.
No, ljeto je vrijeme kada se češće družimo s prijateljima i susjedima na odmoru pa je mudro osigurati se s dobro rashlađenim rose vinom, kako bi susret bio još ljepši, a s ružičastim vinima nećete pogriješiti obzirom da ih većina ljudi jako voli..
Nemojte čuvati vino za posebne prilike
Uvijek savjetujem svoje polaznike Vinske škole kao i svoje prijatelje, nemojte čuvati vina. Postoje naravno vina koja su najbolja kada se konzumiraju nakon deset i više godina, ali sva ostala vina koja nisu za čuvanje treba konzumirati, odnosno popiti čim prije nakon otvaranja butelje. Naravno, umjereno i u dobrom društvu. Jer, svaki je dan poseban i čemu čekati neke „posebne prilike“? Trebamo slaviti život, zar ne?
Uz dopuštenje: Sommelierka Jelena Šimić Valentić
