Upoznajte sigurnosna pravila prije ulaska u avion

Donosimo vam ključne informacije i popis o dozvoljenim i nedozvoljenim predmetima prije ulaska u avion.

Prije nego što krenete do zračne luke, pogotovo ako je ovo vaš prvi let s avionom, trebali bi uzeti vremena kako bi ste se upoznali sa zajedničkim sigurnosnim pravilima i osnovnim pravilima prtljage, te koje stvari bi trebali imati u ručnoj prtljazi a ne u predanoj prtljazi na aerodromu.

Prolazeći kroz sigurnosnu provjeru zračne luke, bez dodatne odgode, će biti puno lakše ako na vrijeme izbjegnete unos zabranjenih i ograničenih predmeta.

Predana prtljaga

Stvari koje ne bi ste smjeli staviti u predanu prtljagu:
Postoje mnoge stvari koje nisu opasne ili koje nisu zabranjene za Vašu predanu prtljagu, no ako je predmet teško zamijeniti, vrlo skupo, ili je potreban za Vaše zdravlje i dobrobit, onda ga nikada ne bi trebali ostavljati u predanoj prtljazi.

Novac: gotovina, kreditne kartice, putni čekovi, bjanko čekovi, vrijednosni papiri, i sve ostalo što ima novčanu vrijednost trebali bi ste nositi u ručnoj prtljazi. Ako izgubite novac među stvarima u predanoj prtljazi, zrakoplovne kompanije nisu obvezne vam taj isti novac i nadoknaditi.

Nakit: ogrlice, prstenje, dijamanti, drago kamenje, zlato, srebro, ostali plemeniti metali, skupi satovi i druge male i vrijednosne predmete.

Prijenosna računala, mobiteli i drugi mali osobni elektronički uređaji

Medicinski sadržaj: lijekovi na recept, drugi lijekovi i ostali medicinski proizvodi.

U predanoj prtljazi nikada ne smijete imati sljedeće predmete: Eksplozive, plinove, zapaljive tvari, tekućine i materijale, radioaktivne tvari, oksidant i organske perokside, otrovne i zarazne tvari, korozivne kemikalije uključujući živu te komponentne sustava za dovod goriva.

avion2

Ručna prtljaga
U ručnoj prtljazi nije dozvoljeno unositi:
Vatrena oružja i ostali predmeti koji mogu izbacivati projektile i zazvati ozbiljnu ozljedu, oštre/šiljaste predmete; Alati koji se mogu iskoristiti za nanošenje ozbiljne ozljede ili za prijetnju sigurnosti zrakoplova; Tupe predmete – predmeti koji mogu uzrokovati ozbiljne ozlijede kada se njima udara; Eksplozive, zapaljive tvari i naprave – tvari koje mogu uzrokovati ozbiljne ozljede ili za prijetnju sigurnosti zrakoplova; kemijske i otrovne tvari.

Putnici sa sobom mogu nositi tekućine i gel proizvode s kapacitetom koji nije veći od 100 ml, inače Vam to mogu oduzeti i odložiti u kantu za smeće. U tekućine se ubrajaju: pića, ulja, parfemi, losioni, gelovi, mješavine tekućina i čvrstih tvari, sadržaji boca pod tlakom kao što su pjene za brijanje, gelovi, dezodoransi, parfemi i ostali predmeti sličnog sadržaja, te se proizvodi moraju pakirati u posebnu prozirnu plastičnu vrećicu. 

Po putniku je dozvoljena najviše jedna vrećica u kojoj je jedna litra tekućine.

Putnici ne mogu proći kroz sigurnosne provjere s gelom ili pićem s većim kapacitetom, osim ako oni spadaju u jednu od izuzeća opisanih na stranicama avio kompanija.

Najčešće su to tekućine koje uključuju vodu, sok, tekuću prehranu i gelove za putnike s invaliditetom ili s teškim zdravstvenim stanjem. Majčino mlijeko, sok ili voda za dojenčad malog djeteta tijekom putovanja.

Baterije – u avion možete unijeti alkalne baterije kao što su AA, AAA, C, D, 9-volt.
Male, punjive litij-ionske baterije koje se obično koriste u mobitelima, PDA, fotoaparatima, kamerama, ručnim video igrama ili standardnim prijenosnim računalima.

Poštujte pravila Avio kompanija i dobro se informirajte prije nego krenete na svoje putovanje, jer ipak želite svoje putovanje započeti mirno i sigurno, s osmijehom na licu.

Sretan Vam put želimo!

Fotografije: Shutterstock
Autorica: Azra Terzić

Facebook Like Button