Top 7 najljepših svjetskih spomenika

Svaka zemlja kao svoje najveće bogatstvo, osim prirodnih ljepota, istaknut će spomeničku baštinu kao svjedočanstvo povijesti koja ju je obilježila i učinila onakvom kakva je danas. Bila to skulptura, kip, slavoluk ili pak vjerski objekt, svaki spomenik jedinstven je na svoj način i šalje poruku sjećanja na osobu ili događaj.

Kip Bude

Henan, Kina
Kip Bude
Danas najviši kip na svijetu, Spring Temple Buddha, nalazi se u kineskoj provinciji Henan, a izgrađen je 2002. godine. Visinom od čak 153 metra smatra se najvišim svjetskim kipom, nadvisujući okolne planine. Ispod kipa nalazi se budistički samostan, a u blizini je i Zvono za sreću (Bell of Good Luck) postavljeno 2000. godine. U trenutku postavljanja smatralo se najtežim funkcionalnim zvonom na svijetu.

Kip Krista Otkupitelja

Rio de Janeiro, Brazil
Kip Krista Otkupitelja
Jedno od novih sedam svjetskih čuda, kip Krista Otkupitelja prikazuje Isusa Krista na brdu Corcovado u Rio de Janeiru. Taj monumentalni spomenik teži 700 tona, a visok je 39, 6 metara. Iako se ideja o izgradnji spomenika simbolu kršćanstva prvi put pojavila 1859. godine, kamen temeljac postavljen je 1922. godine. Kip je izgrađen u Francuskoj, a u Brazil je dopremljen u dijelovima 1931. godine. Svečano otvaranje, nakon petogodišnjih radova, upriličeno je 1931. godine.

Planina Rushmore

Južna Dakota, SAD
Planina Rushmore
Iako spomenici i skulpture uglavnom nastaju primarno s ciljem i u čast podsjećanja na povijesne događaje i likove, portreti američkih predsjednika isklesani u granitnoj stijeni osmišljeni su i realizirani iz ekonomskih razloga. Idejni začetnik, povjesničar Doane Robinson, njima je želio unaprijediti turizam na tom području, odnosno stvoriti turističku atrakciju. Na skulpturi je 14 godina (od 1927. do 1941.) radilo 400 klesara, a prikazuje lica četiri američka predsjednika: Georgea Washingtona, Thomasa Jeffersona, Theodorea Roosewelta i Abrahama Lincolna. Isklesana su lica upravo tih predsjednika jer se željela prikazati američka povijest tijekom 150 godina te njihova uloga u očuvanju Republike i širenju teritorija.

Kip slobode

New York, SAD
Kip slobode
Jedan od simbola Sjedinjenih Američkih Država, Kip Slobode na ušću rijeke Hudson u New Yorku, još od 1886. godine izražava dobrodošlicu svima koji dolaze u “obećanu zemlju”. Naime, kip je Francuska poklonila SAD-u kako bi se obilježila 100. obljetnica nezavisnosti.
Kip visine 93 metra i težak čak 225 tona predstavlja rimsku božicu Libertas s uzdignutom rukom u kojoj je baklja, dok joj je ispod druge ruke tabula ansata (votivna ploča sa zakonima) na kojoj je upisan datum potpisivanja Američke deklaracije o neovisnosti – 4. srpnja 1776. Ispod njezinih nogu leži prekinuti lanac koji simbolizira stjecanje slobode, tj. neovisnost SAD-a. Kruna sa sedam krakova simbol je slobode na sedam mora i sedam kontinenata.

Kip Blažene Djevice Marije

Java, Indonezija
Kip Blažene Djevice Marije
Najveći kip na svijetu posvećen Blaženoj Djevici Mariji otkriven je nedavno u mjestu Ambarawi na otoku Javi, povodom 61. obljetnice tog poznatog Marijanskog svetišta. Kip je visok 42 metra, a nacrt za njega izradila su tri lokalna kipara-vjernika, poznata po izradi vjerskih kipova u cijeloj zemlji.

Majka Domovina zove

Volgograd, Rusija
Majka Domovina zove
Nastao u spomen Bitke za Staljingrad, kip žene koja simbolizira napaćenu domovinu (samo u spomenutom sukobu njemačkih i sovjetskih snaga smrtno je stradalo više od 2 milijuna ljudi) jedno je vrijeme imao status najvišeg svjetskog kipa, visine 85 metara. Podignut je 1967. godine, a autor je sovjetski kipar crnogorskoga podrijetla Eugen Vučetić. Spomenik prikazuje ženski lik koji odlučno hrli prema naprijed, podignutog mača, što je suvremena interpretacija Nike, antičke boginje pobjede. Zanimljivo je da se spomenici pod nazivom “Majka Domovina” nalaze u nekoliko gradova bivšeg Sovjetskog Saveza, a posvećeni su sovjetskoj pobjedi u Velikom domovinskom ratu. Tako osim Volgograda, Majka Domovina krasi i Kijev i Petrograd.

Spomenik Ludom Konju

Black Hills, Južna Dakota, SAD
Spomenik Ludom Konju
Još jedna planina pretvorena u spomenik! Mladi američki kipar poljskog podrijetla Korczak Ziolkowski, dobio je 1939. godine, baš tijekom pretvaranja planine Rushmore u spomenik američkim predsjednicima, pismo od Medvjeda Koji Stoji, poglavice indijanskog plemena Lakota u Južnoj Dakoti. Pismom ga je pozvao da na njihovoj svetoj zemlji spomenikom pokaže “…bijelom čovjeku da je i crveni čovjek imao velike junake”. Indijanci su odlučili da to bude spomenik Ludom Konju, idealu svih indijanaca, hrabrom ratniku i vrhunskom vojnom strategu koji nikada nije potpisao sporazum s “bijelim čovjekom” i nikada nije otišao živjeti u rezervat. Prva eksplozija kojom se počela “pripremati” planina za umjetničko djelo odjeknula je 1948. godine, i time je počeo posao koji nikada nije u potpunosti završen. Iako je od početka gradnje do danas prošlo više od 60 godina, isklesano je tek lice Ludog Konja te obrisi ispružene ruke, no i to je bilo dovoljno da kip postane jedna od nezaobilaznih turističkih atrakcija.

Piše: Wish.hr
Fotografije: Rob, Sam Valadi, The_Parasite, Alexis, Alexis, Lak Sito, Martha de Jong-Lantink, J. Stephen Conn

Facebook Like Button