Vina Kabola duša su Marina Markežića

Duga tradicija, kvaliteta i sjajna vina odlika su Kabole, vinara Marina Markežića, čije se obiteljske vinske spone vežu za daleku 1891. godinu. Zapitali smo ovog vinskog velikana kako se nosi s trendovima i što nam preporučuje za lakši doček proljeća…

W: Poštovani gospodine Markežić, opišite nam ukratko povijest vašeg obiteljskog uspjeha?
Kao treća generacija u obitelji, nastavio sam tradiciju u proizvodnji vina te stvorio Brand Kabola. Vina su vrlo osobna stvar nas vinara, moj potpis i zato su vina Kabola drugačija od onih koje je stvarao primjerice moj djed.
Vina odraz osobnosti onoga kojih ih radi, a to će zasigurno potvrditi i drugi vinari.
Iako tradicija proizvodnje vina u mojoj obitelji seže još u 19. stoljeće, godinom utemeljenja novog branda Kabola smatra se 1981. kada sam započeo s proizvodnom vina.

U jednom trenutku poželio sam lijep komad zemlje, u Momjanu, gdje se danas nalaze vinogradi vinarije Kabola obraditi, urediti, obnoviti ruševnu staru istarsku težačku kuću i stvoriti nešto lijepo u prekrasnom krajoliku našeg Momjana. Pogled s vrha vinograda Kabola s kojeg se vidi more u udaljenosti kao i dolomiti potaknuo me također na to da danas vinogradi i vinarija Kabola izgledaju ovako i nalaze se baš na tom mjestu. Drago mi je da posjetioci iz svih zemalja dolaze ciljano baš u posjet našoj vinariji.

Pogled na prekrasan krajolik i plodnu istarsku zemlju u meni je probudio snažnu želju da stvorim vina i tržištu ponudim proizvod koji će odisati iskrenošću i snažnom osobnošću. Nadam se da sam u tome barem malo i uspio.

kabola

W: Koliko ste vjerni tradiciji, koliko se prilagođavate trendovima?
Prva smo istarska vinarija koja ima sve vinograde po principima eko proizvodnje.U tom smislu radimo vina kako su stoljećima radili vinogradari na ovim područjima, bez pesticida, umjetnih gnojiva i kemikalija. To je temelj, ekološka proizvodnja postala je trend kasnije, mi smo radili po tim principima i prije tako da smo se jednostavno „ne svojom krivnjom“ našli u trendi proizvodnji. Naravno danas imamo eko certifikate i markice na našim etiketama za naša vina i poštujemo principe eko proizvodnje. U smislu trendova možemo reći da vina Kabola imaju osobni pečat i stil i kroz berbe ga kreiramo i modificiramo, ali ostajemo vjerni filozofiji da su vina kreacija i jedna duboka priča o terrioru s kojeg dolaze.
Ekološka proizvodnja je složena i zahtjevna, a opet jednostavna i u harmoniji s prirodom.

Nekoliko je osnovnih preduvjeta na koje treba obratiti pažnju prilikom eko proizvodnje, a to je da su položaji na kojima se vinograd sadi povoljni za eko proizvodnju. Vinogradi moraju biti osunčani, prozračni, bez previše vlage, a biodiverzitet mora biti što veći te po mogućnosti da nema susjeda koji koriste različite kemijske proizvode. Iako je ekološka proizvodnja vina vrlo zahtjevna, daje mogućnost da kupac odabere prirodan proizvod bez kemikalija, pesticida, GMO-a, aditiva… Upravo u ekološkom vinu osjeti se pravi okus sorte i terroira, a upravo je to ono što nam je najvažnije i što želimo podijeliti sa svima koji kušaju naša vina.

W: Što sve danas proizvodite? Što najviše piju naši ljudi, a što stranci?
Naši se vinogradi prostiru na 20 hektara, a proizvodimo 11 različitih etiketa vina. Posebnost naše vinarije svakako su crna vina (Cabernet Sauvignon, Teran, Merlot), ali i bijela vina odležana u hrastovim bačvama (Malvazija Istarska, Malvazija Unica, Muškat Momjanski, Secco, Rosa, Dolce), te Amfora Malvazija koja se proizvodi u glinenim amforama, prema drevnoj vinskoj filozofiji Grka i Rimljana. Među bijelim vinima Vinarije Kabola osebujna je kreacija Pjenušac Re.

Naša vina su prepoznata od određenog dijela publike ali nadam se da će nas otkriti i novi potrošači posebice domaći. Izvozimo naša vina u preko 15 europskih zemalja i drago mi je da se nalaze i u nekim zaista sjajnim i potvrđenim restoranima nosiocima Michelinovih zvjezdica. Međutim u to dijelu još imamo puno prostora za rast i promociju.

kabola-1

W: Koja je razina znanja domaće populacije? Koliko imamo pravih poznavatelja, “wine lovera”?
Domaća publika odlično je informirana, treba istaknuti i medije, kvalitetne i obrazovane novinare koje pohađaju tečajeve i educiraju se o vinima, njihova je riječ izuzetno važna. Vinska scena jest oživjela, puno je festivala na kojima publika može kušati vina i upoznati osobno svog omiljenog vinarina. Sve to daje i nama vinarima dodatnu snagu i velika nam je podrška.

W: Koji je trend novih generacija? Vidite li razlike u afinitetima različitih generacija?
Vidi se razlika u afinitetima, publika sazrijeva, sjajno je informirana.

Pjenušac i svježa vina, ono je što odabiru mlađe generacije. Međutim, ne treba generalizirati i ovo svakako nije pravilo. Mnogi pripadnici mlađih generacija se educiraju, istražuju i selektiraju berbe te će i oni posegnuti za nekim ozbiljnijim vinom kojemu su vjerne generacije njihovih roditelja. Naj sretniji sam kada moje vino postaje obiteljsko vino i privrženost našim etiketama prenosi se u obitelji iz generacije u generaciju.

W: Kakva je budućnost vinarstva u Istri, gdje se vidite za koju godinu?
Vinarstvo u Istri u velikom je uzletu u kvaliteti vina, ne u količini što je dobro. Što se tiče naših vina, nastavit ćemo s eko proizvodnjom. Ono na što ćemo se u narednom razdoblju posebno bazirati jest, izvoz i pozicioniranje naših vina na odabranim mjestima u inozemstvu, što nam predstavlja poseban izazov. Trenutno u izvoz ide 25% proizvedenih količina, a naša vina prisutna su na tržištima u preko 15 zemalja.

kabola-2

W: Kojim ste se medaljama nedavno okitili, i recite nam par riječi o sjajnom pjenušcu Re.
Zlatna medalja za Malvazija Unicu 2010. godine u Ljubljani, 2015. godine, u kategoriji najboljeg bijelog vina srebrna medalja za Teran, 2010. na IWC (International Wine Challenge) u Londonu 2015. godine; srebrna medalja za Malvaziju Unica na IWC u Londonu 2016. godine.

Pjenušac Kabola Re nagrađen je srebrnom medaljom na natjecanju Decanter World Wine Awards u Londonu 2015. Pjenušac kao aperitiv vas uvijek dodatno osvježi i oraspoloži i spremni ste kasnije uživati u svim jelima i vinu koje slijedi nakon toga.

Prirodno pjenušavo vino Kabola Re radi se tradicionalnom šampanjskom metodom odlikuje se zlatnom, slamnato žutom bojom te postojanim i mnogobrojnim i perlicama, pa je odličan izbor za sve ljubitelje finog perlagea.

Na mirisu je ugodan, svjež i lepršav. Okus je trajan, punije strukture, elegantno zaokružen, harmoničan. Nakon što se malo zadrži u čaši, ovaj će pjenušac odavati nježne tropske arome ananasa. U ustima je pjena osjetno mekša i zaobljenija, umiljata i mazna, postojana a mjehurići brojni i sitni. Idealna temperatura posluživanja pjenušca Kabola Re je 6 do 8°C .

Facebook Like Button