Vaš balkon ili terasa u četiri moguća stila

Uvijek jedva dočekamo toplo vrijeme kad možemo provoditi vrijeme na svom balkonu ili terasi, ali svake godine poželimo unijeti i neka osvježenja u izgledu, bojama, atmosferi. Proljeće i ljeto idealno je razdoblje za sadnju raznobojnog cvijeća, ukrasnog bilja, a u zadnjih nekoliko godina i voća i povrća.

Naravno tu je i namještaj koji će obilježiti stil uređenja terase ili balkona kada će naš otvoreni prostor stana ili kuće postati prava bajkovita oaza mirisa, boja i rezultata našeg truda.

vrtni stol i stolice terasa

Bajkoviti izgled vaše terase ili balkona

Opuštena ladanjska atmosfera koju volimo doživjeti u filmovima plemićke Engleske ili Francuske 18. stoljeća mnoge ne ostavljaju ravnodušnima, no ako vam je tako nešto posebno privlačno na svom otvorenom prostoru dočarajte upravo takvu atmosferu u kojoj ćete uživati poput dokonih bonvivana.

vrtna stolica vrt terasa

Namještaj igra veliku ulogu za ovaj stil stoga je potrebno postaviti okrugli stol što svjetlije boje, najbolje bijele sa stolicama koje imaju pletene naslone u čipkastom stilu. U naše ne moramo nužno imati namještaj u tom stilu iz kovanog željeza, biti će jako efektan i onaj od nekog materijala koji podnosi proljetne i ljetne pljuskove.

Ako imate balkon na prozore objesite roletne u svijetlo zelenoj ili ljubičastoj boji. Ruže za ovaj stil imaju jako važnu ulogu stoga zasadite na svojoj terasi ruže u bijeoj, ružičastoj i žutoj boji koje će zaokružiti romantičnu atmosferu dokonog ljeta. Između ruža zasadite lavandu koja će popuniti prostor između ruža, a njena ljubičasta boja i lelujavost na vjetru zaokružiti će vaš romantični balkon i terasu.

terasa vrtni namjestaj

Balkon i terasa poput oaze jednog pisca ili slikara

Ovakav otovoreni prostor obilježava vesela jednostavnost, namještaj u vedrim bojama koje se sviđaju samo vama. Stol je kutu, zaklonjen od pogleda, jednostavan drven, oko kojeg su klupice za sjedenje dovoljne da prime sve goste za stol. Možete ih ukrasiti veselim jastučićima kako bi boravak bio ugodniji dok promatrate okolinu i osluškujete cvrkut ptičica.

terasa balkon

Posude za cvijeće su različitih veličina i boja, a penjačici bugenviliji pripada glavna uloga u ovom prostoru. Dodatna opuštena i šarena cvjetna oaza uz pelargonije biti će zagarantirana, a od začinskog bilja savršen je tajnoviti tamjan. Ako želite, ako točku na I posadite i jagode koje će vas oduševiti okusom kada sazriju.

mediteranska terasa

Morski stil usred gradske oaze, zašto ne?

Volite li mediteranski stil dovedite more k sebi :) Stol prekrijte sa svijeto plavim stolnjakom, može i s bijelim prugama, a stolice neka imaju jastučiće u istom stilu. Bijeli suncobran dodatno će začiniti osjećaj Mediterana, a biljke koje ćete zasaditi moraju biti pomno odabrane.

bilje u posudi za vrt

Jedna tegla s predivnom maslinom neka dominira prostorom, a zasadite i agrume poput mandarina i limuna, koje ćete pažljivo obrezivati kako bi rasle u vis. Kadulja je ljekovita kraljica Mediterana, stoga ju svakako ne zaboravite ukomponirati u svoju oazu bilja. Lončanice za biljke svakako trebaju biti od terakote, a i ružmarin neka zauzme svoj kut u ovoj opuštenoj atmosferi koja dočarava vruće morsko ljeto.

OVDJE saznajte kako zasaditi agrum prepun zdravlja – mandarina u lončanici

egzotični balkon terasa

Egzotični balkon ili terasa za sve avanturiste

Koliko god se činili da u ovom stilu uređenja možemo pretjerati ili pogriješiti, držimo li se jednostavnih pravila vaš balkon ili terasa mogu zasjati u stilu dalekog Istoka i divlje Afrike.

stol i stice terasa

Ne možete pogriješiti ako će vaš stolić i stolice biti od jednostavnog drveta obojane u crvenu ili tirkiznu boju, a upravo će takav namještaj dominirati u prostoru i odavati vašu želju za dalekim putovanjima.

Za egzotičan izgled postavite i manji stolić s prigodnim posuđem za čaj uz koji će biti uvijek velika dominantna mirisna svijeća.

terasa hrana smoothie pexels-rachel-claire

OVDJE pogledajte kako da sami napravite prirodni miris za dom

Od biljaka najbolje je posaditi daliju, tropsku kanu, ruže i malo paprati. Od bilja za egzotičnu atmosferu biti će zaslužan i mirisni hibiskus, a i stablo banane sada je vrlo dostupno za kupovinu. Posude za biljke mogu biti od pletenog pruća ili ako želite od terakote u nekoj živoj boji.
Suncobran od pruća unesti će završni polet i veselje na vaš egzotični balkon ili terasu!

Piše: Borna Marić

Facebook Like Button