Vinski rječnik koji ćete savladati u par koraka

Vino je ….. HM? Znam…..nije lako opisati pojedino vino. Kako bih vam pomogla da se lakše izrazite i opišete ono što osjećate u vinu napisala sam vam par najčešće korištenih izraza koje koriste vinski znalci i koji vam mogu pomoći kada isprobavate i kušate taj čarobni napitak što nas sve tako veseli.

Upoznajte vinski rječnik sa sommelierkom Jelenom u svega par koraka

Upoznajte nekoliko najčešće korištenih vinskih izraza koje koriste profesionalci, a koje možete i sami koristiti i koji vam mogu pomoći pri opisu vina.

okusi vina vinski rjecnik vino

AROMATIČNO VINO: najčešći izraz kod primarnih nota vina, kod mladih koja imaju cvjetne, voćne i travnate arome
TRPKO: vino u kojem se osjete previše tanini pa steže u ustima
SVJEŽE: vino koje ima ugodnu i osvježavajuću kiselinu, izaziva lučenje sline; koliko – ovisno o količini kiselina koju sadrži u sebi
HARMONIČNO: vino koje je spremno za piti, koje je uravnoteženo, nije previše kiselo ili previše tanično, jedno skladno i zaobljeno vino. Kada nam ni jedan sastojak u vinu ne strši, kada su nam mirisna i okusna percepcija u ravnoteži
DUGOTRAJNO: okus koji nam ostaje nakon ispijanja vina što duže traje to u čaši držimo kvalitetnije vino
PUNO: govorimo o strukturi vina koja je dobra i uravnotežena
PASTOZNO: uljasto vino, teške teksture vina, a to su najčešće desertna vina ili predikati
TOPLO: vina s povišenom razinom alkohola do 12-13,5 % osjećaj topline u ustima
SUHO: ne osjećamo slatkoću pri kušanju vina, suho vino nosi oznaku tipa vina kojeg dijelimo
prema sadržaju neprovrela šećera
KONCENTRIRANO: vino koje ima puno ekstrakata i okusa
TANKO VINO: odnosi se na vina s jako malo ekstrakata
LAGANO VINO: je vino koje sadrži nizak postotak alkohola i ekstrakata, ali ima
ugodne kiseline i lijepo je pitko
ISKRENO VINO: prepoznajemo ga kada kušanjem odmah otkrivamo prirodnost, tj. originalnost sorte pojedinog vina

Autorica: Sommelierka Jelena Šimić Valentić