Trinidad i Tobago

Calypso glazba, tropska klima, koraljni grebeni i kristalno čisto more samo su dio šarma ove karipske zemlje.

Na ovom čarobnom otočju možete uživati prije svega u aktivnom odmoru kao što je ronjenje, kajaking i brdski biciklizam, a čudesna jezera, špilje, vodopadi i šume samo čekaju da ih otkrijete. Trinidad i Tobago, službenog naziva Republika Trinidad i Tobago, država je smještena u južnom dijelu Karipskog mora, uz obalu Venecuele. Sastoji se od dva otoka; Trinidada koji zauzima površinu od 4828 km² i Tobaga koji se prostire na 300 km².

Kristofor Kolumbo otkrio je Trinidad još u 15. stoljeću i nadjenuo mu ime prema Svetom trojstvu. Starosjedioci na otoku bila su drevna indijanska plemena porodice Arawakan i Cariban, a bilo ih je ukupno 14.

U ovoj otočnoj državi živi 1,3 milijun stanovnika, a glavni i najrazvijeniji grad je Port of Spain u kojem živi oko 50.000. U Trinidadu i Tobagu možete pronaći različite etničke skupine, od kojih su najbrojniji Istočni indijci, odnosno, emigranti iz istočne Indije (40,3 posto), potomaka afričkih crnaca-robova ima nešto manje (39,5 posto), a tu su i mješanci (18,5 posto), bijelci (0,6 posto) te ostali (1,2 posto) među kojima su Kinezi i potomci starosjedioca – Karibi.

Uz engleski kao službeni jezik, u Trinidadu i Tobagou možete čuti i hindi, španjolski, francuski i kineski jezik. Najveća kulturna atrakcija je poznati karneval koji se u glavnom gradu održava svake godine u mjesecu travnju, a privlači velik broj turista iz svih krajeva svijeta.

Znamenitosti i turističke atrakcije Trinidada i Tobaga:
Port of Spain

Glavni grad Trinidada i Tobaga krije brojne zanimljivosti: Brian Lara Promenade u samom središtu grada dvije su paralelne ulice u kojima se odvijaju sva važna događanja, a posebice u večernjim satima. Svakako treba posjetiti rezidenciju rimokatoličkog nadbiskupa koja se odlikuje kombinacijom različitih egzotičnih stilova.

Ne propustite ni Veličanstvenih sedam (Magnificent Seven), sedam zgrada izgrađenih početkom 20. stoljeća u europskim arhitektonskim stilovima s primjesama lokalnog duha. Ukoliko obožavate shopping, onda je Frederick street idealno mjesto za vas. Posjetite još Nacionalni muzej i gradsku umjetničku galeriju te Woodford Square, koji je prava oaza mira u Port of Spainu, kao i Queen’s Park Savannah.

Najznačajniji festivali ovdje su: Carnival (travanj), Hosay (svibanj i lipanj), Phagwa (ožujak), Diwali (listopad), Tobago Heritage Festival (srpanj).

Nacionalni Park Chaguaramas najveći je na otoku, a u njemu možete istraživati prekrasne šume i vodopade.

Prirodna jezera, čudesne špilje i stalaktite pronaći ćete u Gaspar Grande-u.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezici: engleski

Religija: rimokatolici (29,4 posto), hinduisti (23,8 posto), Anglikanska crkva (10,9 posto), muslimani (5,8 posto), prezbiterijanci (3,4 posto), ostali (26,7 posto).

Valuta: trinidadtobaški dolar TT$ (100 centa)

Kako putovati: najpraktičnije je zrakoplovom; zračna luka  nalazi se u Trinidadu.

Kada putovati: ugodno je tijekom cijele godine, a najljepše je od siječnja do ožujka za vrijeme karnevala.

Vize: hrvatskim državljanima nije potrebna za boravak u zemlji do 90 dana.

Bolesti i preventiva: Nisu obvezna preventivna cijepljenja. Treba imati zaštitu protiv komaraca i od jakog sunca. Karibi imaju najveću zastupljenost HIV-a izvan Afrike. Prije putovanja detaljnije se informirajte na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO ).

Smještaj: Među luksuznijim hotelima u Port of Spain su: The Carlton Savannah, Hyatt Regency i Hotel Crowne Plaza. Cijene noćenja kreću se između 80 i 180 eura.

Restorani: Među najboljima u Port of Spain su: Sweet Lime Restaurant  s autentičnim lokalnim specijalitetima i Ipanema Restaurant Lounge , koji također nude karipska jela.

Oprez!

Pijte flaširanu vodu i hranite se u provjerenim restoranima. Strancima se preporučuje maksimalan oprez u Port of Spainu zbog visoke stope kriminaliteta. Izbjegavajte osamljena mjesta i upoznajte mjesto što više prije nego ga krenete istraživati.

Renata Cisar

Facebook Like Button