Trbušni ples je moja velika ljubav: Ivana Stiperski

Trbušni ples je u mnogim svjetskim kulturama bio dio svakodnevnih rituala, a prema vjerovanjima, smatra se da je sam naziv za trbušni ples izveden od francuskog skupa riječi „dance du ventre“ ili ples trbuha.
Ni sami ljubitelji trbušnog plesa ne mogu sa sigurnošću tvrditi kako je on nastao no postoje nagađanja da su ga osmislili turisti dok drugi tvrde sa se u pojedinim kulturama ples trbuhom njegovao na neki način od najranije dobi.

Od ranog djetinjstva djeca su u plemenima i raznim kulturnim okruženjima mogli promatrati što rade starije generacije, pratili su njihove korake i možemo reći da su ih na neki način oponašali njihove plesne forme. Ovaj obredni ples ima dugi tradiciju u Africi, Bliskom i Srednjem istoku, a prema nekima dolazi iz Grčke ili starog, drevnog Egipta.

ivana-stiperski-1

Naša sljedeća sugovornica Ivana Stiperski bavi se upravo ovom vrstom plesa, a u našem razgovoru rado nam je odgovorila na pitanja koja će zanimati većinu ljubitelja ovog zanimljivog plesa. Mlada 26-godišnja djevojka dolazi nam iz Zagreba, govori tri strana jezika, a obožava putovati, crtati te učiti strane jezike.

W: Možete li našim čitateljima objasniti što je za Vas trbušni ples?
Trbušni ples kao i svaki ples je alat kojim se izražava moja duša. Njime se povezujemo s našom senzualnošću, odajemo počast majci zemlji, rekreiramo, zabavljamo, a na kraju i družimo s drugim ljudima. Orijentalnim plesom označavaju se svi srednjoistočni i bliskoistočni plesni stilovi a na arapskom jeziku poznat je kao „Raqs Sharqi“ (ples istoka) ili „Raqs baladi“ (narodni ples).

ivana-stiperski-2

W: Zbog čega ste se odlučili za bavljenje trbušnim plesom i što Vas je motiviralo?
Trbušnim plesom počela sam se baviti jer mi je osobno zanimljiv taj dio kulture. Čula sam za tečajeve trbušnog plesa u Zagrebu još 2004.godine pa sam se odlučila okušati u toj vrsti plesa. Moram priznati da sam se zaljubila u ovaj ples na prvi pogled i kroz godine sam zaključila da mi je to ljubav te da se time želim baviti profesionalno.

ivana-stiperski-3

W: Pozitivne i negativne strane bavljenja trbušnim plesom?
Teško je govoriti o prednostima i manama jer nešto što je meni zanimljiv, možda drugoj osobi neće biti. Osobno smatram da nas trbušni ples približava nama samima, kako mentalno tako fizički, emocionalno i duhovno. Ljudi ovdje stavljaju fokus na sebe, bavite se sobom i istinski uživate. Senzibilizirate se na zvuk, pokret, miris i upoznajete svoj duh i tijelo. Kada sam započela s bavljenjem ove vrste plesa smanjila sam stres, bolove u donjem dijelu kralješnice, a i olakšali su mi menstrualni bolovi. O fizičkom izgledu i boljem stanju mišića nećemo ni govoriti.

ivana-stiperski-4

W: Koji su preduvjeti za bavljenje trbušnim plesom?
Volja i osmijeh.

W: Da li je za trbušni ples bitan ravan trbuh ili je potrebno imati „malo viška“?
Naravno da nije bitno. Ljepota dolazi u svim oblicima i svako tijelo ima „ono nešto“. Dobre plesačice mogu biti mršave i niske, tako da nema nekog općenitog pravila. Ono što ih čini posebnima je njihova duša koja poznaje adute i ograničenja svog materijalnog tijela te se je sposobna na kraju krajeva i izraziti.

W: Da li se teško baviti trbušnim plesom?
Svaki početak je težak pa će nekome biti i malo teže ako se odluči za bavljenje trbušnim plesom. Dosta je bitna tehnika i redovito treniranje, no važno je naglasiti da tijelo pamti pokrete da se sve može kada se to dovoljno želi.

ivana-stiperski-6 ivana-stiperski-5

W: U kojim zemljama je trbušni ples dio kulture i tradicije?
Trbušni ples je potekao s Biskog istoka, a vjeruje se da su ga Romi proširili dalje. Postoje različiti stilovi no najpoznatiji su tradicionalni egipatski, turski i indijski. Modernije inačice plesa su Tribal Style, ATS, Urban Fusion te mnogi drugi stilovi koji uključuju latino ritmove, elektronsku i drugu modernu glazbu.

W: Imate li Vi svoju školu plesa?
Kroz dugi niz godina skupljajući svoja iskustva shvatila sam da želim pokrenuti nešto svoje, realizirati svoje ideje i planove, a na kraju raditi ono što zaista volim. S kolegicom Petrom osnovala sam udrugu pod nazivom „Trbušni ples Izida“, a u međusobnoj suradnji odlično se nadopunjujemo. Tako da da, imamo svoju školu trbušnog plesa.

ivana-stiperski-8 ivana-stiperski-7

W: Kako su žene prihvatile trbušni ples?
Žene su to odlično prihvatile, a na njihovim licima vidimo samo osmjeh i volju da naučene neki novi pokret što mi samo daje dodatnu motivaciju. Uživamo radeći na svakom satu.

W: Da li su muškarci polaznici na tečajevima trbušnog plesa?
Na našim treninzima ih nema no imala sam nekoliko zainteresiranih muških osoba. Voljela bih naglasiti da postoje muški trbušni plesači, tradicionalni i oni koji plešu „žensku inačicu plesa“. Osobno sam učila od svjetski poznatih trbušnih plesača u Egiptu i moram priznati da čak bolje plešu nego neke žene“.

W: Imate li kakve planove za budućnost?
Voljela bih kroz ples potaknuti sve žene da prihvate svoje tijelo, ženstvenost i same sebe. Ples je odlična rekreacija za oslobođenja od stresa i svakodnevnih obaveza. Želja mi je razviti se u plesnom poslovnom svijetu, proširiti svoju školu i jednostavno raditi na onom što najviše volim.

Više informacija možete pronaći na sljedećem linku:
www.facebook.com/profile.php?id=1382862763

Autor: Marina Jakšić
Fotografije: Privatni album Ivana Stiperski

Facebook Like Button