Uređenje stanova pod morskim nebom

Ove godine moj dečko i ja selimo u dva nova stana, konačno opremamo našu ljetnu kuću u Dubrovniku i selimo u novi stan Barceloni. Jedan smo planirali a drugi nismo :)

Ljetna kuća u Dubrovniku
Unajmili smo tvrtku za uređenje interijera iz Hrvatske da nam pomognu opremiti i isplanirati rasvjetu u našem stanu u Dubrovniku koji smo kupili, a bio je potpuno prazan.

uredjenje-doma-2

Pošto ne živimo u Hrvatskoj, najveća korist od unajmljivanja tvrtke za uređenje je ta što nismo morali biti uključeni u sve detalje kao što su dogovori s dobavljačima, naručivanje namještaja, rasvjeta, boja.. itd.. Dubrovnik je maleni grad u kojem nema velikih trgovina namještajem, tako da je većina svega dostavljena iz Italije ili Zagreba.

Oboje volimo moderan, suvremen dizajn pa smo se složili oko crno bijelih boja namještaja u cijelom stanu, velikog otvorenog prostora u dnevnom boravku, blagovaonice koja gleda na terasu i kuhinje s radnom površinom u sredini, što obožavam. Zid u dnevnom boravku, gdje je u jednom njegovom dijelu televizor, ukrasili smo teksturom kamena s modernim kaminom u obliku suze. Kako bi ublažili isključive bijelo crne tonove dodali smo staklene i metalne detalje i cijeli prostor ukrasili fantastičnim lusterima koji daju posebno lijepo osvjetljenje prostora, a i sami po sebi su ukras.

Sada kada je sav posao skoro završen uviđamo ogromnu korist odstrane dizajnerskog tima koji je ugradio sve sitne detalje kojih se mi ne bi sjetili. Raspored rasvjetnih tijela u velikom je stanu iznimno važan, a toliko su savršeno postavljena na strateška mjesta da je cijeli stan savršeno osvijetljen upravo tamo gdje treba.

Stan u Barceloni
Iako mnogi naši prijatelji žive izvan grada moj dečko i ja radije skloniji smo blizini centra grada gdje su naša omiljena mjesta za izlaske, restorani, raskošni parkovi. Nakon što smo odlučili da ćemo ostati u Barceloni barem još tri godine dugo i naporno smo tražili savršen stan u kojem ćemo idilično živjeti. Napokon, nakon što smo pogledali 7 ili 8 velikih stanova našli smo savršeni odnosno jedan s ogromnim ormarima. Naručene slike za stan dolaze u rujnu kada ćemo se useliti.

uredjenje-doma-3

Izabrani stan u Barceloni je vrlo funkcionalan dom s malo manjim sobama, ali s odličnim rasporedom. Ono što ga čini posebnim je izrađen namještaj u crnim, bijelim i sivim tonovima. Moj omiljeni dio stana je velika garderoba, zapravo soba – ormar. U kuhinji i blagovaonici dominiraju zidovi koji su izrađeni u kombinacija s teksturom kamena i slonovače.

Gdje kupovati?
Naše mjesto odabira detalja za stan kao što je oprema kuhinje, kupaone ili ostalih prostorija ostaje IKEA ili Zara Home. Neke od nevjerojatno prekrasnih detalja, i to po vrlo povoljnim cijenama, kupili smo u Westwingu u Španjolskoj i Vivre u Hrvatskoj.

Budući da smo oboje vrlo visoki naručili smo posebno izrađene krevete te kuhinjske elemente i sve ormare za stan u Dubrovniku kako bi čim bolje iskoristili prosto. Sve formate i dimenzije namještaja po narudžbi uspjeli smo riješiti u fenomenalnoj tvrtki Centrala Interijeri a sve nas je koštalo manje nego da smo svaki komad kupovali u nekom dućanu.

Za stan u Barceloni uspjeli smo naći dovoljno velike krevete u La Tienda Home.

uredjenje-doma-4

U Archi Products-u zadovoljili smo našu potrebu za vrhunskom kvalitetom, ne baš povoljno, i kupili odlične komade talijanskog namještaja. Ono što ih izdvaja od ostalih jest dostavlja širom svijeta. Kod njih smo kupili sjajne velike crne kožne bar stolice iz Lesnine i slatke pojedinosti na mobilnoj aplikaciji fancy.com

Kako uštedjeti?
Uštedjeli smo mnogo novaca pregledom ponuda dizajnerskih tvrtki i zatim odabirom jeftinijeg dobavljača koji imaju online opskrbu kao i zamjenom dizajnerskog namještaja s pristupačnijim komadima. Naravno, uvijek je važno je imati na umu koliko vremene ćete boraviti u kući u kojoj samo ljetujete u odnosu na dom u kojem živite većinu godine te svakako treba investirati u uređenje u skladu s tim.

uredjenje-doma-5

Komadi u koje investirate i na koje možete potrošiti više, ako možete, su komadi koje ćete najčešće koristiti. To je svakako krevet koji mora biti jako udoban, njegova podnica i madrac, zatim sofa za odmor, stol i stolice, kuhinjski aparati i perilica rublja. Za sve druge komade namještaja možete uštedjeti koliko god je to moguće. To ne znači da morate kupiti bilo što, naravno tražite kvalitetu ali tražite i popuste.

Budući da sam bila u potrazi za dobrom ponudom namještaja cijelu prošlu godinu možete me slobodno pitati za sve detalje te ako imate kakvo pitanje, a nalazite se u sličnoj situaciji, biti će mi drago ako mogu pomoći! :)

 

Katarina Štimac, fashion blog – LaKatwalk