Top 7 pitanja o mastektomiji

Karcinom prsa mogu dobiti i muškarci, kaže nam prim.med. Veir Zoran, specijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije.

Karcinom dojke je ipak jedna od najčešćih zloćudnih bolesti u žena. No što je to mastektomija i kada i kako se ona provodi donosimo Vam u intervjuu kroz 7 Top pitanja o mastektomiji.

W. Što je to mastektomija?

Mastektomija je zahvat kojim se kiruškim putem odstranjuje dojka.

Zahvat može biti sa odstranjem cijele dojke, ukljčujući i kožu dojke sa bradavicom ili sa ukljanjem tkiva dojke, uz poštedu kože dojke nakon čega se učini primarna rekonstrukcija dojke.

W: Tko obično radi mastektomiju i koji su rizici od mastektomije?

Prvenstveno su to žene, ali i muškarci mogu dobiti karcinom dojke. Mastektomiu rade pacijenti koji imaju malignu bolest dojke odnsono pacijenti koji imaju povišeni rizik od karcinoma dojke.
Nakon mastektomije uvjek zaostaje mininama količina tkiva dojke koja potencijalno može biti mjesto nastanka tumora dojke. Zato pacijentice i nakon mastektomije provode redovite kontrole (samopregled, UZV, Mamografija , Magnet dojki) . Osim toga možemo govoriti o neprihvatljivom ožiljku ili rekonstrukciji, kao i uobičajnim rizicima operacijskog liječenja .

W: Kako se treba pripremiti za operaciju?

Operacija ima uobičajni postupak preoperativne pripreme uz prethodno učinjenu dijagnostiku tumora dojke. Prije operacije u dogovoru sa pacijenticom kirurg izabire postupak.

W: Postoje li uopće vježbe koje treba činiti nakon operacije?

Nakon operacije postoje vježbe koje provode pacijenti, zatim njega rane kao i postupak limfne drenaže u cilju što ranijeg oporavka.

W: Kako izgledaju grudi nakon operacije? Što se predlaže u rekonstrukciji dojke?

Nakon operacije dojki, ovisno o samom postupku i rezultat odnoso izgled varira. Ukoliko je učinjena adekvatna operacija i rekonstrukcija rezulatat je jako dobar. Izbor može biti rekonstrukcija vlastitim tkivom ili proteza.
Treba posebno istaknuti da rekonstrukcija dojki, nakon mastektomije odnoso uklanjanja dojki, ničim ne remeti uobičanji proces onkološkog liječenja, ali svakako poboljšava kvalitetu života.

W: Postoje li mjere opreza koje treba poduzeti da ne dođe do mastektomije? Možete li nam dati pisane upute?

Mjere opreza su redovite kontrole dojki , UZV, Mamografija, Magnet, a u cilju otkrivanja tumora u ranoj fazi kada je još mali i kada se mogu uraditi poštedne operacije dojki.

W: Koji su rizici operacije i koliko traje oporavak?

Rizici operacije su minimalni i rekao bi uobičajni kao i za svaku operaciju koja zahtijeva opću anesteziju.

Autor: doc.dr.sc. Zoran Veir, dr.med. plastični kirurg

Facebook Like Button