Venecija

Karla Tafra, glumica mjuzikla Crna kuća s Wish.hr-om dijeli svoje putovanje u Veneciju.

Kao veliki i strastveni zaljubljenik u putovanja, stalno tražim kombinacije kako negdje ugrabiti par slobodnih dana i posjetiti neko novo,dosad mome oku neviđeno mjesto. No, isto tako, postoje mjesta na koja se uvijek rado vraćam. Jedno od njih,definitivno je Venecija.

To je grad koji odiše ljepotom, zanimljivošću,strašću,ljubavi i jakom i veličanstvenom povijesti. Tamo odlazim još od ranog djetinjstva, a u proteklih godinu dana posjetila sam ju četiri puta. Svaki put sam imala neki novi osjećaj i odlazila kući s novim uspomenama, no nedavni izlet je imao drukčiju notu.

Budući da sam dio casta mjuzikla „Crna Kuća“, čija je tematika odnos srednjovjekovnih Kaptola i Griča prilikom navale Turaka, posjet povijesno bogatoj Veneciji skrenuo je moja zapažanja više k tom njezinom aspektu. Upravo Turci su razlog njezinom padu, koji je započeo osvajanjem Carigrada. Grad, koji je u 18.stoljeću bio najelegantniji i najljepši grad u Europi sa značajnim utjecajem na umjetnost, arhitekturu i književnost ,te najjača morska luka,nije se uspio obraniti od barbara s Istoka.

Venecija je posebna zbog više razloga, ali većina ljudi će na prvo mjesto staviti činjenicu da je to grad koji je u potpunosti izgrađen na vodi. Umjesto automobila, prijevoz se odvija brodovima, a vrijeme kao da je stalo. Grad izgleda kao da je davno stavljen pod stakleno zvono, potpuno očuvan, poput spomenika. U svakoj se njezinoj ulici osjeća miris prošlosti, a iz svake zgrade izvire umjetnost. Nemoguće ju je u potpunosti doživjeti samo iz jednog putovanja.Zato se u nju treba vraćati….zauvijek.

Tekst: Karla Tafra
Slike: Karla Tafra i Sxc

Facebook Like Button