Varaždin

Jeste li znali da postoji grad u kojem spavaju anđeli?

Priča kaže da su lutali po svijetu, te se odlučili odmoriti upravo ovdje. Ovdje im se očito toliko svidjelo da su odlučili zauvijek ostati. Svatko tko je barem jednom posjetio ovaj grad, naše će anđele u potpunosti razumijeti. Pa zašto se ne biste i vi počastili vikend-avanturom i krenuli u potragu za anđelima iz ove priče? Ima ih posvuda. Neki su ove ljetne sparine odlučili izbjeći sakrivši se u zvonike. Drugi odmaraju na pročeljima kuća i zgrada, a oni treći skrivaju se na najneobičnijim mjestima grada, čekajući upravo vas da ih pronađete…

Na sjeverozapadu Hrvatske, samo osamdesetak kilometara udaljen od zagrebačke užurbanosti i vreve, smjestio se Varaždin. Ovaj mirni gradić očarat će vas svojom ležernošću i arhitekturom. Ovjenčan titulom najuređenijeg grada Hrvatske, Varaždin se može pohvaliti i srebrnim cvijetom Europe za uređenost i kvalitetu života. Ono po čemu se Varaždin razlikuje od ostalih gradova, zasigurno je njegova bogata kulturna baština. Upravo iz tog razloga, ovaj se grad, poznat po baroku, kulturi i cvijeću, može pohvaliti i najstarijom gradskom vijećnicom u Europi, jednako kao i gradskim grobljem, koje je po hortikulturi i ljepoti, prvo u Europi i drugo u svijetu. Varaždinska bogata prošlost i danas se osjeća u gotovom svakom kutku grada. S razlog prozvan „malim Bečom“, Varaždin će vas impresionirati odmah u startu.

Posjetite varaždinski Stari grad, ušuljajte se u dvorac i zavrtite vrijeme nekoliko stoljeća unatrag. Šetnja gradom odvest će vas do gradskog korza, gdje svake subote ujutro možete, ispijajući kavu na jednoj od mnogobrojnih terasa, promatrati nadasve zanimljivu i neobičnu izmjenu varaždinskih purgara. Kad se već nalazite ovdje, svakako se počastite tradicionalnim gastronomskim delicijama, poput vrlo poznatih varaždinskih klipića,čiji se čuveni recept prenosi iz naraštaja u naraštaj. Učinite li predah, u koktel baru Simphony utažite žeđ najljepšim koktelima u državi. (Provjereno!).

Varazdin4

Mi Varaždinci možemo se pohvaliti još jednom zanimljivom informacijom. Posjedujemo rječnik svog vlastitog varaždinskog govora! Varaždin se može podičiti i iznimno lijepom palačom Sermage, isto kao i Etnološkom zbirkom Gradskog muzeja u kojem se nalazi na tisuće različitih vrsta insekata ( i više od 4 tisuće različitih leptira!).

Internacionalno prepoznat Špancirfest, svakako je manifestacija vrijedna posjeta. Kako bi mi Varaždinci kolokvijalno rekli (a otuda i naziv) „prošpancirajte“ se našim ulicama i nakratko vratite u zlatno doba bivšeg nam glavnog grada. Dašku barokne prošlosti pridonijet će pregršt štandova s raznovrsnim unikatnim umjetninama i gastronomskim delicijama, dok će vam gradski notar izdati dokument kojim ćete postati počasni građanin Varaždina.Uz sve ovo, Špancirfest vam može ponuditi i mnogobrojne koncerte poznatih domaćih i stranih imena.

Onima željnima kulture, Varaždin s ponosom može predstaviti Varaždinske barokne večeri, koje se održavaju još od davne 1971. godine. Uz izvođenje barokne glazbe, u popratnom se programu predstavljaju i knjige, organiziraju likovne izložbe te različiti glazbeni seminari. Zateknete li se ovdje u rujnu, nikako nemojte zaobići ultimativni glam-trash događaj, odnosno Trash film festival. Ovaj trodnevni međunarodni festival niskobudžetnih filmova, zabavit će vas velikim brojem akcijskih, borilačkih i inih filmova, a ne nedostaje ni popratnog sadržaja poput kič koncerata, trashy oprava i glazbe, te crvenog tepiha.

Nedavno je poznati britanski časopis ustvrdio da je Varaždin jedna od najbolje čuvanih tajni Hrvatske. Mi Varaždinci se slažemo. Na vama samo preostaje da je razotkrijete.

Tekst i fotografije: Martina Plantak

Facebook Like Button