Top 7 vrsta sauna za savršeno zdravlje i potpuno opuštanje

Saune su maleni ugrijani prostori koje imaju veliko značenje za fizičko stanje čovjeka, a toliko su korisne da ih treba upoznati prije nego se opustite u tim oazama zdravlja i opuštanja..

Prvi puta pojavile su se u Grčkom i Rimskom Carstvu samo što su u to vrijeme postojale u obliku parnih kupelji.

OVDJE pogledajte pet dobrih razloga za odlazak u saunu

Osim što redoviti odlazak u saune pozitivno utječe na naše zdravlje i pomaže kod nekih vrsta oboljenja, saune su važne jer utječu na smanjenje stresa, pomažu da se bolje opustimo i uživamo, a djeluju pozitivno na naše tijelo i duh.

OVDJE saznajte odgovor na pitanje: Sauna prije ili poslije vježbanja, prije ili poslije masaže

Mnogi saune nazivaju i „oazama mira“ budući da se nakon njihovog korištenja osjećamo bolje, pozitivnije i oslobođeni stresa. Prema standardnoj i gruboj podijeli, postoje dvije osnovne vrste sauna, a to su finska/suha i turska/vlažna sauna.

No, saznajte koje još podvrste sauna postoje.

Finska sauna

Bok uz bok turskim saunama nalaze se finske saune, a osnovna razlika koja ih razlikuje od turske saune je da se još nazivaju i vlažnim saunama dok se za finske vrste sauna koristi još i naziv „suhe saune“. Princip po kojem radi finska sauna je da se vlažnost koja iznos oko 10-15% dobiva polijevanjem zagrijanog kamena smještenim u pećima saune (drvenim kućicama).

Svaka sauna pa tako i finska ima preporuke kojih se treba pridržavati što se tiče dopuštenog boravka posjetitelja u saunama. Temperature u finskim saunama kreću se od 70-100 stupnjeva C.

finska sauna

Turska sauna (parna kupelj)

Za razliku od finske saune turska sauna ima malo dužu povijest korištenja. Osnovna karakteristika turske saune koja ju čine posebnom je vlažnost. Vlaga u turskim saunama je viša nego u finskim saunama, od 50-100%, a uobičajena temperatura je oko 40 pa sve do 60 stupnjeva C.

Koju vrstu saune ćete odabrati ovisi o vama samima ovisno o željama, osobnoj izdržljivosti i konačnom cilju. Dok finske vrste sauna više služe za znojenje i izbacivanje toksina, turske parne saune više služe za hidratizaciju kože i opuštanju mišića.

sauna-3

Blatna sauna

Još jedna od često korištenih vrsta sauna je blatna sauna upravo zbog ljekovitog mineralnog blata. Iz davnina je poznata stvar da su naši preci nanosili blatu na kožu jer su već tada prepoznali blagodati „čarobnog“ blata. Tretmani blatom u saunama traju otprilike oko 30 minuta, a služi za vraćanje svježine koži, njezinu elastičnost i obnovu same kože.

Bio sauna

Prema osnovnim podjelama bio sauna spada u pod kategorije finskih vrsti sauna. Mogli bismo reći da je ovo malo blaža verzija finske saune budući da su u njoj temperature niže te je omogućeno puštanje pare unutar saune u kombinaciji s eteričnim uljima prema vlastitim željama.

Infracrvena sauna

Infracrvena sauna

Tip saune koji je vrlo sličan finskoj sauni, također je vrlo često korišten. Ova vrsta saune specifična je iz nekoliko razloga, a osnovni je da se temperatura prenosi na način da se unutarnji organi i organski sustavi zagrijavaju uz infracrveno zračenje.

Pinda2

Solna sauna

Jedna od drugačijih vrsta sauna je solna sauna. Sam naziv govori nam da se nalazimo u sauni s povećanom koncentracijom soli koja ima blagodati učinak za naše zdravlje i organizam. Poznata je činjenica da ljudi koji imaju problema s dišnim putevima, redovno posjećuju solne saune, kupelji i slane sobe. Kao što znamo sol je proizvod iz prirode, a temperatura u solnim saunama iznosi od 40-50 stupnjeva C.

Japanska sauna

Jedna od novijih vrsta sauni je japanska sauna nastala u drugom dijelu 20.-og stoljeća. Svrha ove saune je isključivo terapeutska i rehabilitacijska, a namijenjena je opuštanju uma i tijela.

sauna-3

Postoje još:
Ruska Banja, Škotski tuš, Rimsko-Irska kupelj, Rimska sauna, Ledena kuća i dr.

Autor: Marina Jakšić

Facebook Like Button