Otkrijte okuse senjskog karnevala

“Običaj je u nas stari po svitu lipšeg nima, da se onda peče, vari podvorbica svaka sprema, lijepe ruke prostu sto, nose vino, krušac, so. Mili goste, tebi čast i u domu svaka slast!” (Lavlji dvor)

senj-restoran-menu-02

Senj je pitoreskni gradić na sjevernom Primorju poznat od pamtivijeka po slavnoj uskočkoj prošlosti, tvrđavi Nehaj, velikim književnicima, jakoj senjskoj buri, ali i najveselijim i najluđim ljetnim i zimskim karnevalima. Ususret ovogodišnjem karnevalu, preporučamo i neke bogate tanjure koji u imenu „nose“ uskoke, a i po količini su prave „uskočke“ porcije.

senj-restoran-menu-01

Lavlji dvor je restoran u središtu Senja, smješten u prostoru Giardina iz 16 st., u dvoru kuće starije 20 godina i od poznate tvrđave Nehaj. Spomenik je to nulte kategorije. Prostor današnjeg restorana nekada je bila konoba, a od 1987., u vlasništvu je obitelji Biondić koja ga je preuredila u restoran.

senj-restoran-menu-03

Detalji povijesne zgrade i lavlje glave su sačuvane iz starih vremena, unutrašnjost restorana uređena je „starinski“ uz mnogo povijesnih i obiteljskih fotografija, antiknih predmeta koje vlasnici skupljaju godinama.

senj-restoran-menu-04

Restoran od svojih početaka nudi ukusnu i dobru hranu, od uobičajenih ribljih i mesnih specijaliteta koji spajaju more i kontinent do nekih jela koji podsjećaju na veliku i poznatu povijest uskočkoga grada.

senj-restoran-menu-05

Jelovnik, kažu vlasnici, većinom prilagođavaju turistima, a budući da je Senj grad koji privlači obitelji s djecom, tu su klasična riblja i mesna jela za – obiteljski turizam. Gosti u sezoni su većinom Česi, Mađari i Poljaci, a u rujnu dolaze i Nijemci, Talijani, malo je mirnije i gosti više (i dulje) uživaju u svojim jelima. Veseli podatak da se stalni gosti (čak 60-70%) vraćaju u Senj i vole jesti u svom omiljenom restoranu.

senj-restoran-menu-06

Predjelo koje spaja planine i more „Okus mora i planina“ zadovoljit će svakoga gurmana svojom raznolikošću namirnica, veličinom porcije – i pristupačnom cijenom od 120 kn (za dvije osobe) .

senj-restoran-menu-07

Bogata su popularna mesna jela – „Uskočko koplje“ (120kn) i „Uskočka sablja“ (460kn za 4 osobe, sa 6 vrsta mesa), a uz uobičajene ribe na žaru, plodove mora u tjesteninama, rižotima i salatama, specijalitet kuće je Brancin na primorski, pripremljen u woku uz puno povrća! (130kn). Nezaobilazna i bogata je „Riblja plata“ (orada, žar, brancin žar, jakobove kapice, škampi žar, lignje žar, kuhana blitva-krumpir) za 2 osobe za 380kn.

Vinska karta prilagođena je gostima, većinom se piju vina kuće, ali ima i buteljiranih vina, sve hrvatske autohtone sorte – žlahtina, malvazija istarska, pošip, plavac mali.

senj-restoran-menu-08

Domaća jela u ambijentu minulih stoljeća, priprema chef Nikola Dodevski, koji je nakon zanimljive kuharske karijere došao na preporuku prijatelja – u Senj. Radio je u Americi, u Africi (Keniji, Etiopiji, Egiptu), u Aziji (Afganistanu) i naravno, u rodnoj Makedoniji, Skopju. Voli indijsku, mediteransku i – balkansku kuhinju, ljubitelj je molekularne kuhinje. U restoran Lavlji dvor unio je dašak molekularne kuhinje te tako modernizirao klasični mediteranski stil.

Restoran radi sezonski, svaki dan od 12-22h, zimi ne radi. Rezervacije na +385 53 882 107 (www.lavlji-dvor.hr )

Uz dopuštenje: Zlatne riječi
Fotografije: Julio Frangen