Tunis

Ne postoji mnogo zemalja na svijetu koje se mogu pohvaliti suncem, morem, kilometrima plaža i pustinjom kojoj naizgled nema kraja.

Na najsjevernijoj točki afričkog kontinenta smjestila se Republika Tunis s istoimenim glavnim gradom.

Šarenilo boja, pregršt voća, plodovi mora, začini, opojni mirisi, nakit, deve, karavane i pustinjske lisice samo su dio onoga što Tunis može ponuditi.

Gospodarstvo

Sredozemna suptropska klima idealna je za razvoj tuniške poljoprivrede i gospodarstva, stoga gotovo polovinu površine zauzimaju poljoprivredna zemljišta. Duga topla ljeta pogoduju rastu maslina, žitarica, naranči i nezaobilaznih datulja čiji su i najveći svjetski proizvođač. Osim poljoprivrede, u gospodarstvu zemlje veliku ulogu ima i rudarstvo što Tunis svrstava u vodeće svjetske proizvođače fosfata.

No bilo kako bilo, glavni izvor prihoda zemlje dakako da je turizam. S preko 1300 kilometara obale, dugim i sunčanim danima, pustinjom i bogatom poviješću Tunis iz godine u godinu privlači sve veći broj turista iz cijelog svijeta, a da se kući ne bi vraćali praznih ruku pobrinuli su se vrijedni obrtnici koji osim poznatih sagova ručne izrade nude keramiku jarkih boja, mozaike i kožnu galanteriju uz niske cijene i veliku mogućnost cjenkanja.

Ženska prava

Sloboda i prava žena u Tunisu uvelike se razlikuju od prava žena u drugim muslimanskim zemljama i to zahvaljujući prvom tuniškom predsjedniku – Habibu Bourguibi. U vrijeme njegove vladavine provedene su brojne socijalne reforme – od ženske emancipacije i mogućnosti javnog obrazovanja pa sve do zabrane poligamije. Osim što Tunižanke danas imaju više prilika za rad, prije svega imaju pravo na obrazovanje, planiranje obitelji i korištenje kontracepcije. O poziciji žena u Tunisu govori i činjenica da postoji „Ministarstvo žena i obitelji“, no valja reći kako to ne vrijedi i za žene na selima, gdje se njihova prava još uvijek ne mogu mjeriti s pravima muškaraca.

zenske ruke
 

Berberska sela

Skriveni ulazi, dvorišta i žitnice sa sobama u južnom dijelu Tunisa dom su Berbera, afričkih starosjedioca koji su uspjeli zadržati svoj etnički i jezični identitet. Glavna zanimanja kojima se i danas bave su poljoprivreda i stočarstvo, dok se žene većim dijelom bave tkanjem i lončarstvom te brigom o domaćinstvu. Procjenjuje se da ih u Tunisu danas živi više od 60 000.

Sahara

Najveća i najpoznatija pustinja na svijetu Sahara jednim se svojim malim dijelom nalazi i u Tunisu. Iako pustinja nije samo gomila pijeska s devama kao što nam pokazuju u filmovima, Tunis ima tu privilegiju da obuhvaća tri glavne vrste pustinja: šljunčani, kameni i pješčani dio. Upravo taj pješčani dio s dinama i slanim jezerima svakodnevno privlači turiste i filmaše iz cijeloga svijeta pa su tako ovdje snimljeni kadrovi Ratova zvijezda, čiji se fragmenti sa seta i danas mogu pronaći u malome selu na jugu Tunisa.

sahara
 

Slobodno vrijeme

Baš poput Europljana i Tunižani vole slobodno vrijeme provoditi u kafićima. Pretežno se radi o muškoj populaciji koja uz sportske utakmice i razgovore o politici i najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu ispija čaj s listićima metvice i pinjolima i puši poznate vodene lule koje zovu šiše (nargile). Na izbor tako imaju nekoliko vrsta aromatiziranog duhana, a iako su najzastupljeniji oni s okusom jabuke i metvice, mogu se pronaći i razni cvjetni okusi poput jasmina, ruže ili tropskog voća – baš po ukusu svakog pojedinca.

Autorica: Vedrana Duić Loparić

KORISNE INFORMACIJE


Službeni jezik: arapski; stanovništvo se služi francuskim jezikom
Religija: islam (98 posto stanovništva)
Valuta: tuniški dinar (TND)
Viza: nije potrebna
Kako putovati: redovnim linijama zrakoplova i čarter linijama; glavna zračna luka Tunisa jest Međunarodna zračna luka Tunis-Carthage koja godišnje preveze milijun putnika
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Možete ju posjetiti tijekom cijele godine – ipak, najljepša su ljetovanja od svibnja do rujna
Smještaj: Hotel le Consul , Tunisia Palace Golden Yasmin ili Hotel Belvedere Fourati 
Restorani: Dar el jeld u glavnome gradu, kao i restoran Esseraya

Oprez!

Pijte isključivo flaširanu vodu. Poštujte tradiciju mjesta i nemojte izazivati prenapadnim odijevanjem; pokrivena ramena i noge, stvar su opće kulture. Potrošite sve tuniške dinare u zemlji, jer je njihovo iznošenje – zabranjeno!

Facebook Like Button