Najljepši zimski gradovi koje ćete poželjeti posjetiti

Donosimo vam pregled sedam europskih zimskih gradova u kojima se kriju nevjerojatni božićni sajmovi.

Beč, Austrija

advent beč
Mirisi pekarskih delicija i toplog punča pridonose stvaranju predbožićne atmosfere od sredine studenog pa sve do Božića kada se najljepši trgovi Beča pretvaraju u prekrasne božićne sajmove.

Rathausplatz tijekom tradicionalnog sajma Wiener Adventzauber postaje čarobna zemlja bajki.

Posebice možete pronaći puno aktivnosti za djecu. Preko 150 štandova nudi božićne darove, ukrase za božićna drvca, slatkiše i topla pića. U moru razigranih svjetala posebno se ističu drveća u obližnjem gradskom parku koja su posebno svečano okićena.

Krakow, Poljska

krakow
Glavni trg Krakowa je centar kulture a stoljećima služi i kao tradicionalni sajam te kao centar mnogih gradskih svečanosti.

Poljski najpoznatiji božićni sajam održava se svakog prosinca a svjetla i ukrasi čine središte Krakowa još ljepšim. Sajam se obično otvara krajem studenog ili početkom prosinca a traje sve do početka siječnja.

Krakowski božićni sajam nudi tradicionalnu poljsku hranu i topla kuhana pića kako bi se ugrijali tijekom razgledavanja. Također možete naći tradicionalne poljske poklone, uključujući nakit iz okolice, tradicionalne rukotvorine, poljske božićne ukrase.

Mnoge od njih možete jednostavno spakirati u vašu prtljagu jer su relativno mali. Međutim ako se namjerite na guščja ili pačja jaja oslikana s motivima jaslica ili drugim božićnim slikama morat ćete biti malo oprezniji prilikom pakiranja.

Riga, Latvija

Riga
Siguran znak približavanja Božića je božićni sajam u starom dijelu gradu Rige s aromom slatkog kuhanog vina u zraku, prženim bademima, medenjacima i prekrasnim rukotvorinama.

Posjetitelji će sigurno svakodnevno pronaći svoje božićno čudo. Na programu su raznovrsni koncerti, radionice, zabava za najmlađe posjetitelje s Djedom Mrazom. Na dohvat ruke su tradicionalne poslastice u obliku kuhanog vina, raznih medenjaka, božićnog čaja i kave skupa kao i ukusni suhomesnati proizvodi.

Također možete pronaći široki spektar latvijskih obrta sa ponudom božićnih ukrasa, pletenih rukavica, izrezbarenih svijećnjaka, staklenki meda, mirisnih voštanih svijeća, vunenih čarapa, kapa i marama, nakit od srebra i ambera, ekološke dječje igračke i još mnogo toga.

Prag, Češka republika

prag12
Božićni sajam u Pragu privlači mnoštvo turista sa svih strana svijeta.
Jedinstveni proizvodi koji se nude su božićni ukrasi, tradicionalni češki kolačići, stoljnjaci, tamjan ili češki božićni potpourri originalno zvan “purpura”.

U ponudi su također češke drvene igračke, rukotvorine, mirisne svijeće ili ručno izrađeni sapuni.
Možete kušati tradicionalne češke proizvode koju se pripremaju direktno pred vašim očima.
Kuhano vino, svařené víno ili svařák, grog, medovina dobro dođu za hladna vremena. Svečanoj atmosferi pridonose i češke božićne pjesme.

Budimpešta, Mađarska

budimpešta
Vörösmarty trg se krajem studenog pretvara u svečani sajam bajkovito lijepe Budimpešte. Pozicija je idealna, u samo srcu grada na samom kraju Váci utca. Drvene kućice i dvije vanjske pozornice zauzimaju najatraktivnije mjesto Budimpešte tijekom nekoliko tjedana.

U zraku možete osjetiti miris meda iz tradicionalnih kolača, kuhanog vina, cimeta i raznih slastica koje se šire okolicom. Bogatstvo mirisa vaš jednostavno mami da se prošećete po sajmu.

München, Njemačka

munchen
Minhenski božićni sajam, čiji korijeni sežu sve do 17. stoljeća, održava se na Marienplatz u samom srcu centra grada. Gradski arhivi bilježe postojanje Nicholas sajma u Kaufinger ulici u blizini crkve Frauenkirche u 1642. godini.

Tada a i danas minhenski božićni sajam nudi tradicionalne bavarske i jedinstvene božićne poklone, koji uključuju drvene rezbarije, medenjake a posebice delikatne staklene predmete.

Figurice za izradu jaslica, svijeće od pčelinjeg voska, tradicionalni poklon od suhih šljiva i badema i mnoge druge tradicionalne božićne darove.
Svakodnevnim posebnim koncertima s balkona gradske vijećnice ljubitelji glazbe mogu uživati u svečanom slavlju.

Hamburg, Njemačka

hamburg1
Otkrijte povijest, tradiciju i bogato nasljeđe na jednom od mnoštva božićnih sajmova. Najljepši od njih je smješten ispred impresivne gradske vijećnice.

Uz Roncalli cirkus možete uživati u ukusno ukrašenim štandovima gdje klaunovi i cirkuski djelatnici poslužuju punč.

Sajam je ispunjen božićnim rukotvorinama i ukrasima iz pokrajine Erzgebirge, drvorezbarijama iz Tirola, pekarskim poslasticama iz Aachena sa daleko poznatim “printen” kolačima, medenjacima iz Nürnberga te glinenog posuđa iz Lausitza.

Zlatari, srebrnari kao i mnogi drugi obrtnici iz cijele Njemačke pozivaju vas da se divite, pridružite, kušate ili jednostavno uživate u fantastičnoj atmosferi božićnog sajma u Hamburgu.

 

 

 

Tekst uz dopuštenje Wish hr partnera, Quintessentially Lifestyle.

Quintessentially
tel: +385 (0) 1 777 6164
Fotografije: flickr

Facebook Like Button