U Kinoteci super dokumentarci o velikim glazbenim zvijezdama

Do kraja siječnja u kinu Kinoteka ne propustite dokumentarce o Whitney Houston i Grace Jones, najbolji europski film Hladni rat Pawela Pawlikowskog, biografiju Marije, kraljice Škotske i domaći kino-hit Vinka Brešana Koja je ovo država.

Ovoga tjedna u kinu Kinoteka očekuju nas dva sjajna dokumentarca o glazbenim ikonama

U utorak, 15. siječnja gledamo Whitney, dokumentarni film o životu i karijeri legendarne pjevačice Whitney Houston.
Obitelj, prijatelji i kolege pričaju o njenom životnom stilu koji se odvijao ispred i iza kamera i reflektora.

Srijeda, 16. siječnja rezervirana je za dokumentarac Grace Jones: Bloodlight and Bami u režiji Sophie Fiennes. Slavnu glazbenicu pratimo na putovanju automobilom duž njezine rodne Jamajke sa sinom Paulom i nećakinjom Chantal, gdje otkrivamo njezine obiteljske korijene i priču o traumatičnom djetinjstvu.

mary-kraljica-skotske

U četvrtak, 17. siječnja na rasporedu je novi film Vinka Brešana Koja je ovo država.

Film koji najbolje opisuje stanje u državi može biti samo jednog žanra – uz novu Brešanovu komediju ap-surda zaboravit ćete sve što znate o Hrvatskoj jer stvarnost je puno gora i smješnija.
Nemojte ni sanjati što će se dogoditi kad se u filmu pojave ministar, predsjednik, upravitelj zatvora, general koji halucinira, hrpa vojnika u vodi i umirovljenika na zemlji.

hladni-rat

U drugoj polovici siječnja u kinu Kinoteka nižu se sjajni recentni europski naslovi.

Poljski Hladni rat Pawela Pawlikovskog, koji je osvojio europskog Oscara u čak pet kategorija, uključujući kategoriju Najboljeg filma i nagradu za režiju u Cannesu.
Ova crno-bijela melodrama smještena je u ambijent hladnoratovskih 50-ih, a prati turbulentnu ljubavnu priču cijenjenog pijanista Wiktora i mlade pjevačice Zule koji ne mogu ostvariti skladan odnos, ali ni živjeti jedno bez drugog.
Hladni rat gledamo u petak, 18. siječnja.

sretni-lazzaro

U subotu, 19. siječnja p prikazuje se Leptir, remake istoimenog hita sa Steveom McQueenom i Dusti-nom Hoffmanom iz 1973., baziran na klasiku Henrija Charriera poznatog kao Leptir, koji je krivo op-tužen za ubojstvo i osuđen na doživotni zatvor.
U glavnim ulogama gledamo Charlieja Hunnama i Ramija Maleka.

U srijedu i četvrtak, 23. i 24. siječnja u kinu Kinoteka gostuje putujući festival Europanorama 2019. u organizaciji Međunarodnog Ljubljanskog festivala kratkog filma i Tranzit Film Bazaara.
Program uključuje odabir najboljih europskih i nordijskih kratkih i dokumentarnih filmova. Ulaz na projekcije u sklopu Europanorame je slobodan.

grace-jones

Do kraja mjeseca očekuju nas još dva novija europska naslova

Britansku biografsku dramu Marija kraljica Škotske gledamo u subotu 26. siječnja.
Film prati neuspjeli pokušaj Mary Stuart (Saoirse Ronan) da svrgne svoju rođakinju Elizabeth I (Margot Robbie), kraljicu Engleske, osudi ju na godine zatvora prije nego što se suoči s izvršenjem kazne.

U petak, 25. siječnja na rasporedu je talijanski film Sretni Lazzaro redateljice Alice Rohrwacher. To je priča o Lazzaru, mladom zemljoradniku koji je toliko dobar da ljudi često misle da je glup, i Tancrediju, mladom i maštovitom plemiću.

Njihovim životima u izoliranom pastirskom selu Inviolati dominira grozna markiza Alfonsina de Luna, kraljica cigareta. Njih dvojica čvrsto će se povezati kada Tancredi zatraži od Lazara da mu pomogne u organ-izaciji vlastite otmice.

Uz dopuštenje: Vitamin C (sve fotografije)