Top 3 najnovije jesenske zanimljivosti u Beču

Austrijska prijestolnica Beč nakon gotovo 100 godina premašila brojku od 2.000.000 stanovnika, a broj turista i obožavatelja Beča raste iz dana u dan.
Beč je nakon više od stoljeća opet dvomilijunski grad. Nekada demografski stara austrijska je prijestolnica danas atraktivna, raznolika i otvorena europska metropola po mjeri čovjeka.

Prema preliminarnim podacima bečkog ureda za statistiku u austrijskom su glavnom gradu 1. listopada 2023. živjela dva milijuna stanovnika. Time je Beč nakon Berlina, Madrida, Rima i Pariza peti najveći grad u Europskoj uniji odnosno drugi najveći grad na njemačkom govornom području.

Razvijajući se u europsku metropolu tijekom 19. stoljeća, austrijska je prijestolnica već 1910. brojala 2,08 milijuna stanovnika, najviše u povijesti grada. Ipak, tijekom 20. stoljeća grad je neprestano gubio stanovnike te ukazivao na demografsko starenje stanovništva. Godine 1988. Beč je imao najmanje stanovnika, svega 1,48 milijuna.

glavni grad austrije bec

No, pametnim demografskim planiranjem danas Beč ponovno broji svojih dva milijuna stanovnika. Beč se posljednjih desetljeća razvio iz demografski starog grada u atraktivnu, otvorenu i raznoliku europsku metropolu.
Kako pokazuju mnoge svjetske ljestvice, Beč slovi za grad s najvišom kvalitetom života na svijetu. Neprestana ulaganja u područje obrazovanja, zdravlja, javnog prijevoza i skrbi čine ga gradom po mjeri čovjeka, a za pretpostaviti je kako će broj stanovnika i dalje rasti.

Top 3 zanimljivosti koje su još više obogatile Beč

Krenete li prvi puta u Beč ili ste u njemu već bili pa odlazite jer naprosto volite ovaj grad znajte da je ovaj bajkoviti grad dobio još nekoliko atrakcija i zanimljivosti koje možete razgledati ili naprosto uživati u njima.

tobogan dunavski-toranj-bec

Dunavski toranj u Beču dobio spektakularan tobogan na visini od 165 metara

Najviši tobogan u Europi od ove jeseni krasi bečki Dunavski toranj, najvišu građevinu u Austriji i poznati simbol grada. Ljubitelji adrenalina novu će atrakciju moći iskušati od studenog mjeseca ove 2023. godine i uživati u akciji za pamćenje.

Od listopada 2023. godine austrijska prijestolnica Beč bogatija za još jednu atrakciju. Na poznatom Dunavskom tornju postavljen je tobogan na visini od 165 metara, što ga čini najvišim toboganom u Europi.

Ljubitelji adrenalina moći će se spustiti sa središnjeg dijela na sjevernoj strani tornja do vanjske terase na visini od 150 metara kroz transparentan tobogan s kojeg se pruža izvanredan pogled na grad.

Ova umjetnička instalacija u obliku osvijetljenog tobogana na otvorenom rad je renomiranog njemačkog umjetnika Carstena Höllera, a odličan je spoj umjetnosti i adrenalina. Atrakcija će dodatno oplemeniti izgled Dunavskog tornja, najviše građevine u Beču i popularnog simbola grada koji postoji već gotovo 60 godina.

ZANIMLJIVOSTI O BEČKOM DUNAVSKOM TORNJU

Dunavski je toranj sagrađen 1964. godine, a nastao je u okviru Bečke međunarodne vrtne izložbe. Nalazi se u blizini obale Dunava u 22. gradskom okrugu Donaustadt.

Njegova ukupna visina iznosi 252 metra i najviša je građevina u Austriji. Središnji dio tornja nalazi se na visini od 165 metara, a vanjske terase na visini od 155 odnosno 150 metara. Od njegova otvorenja posjetilo ga je oko 23 milijuna ljudi, a u proteklih nekoliko godina godišnje broji oko 420.000 posjetitelja. Od 2001. objekt je pod spomeničkom zaštitom.

Zbog radova Dunavski je toranj privremeno bio zatvoren za posjetitelje, no od sredine studenog svi koji žele moći će iskušati novu atrakciju. Prema sadašnjim planovima krasit će toranj najmanje tri godine.

OVDJE saznajte deset zanimljivih činjenica o bečkim kavanama

Austrijska metropola, bajkoviti Beč, organizira festival popravaka

Pod motom „Manje kupuj – više popravljaj!” od 13. listopada do 5. studenog 2023. godine održava se bečki festival popravaka „re:pair festival” na tri različite lokacije u austrijskoj prijestolnici. Program festivala obuhvaća 130 različitih događanja posvećenih temi mode.

festival popravaka bec austrija

Tekstilna industrija u velikoj mjeri onečišćuje okoliš, troši velike količine resursa i uzrokuje velike emisije CO2. Osim toga ljudi koji rade u proizvodnim pogonima tekstila, osobito u Aziji i Africi, često su izloženi lošim uvjetima rada i izrabljivanju.

Kako bi se skrenula pozornost na činjenicu da trebamo kupovati manje odjeće i birati kvalitetu umjesto kvantitete, ove se godine drugi put održava bečki festival popravaka „re:pair festival” pod motom „Manje kupuj – više popravljaj!”.

Fokus ovogodišnjeg festivala upravo je na temi mode i tekstila. Pritom su popravci moćan alat u borbi protiv stvaranja otpada kojim se može pridonijeti kružnom gospodarstvu i racionalnijem korištenju resursa, stoga je naglasak festivala na teorijskom i praktičnom prenošenju znanja.

Drugo izdanje festivala održava se od 13. listopada do 5. studenog s ciljem popularizacije popravljanja predmeta na tri različite lokacije.

U sklopu festivala “re:pair festivla” nudi se čak 130 događanja, između ostaloga i tri izložbe i različite radionice. Na radionici šivanja posjetitelji tako mogu popraviti staru odjeću ili potpuno promijeniti njezin izgled i dati joj novi sjaj.

U sklopu izložbe „Ispovijesti jedne majice” prikazuje se putovanje majice od njezina rođenja u Kini preko uspjeha na društvenim mrežama sve do kraja njezina života na obali Gane.
Druga je izložba posvećena korištenju pribora za šivanje i u njoj mogu sudjelovati posjetitelji kao i u trećoj izložbi posvećenoj kreativnosti i second-hand odjeći. Na licu mjesta bit će mogući i popravci elektroničkih uređaja, glazbenih instrumenata, bicikala i namještaja.

Beč proglašen najboljim ekološkim gradom

Želite li jesti i kupiti najfinije ekološki uzgojene namirnice Beč je savršen grad upravo za takvo nešto.
Austrijska prijestolnica ove je godine osvojila nagradu EU-a za ekološku proizvodnju. Beč je jedina metropola koja nudi organske proizvode iz vlastite proizvodnje.

Europska unija svake godine dodjeljuje nagradu za ekološku proizvodnju „EU Organic Award” u sedam kategorija.
Zahvaljujući vlastitom brandu organskih proizvoda „Wiener Gusto“ austrijska je prijestolnica odnijela pobjedu u kategoriji „Najbolji ekološki grad”.

Glavni grad Austrije jedina je metropola koja samostalno proizvodi organske proizvode. Proizvodi dolaze iz regionalne proizvodnje, a kratkim lancima opskrbe Beč pridonosi zaštiti okoliša.

OVDJE otkrijte sjaj, okuse i povijest bečkih tržnica

Raznolika ponuda ekoloških proizvoda iz Beča
Proizvodi uzgojeni na poljoprivrednim površinama Beča od prošle su godine dostupni pod brandom „Wiener Gusto“, a mogu se kupiti u različitim supermarketima, trgovini u parku Lainzer Tiergarten i online putem.

Bogata ponuda organskih proizvoda obuhvaća pšenično glatko brašno, leću, raženo brašno, laneno ulje, krumpir i raznolik izbor specijaliteta od mesa divljači.

trznica bec austrija

Grad u naredne dvije godine planira proširiti ponudu i organskim voćnim sokovima, bio suncokretovim uljem, bio pirovim brašnom i bio tofuom te novim mesnim organskim proizvodima.

Odlična kvaliteta života u Beču uz vrhunske organske proizvode
Glavni grad Austrije može se pohvaliti iznimno visokom kvalitetom života i velikim udjelom zelenih površina, dok gotovo 14 % površina odnosno 5.700 hektara koriste bečki poljoprivrednici za proizvodnju različitih proizvoda izvrsne kvalitete. Austrijska metropola također raspolaže s oko 2.000 hektara oranica i vinograda, što je čini jednim od najvećih organskih poljoprivrednih gospodarstava u zemlji.

Gradonačelnik Beča Michael Ludwig izrazio je zadovoljstvo osvojenom nagradom: „Iznimno smo ponosni što je nama važan projekt dobio posebnu nagradu EU-a. Brand Wiener Gusto obogaćuje kvalitetu života u našem gradu u još jednom važnom aspektu.”

Uz dopuštenje: City of Vienna

Facebook Like Button