Vatikanski muzeji:omiljeni zbog bezvremenske umjetnosti

Vatikanski muzeji mogu se pohvaliti jednom od najvećih svjetskih umjetničkih zbirki.

Vatikan se smjestio u središtu Rima u Italiji te je gdje je ujedno i sjedište katoličke vjere. Upravo se ovdje u Vatikanskoj palači nalaze istomeni muzeji, i spadaju u najpoznatije muzeje u svijetu zbog neprocjenjive zbirke umjetnina koju čuvaju. Raskošna zdanja prepuna su blaga koja su se akumulirala u njima tijekom niza stoljeća.

Vatikanski muzej_3

Fascinantan je podatak da svake godine u Vatikanske muzeje dolazi četirri milijuna posjetitelja kako bi promatrali dragocjena remek djela i skulpture te vrijedne knjige. I zaista, ovdje mogu vidjeti najveća umjetnička djela stvorena na kugli zemaljskoj.

U Vatikanske muzeje ulazi se kroz predivnu Vatikansku aleju, a prvo se nailazi i prolazi kroz isklesana vrata koje je osmislio Cecco Buonanotte 1999.godine, kako bi simbolizirao ulazak Vatikana u novo stoljeće. Ostali radovi u muzeju nose patinu staru tisućama godina. Zbirku čine kipovi, tekstilne tkanine i slike koje podsjećaju na zbivanja iz drevne povijesti. No, ne mogu se uvijek obići sve umjetnine, jer u nekim slučajevima one putuju i izložene su u drugim muzejima diljem svijeta na neko vrijeme.

vatikanski muzeji

U razgledu se dolazi i do vrlo interesantne Galerije mapa koja u postavu prikazuje niz topografskih karata Italije. Te karte su zanimljive zbog toga što prikazuju svijet početkom novog vijeka iz tadašnje perspektive. Izuzetno je bogato opremljena i Galerija goblena ukrašena nizom tih prekrasnih rukotvorina, anaročito su ijepe zavjese koje su izrađene od vune i svile. One posjetiteljima šapću priče iz crteža koje je izrađivao Raphael.

vatikansk muzej stepenice

U istom okruženju nazali se Egipatski muzej s devet soba prepunim umjetničkim djelima iz doba kada su faraoni hodali zemljom, a koje su Talijani onoga doba donijeli u Rim iz velikog egiptskog carstva. Među brojnim predmetima ističu se skulpture koje prikazuju upravo faraone koji su vladali u drevnom Egiptu, a jedan od najimpresivnijih djela u muzeju je kip Ramzesa II koji sjedi na svom tronu. Predivno zdanje egipatskog muzeja sagradio je Papa Grgur XVI.

skulpture

Drugi dio Vatikanskog muzeja pokazuje predmete drevnih Etruščana koji su živjeli u središnjoj i sjevernoj Italiji te su proizvodili različite uporabne stvari od pečene gline. Etruščanski Muzej je osnovao papa Grgur XVI. u 19. stoljeću. Zbirka sadrži predmete od bronce i zlata, kao i glave i kipove ljudskih tijela.

Obilazak Chiaramontijevog muzeja koji sadrži više od tisuću umjetničkih djela, uključujući i kipove rimskih bogova svakog posjetitelja ostavlja bez daha. Odmah do njega nalazi se i muzej

Pio – Klementino, kojeg je osnovao papa Klement XIV, a ispunjen je starim rimskim i grčkim kipovima. Vrlo je zanimljivo vidjeti postavljenu scenu koja prikazuje jedan segment iz rata između Troje i Grčke.

Affresco

Od svih umjetničkih djela koje možete vidjeti u Vatikanskim muzejima, smatramo da će vas najviše oduševiti Rafaelova. Jedan od njegovih najpoznatijih djela, freska Atenska škola, prikazuje poznate grčke mislioce i znanstvenike koji se okupljaju oko Platona i Aristotela.

I na kraju svakako najveće uzbuđenje izaziva prostor u kojem svatko može osjetiti trnce sreće pri ulasku u nju, nadahnuće i radoznalost stvaranja. Da, radi se Sikstinskoj kapeli. Poznata diljem svijeta po svojim freskama, ostvarenih od umjetnika Michelangela i drugih važnih renesansnih stavaroca kao što su Sandro Botticelli, Pietro Perugino i Pinturicchio.

sikstinska kapela

Kapela naprosto zrači božanskom snagom i ljudskom kreativnošću. Pri ulasku svačiji pogled privlači raskošan i prekrasan svod Sikstinske kapele, koju je Michelangelo oslikao u samo četiri godine. Iz njih se iščitava kako se njegovo slikarsko umijeće naprosto kosilo sa zakonima fizike. Svaki od prikazanih likova prvo je bio naslikan na papir da bi se potom prenosuio na zid. Michelangelo je urezivao crteže izravno na površinu žbuke pomoću noža. Svoj nevjerojatan rad završio je prije smrti pape Julija II. U kapeli je još jedno neizostavno djelo koje se može vidjeti iza oltara, a to fantastičn “Posljednji sud”.

vatikanski-muzej-21

Iako je Sikstinska kapela svakodnevno pretrpana posjetiteljima diljem svijeta, osvojit će svačije srce na prvi pogled.

Ako do sada nikada niste bili u Vatikanu i niste posjetili Vatikanske muzeje, možda je vrijeme da to i učinite.

Korisne informacije

Više na službenim stranicama: Vatikanski muzeji
Adresa: Viale Vaticano, 00165 Roma, Italija
Radno vrijeme: od ponedjeljka do subote 09:00 – 16.00; nedjeljom zatvoreno
Telefon: +39 06 6988 3332

Tekst: Ana Kralj

Facebook Like Button