Vinski bonton

Vinski bonton kao radost darivanja.

Dali postoji veća sreća nego kada vidite da ste usrećili nečije srce? Za mene ne postoji. Radost darivanja za mene je najveći dar koji čovjek nosi u svom srcu. Nema ljepšeg osjećaja nego kada usrećimo nekoga, izmamimo osmijeh na njegovom licu. Sada, pred blagdan Božića,kada je trenutak za prave vrijednosti savjetovat ću vas kako razveseliti i ispuniti srca vaših najmilijih kroz kapljice vina koje znače život.

Boca vina koju poklanjate, znači mnogo. Iza vina stoji jedan iznimno uloženi trud vinara, jedna velika ljubav, predanost u radu, iskrenost. Vino je plod ljubavi vinara prema vinovoj lozi, tradicija, te vječna želja i strast. Zar nema ljepšeg od toga? Kada ta plemenita kapljica miluje naše nepce i očara nas svojom snagom, mirisima, kiselinama, svojim taninima i svojom moću. Oh, kako samo vino ozari naša
srca. Hvala ti vino, na tome.

Hvala ti vino, što te mogu darovati kao poklon za najveći blagdan ljubavi, jer ti jesi ljubav.

Koje vino kupiti kupiti našim najmilijima najlakši je zadatak. Samim time što ste se odlučili darovati bocu vina, bez obzira koliko ona koštala, učinili ste veliku stvar i otvorili svoja vrata u more i beskrajne dubine okusa, mirisa i izgleda boca. Darivanjem vina možete se voditi osjećajima. Vino koje ste kupili uvijek priča svoju priču. Saznajte uvijek pokoji detalj vezan za proizvođača vina, zemlju iz koje dolazi,
način na koje je vino proizvedeno. Jer, posebne priče se vežu uz vinare. Tako ćete prenijeti i više od samo poklonjene boce.

Kroz ovaj tekst vodit ću vas malo po malo kroz stilove vina, pa ćete tako najbolje prepoznati osobu koju želite darivati i koju želite usrećiti darivajući joj vino.

Jedan od jako važnih savjeta, kada putujete u bilo koji kraj svijeta, uvijek obilježite to putovanje kupnjom boce vina. Jer, ako vaša prijateljica ili prijatelj obožavaju npr. Francusku, a vi ste bili npr. u Champagni, zar ne bi bilo predivno i pokloniti joj bocu šampanjca i prenijeti dašak terroira na njene ili njegove nepce.

Za vaš ručak na Badnjak kada se serviraju najčešće riblji specijaliteti, naravno, ovisno o tome što ste pripremali na koji način ste pripremali i začinili hranu odaberite bijela vina. Možete i naše tradicionalne autohtone sorte izabrati kako bi malo potpomogli našim divnim vinarima koji se trude sačuvati i očuvati tradiciju i vrijednost. Izaberite na primjer pošip sa Korčule, graševinu iz Slavonije,
divnu malvaziju iz Istre,maraštinu iz Primorske Hrvatske…. Izbor je jako velik.

Na prvi dan Božića , kada se slavi rođenje Isusa, otvorite bocu šampanjca, prosecca ili nekog drugog pjenušavog vina i nazdravite s veseljem i radošću u vašim srcima.

Vašem šefu ili šefici, direktoru ili direktorici, poklonite neko moćno, jako i robusno vino koji će najbolje opisati i njihov položaj. Na primjer dobar talijanski Amarone iz Valpolicelle, dobar plavac mali iz Dalmacije, možda argentinski malbec ili australski shiraz.

Prijatelju koji ima vinski podrum ili koji skuplja vina i njegov je veliki obožavatelj poklonite mu na primjer mladi talijanski Barolo ili Barbaresco koji može i mora dugo sazrijevati i biti u boci i kojeg može otvoriti nakon dugo dugo godina i sjetiti vas se.

Ako ste se tek zaljubili ili još uvijek strastveno volite vašoj nježnijoj i krhkoj polovici poklonite bocu slađeg vina, kao na primjer dobar porto, možda sherry ili madeirru. Bilo koji predikat s oznakom kasne berbe , izborne berbe prosušenih bobica ili ledeno vino i osvojili ste odmah njeno srce.

Za vaše najdraže koji su vegani ili vegeterijanci, idealan bi poklon bio prirodno, biodinamičko ili organsko vino. To su vina koja pričaju još posebnije priče. Zar nema ljepšeg od toga.

Vina koja imaju jako tijelo i uz sebe vežu bogate okuse, koja su jako moćna i snažna. Imaju najčešće mirise hrastovine u sebi i pregršt aroma tropskoga voća posebno ako dolaze iz toplijih krajeva svijeta. Takva vina predvode bijele sorte chardonnay, viognier, chenin blanc… najbolje će odgovarati – vi znate kojoj vašoj najmilijoj osobi.

Na kraju, ne zaboravite se na svakoj boci potpisati, napisati datum i koju lijepu vinsku poruku kako bi sjećanje na poklon zauvijek živilo. A ono što je najvažnije uz svaku poklonjenu bocu ne zaboravite pokloniti – osmijeh!

Neka vaša duša kaže, hvala vino!

Pripremila: Sommelierka Jelena Šimić Valentić
Slike: Jelena Šimić Valentić

Facebook Like Button