Top sedam gradova-otoka

“Pobjeći na pusti otok” možda će poprimiti sasvim novo značenje nakon ovih sedam svjetskih gradova-otoka koji nude najrazličitije vizure i poimanja kakvi sve otoci mogu biti. Od malenih zabačenih s tek pedesetak stanovnika, do ultramodernog Manhattana, svijet nudi pitoreskne slike gradova-otoka dostatnih samima sebi.

Santa Cruz del Islote, Kolumbija

Santa Cruz del Islote
Neslužbeno najnaseljeniji grad-otok na svijetu broji devedeset kuća, 1500 duša koje u njima žive, a prostire se na prostoru jednog hektara. Dio je arhipelaga San Bernardo. Na njemu se tiskaju i dvije trgovine, jedan restoran i škola neposredno uz obalu, a svoje pokojnike pokapaju na susjednom otoku jer za groblje nema mjesta. I sami će stanovnici reći da je izazov živjeti u takvom okruženju gdje je jedini trg veličine kao pola teniskog igrališta, a liječnika i izvora pitke vode – nema. “Život je ovdje miran i očaravajuć”, istaknuo je jedan od potomaka osnivača tog otoka i naglasio da nema kriminala, ne treba im policija, a svi se međusobno poznaju i dijele sličnu svakodnevicu. Većina radno sposobnog stanovništva zaposlena je u Mucura Island hotelskom kompleksu. Idilično…

Isola dei Pescatori, Italija

Isola Superiore
Ribarski otok” koji je ujedno i grad nalazi se u sjevernoj Italiji, a broji tek 50 stanovnika. Poznat će i pod nazivom “Isola Superiore”, a jedini je od Boromejskih otoka koji je naseljen tijekom cijele godine. Dugačak je 375 metara, a širok tek stotinjak. Njegova glavna ulica često je potopljena zbog plime. Iako malen, ili baš zbog toga, turistima je vrlo atraktivan i zanimljiv pa stanovnicima glavni prihod dolazi upravo od turizma. Ribarstvo je također vrlo zastupljeno pa lokalni restorani nude raskošne riblje specijalitete. Znamenitost otoka je crkva San Vittore, koja čuva tragove antike, a sagrađena je u 9. stoljeću.

Mexcaltitan, Meksiko

Mexcaltitan
Mexcaltitan de Uribe, ili poznatiji samo Mexcaltitan, maleni je grad-otok koji su sagradili ljudi, pripada meksičkoj državi Nayarit, a broji oko 1000 stanovnika. Legenda kaže da je to zapravo Aztlan, grad iz kojega su potekli Asteci, odnosno mjesto odakle su krenuli na hodočašće 1091. godine te osnovali Tenochtitlan, grad-državu 1325. godine. Mexcaltitan se nalazi u močvarnom području, a karakteriziraju ga kišne sezone od lipnja do listopada, kada je uglavnom poplavljen pa je kretanje ulicama moguće jedino čamcima. Danas se promovira kao atraktivna turistička lokacija, a do njega je moguće doći brodom iz La Batanze, obalnog pristaništa udaljenog oko 40 km od Santiago Ixcuintle, općine kojoj pripada Mexcaltitan. Poznat je i pod nazivom meksička Venecija.

Manhattan, SAD

Manhattan
Kako ne bi u ovaj izbor uvrstili samo egzotične, veličinom i načinom života specifične gradove-otoke, izdvajamo i općepoznati Manhattan. Grad-otok i predio New Yorka, Manhattan je njegova poslovna i kulturna jezgra. Godine 1625. Nizozemci su sagradili luku na Manhattanu i ta se godina ujedno navodi i kao godina u kojoj je nastao New York. Leži na istoimenom otoku, između rijeka Hudson na zapadu i East River na istoku, a s ostalim dijelovima New Yorka i New Jerseyjem povezan je mostovima, tunelima i trajektima. Na Manhattanu se nalazi sjedište Federal Reserve Bank, koja se smatra najvažnijom svjetskom financijskom institucijom, tu je i Federal Hall, u kojoj je 1789. prvi predsjednik SAD-a, George Washington, položio zakletvu. Teško je nabrojati i ne izostaviti sve atrakcije – Trumpov toranj, Cartierovu zgradu, katedralu sv. Patrika, Newyoršku gradsku knjižnicu, zgradu General Motorsa…. Manhattan doista nudi sve čari suvremenog života i urbana je oaza koja nikada ne spava.

Nesebar, Bugarska

Nesebar
Drevni grad Mesembria, danas poznat kao Nesebar, glavno je bugarsko odmaralište i turističko mjesto, a zovu ga i “Biserom Crnog mora”. Nalazi se u istoimenoj općini, u bugarskoj oblasti Burgas. Najpoznatije turističko središte u Nesebaru je tzv. Sunčana plaža, u njegovu sjevernom dijelu. Odraz izuzetno bogate povijesti danas su brojne crkve, a može se podičiti činjenicom da ima najveći broj crkava po glavi stanovnika u svijetu. Kopnom je Nesebar povezan umjetno sagrađenim uskim nasipom, a zbog brojnih povijesnih znamenitosti nalazi se na UNESCO-vom popisu mjesta europske svjetske baštine. Najpoznatije crkve u Nesebaru su “Stara biskupija” ili Sv. Sofija, ranokršćanska trobrodna bazilika koju su Mlećani uništili u 13. stoljeću, Crkva Gospe Nježne iz 6. stoljeća te brojne druge znamenitosti koje su mamac turistima željnima zavirivanja u daleku prošlost.

Lindau, Njemačka

Lindau
Nama ne tako daleki grad-otok, Lindau, nalazi se na tromeđi Austrije, Njemačke i Švicarske, leži na otočiću na istočnom dijelu Bodenskog jezera, broji oko 3500 stanovnika. S kopnom je spojen nasipom i mostom, a njegov dio je i maleni otočić Hoy. Njegovo ime potječe od izraza Linden Au, a označava riječni krajolik bogat stablima lipe. Turistički je vrlo razvijen, pogotovo u ljetnim mjesecima, a najpoznatije njegovo tradicionalno godišnje događanje je skup dobitnika Nobelove nagrade. Turistima je svakako zanimljiva (i primamljiva) državna Bavarska kockarnica. Bogat je i kulturno-povijesnim znamenitostima.

Tromso, Norveška

Tromso
Najsjeverniji svjetski grad-sveučilišno središte, otok je Tromso, okružen fjordovima i planinama. Glavni je grad Artika, a često se naziva i “Parizom sjevera“. Polarna svjetlost (Aurora Borealis) upravo se u tom gradu može najbolje vidjeti, i to u veljači, ožujku i listopadu. Iako se nalazi daleko na sjeveru, karakterizira ga umjerena oceanska klima, sa zimama punima snijega, ali ne prehladnima. Jedna od turističkih atrakcija je Arktička katedrala koja je ujedno najsjevernija svjetska katedrala, a njezinih 11 vrhova predstavlja 11 apostola koji su ostali nakon izdaje Isusa. Turistima je atraktivna i žičara na 1400 metara nadmorske visine koja omogućuje izniman pogled na okružje. Centar grada bogat je pitoresknim starim drvenim kućama.

Piše: Wish.hr
Fotografije: Hugo A. Quintero G., Ed Webster, Adam, Piotr Krawiec, vpzone, The Municipality of Tromso, Nathan Rupert

Facebook Like Button