Vinski rječnik

Vinski rječnik sa Sommelierkom Jelenom u par koraka.

Vino je ….. HM?

Znam… nije lako opisati vino. Kako bih vam pomogla da se lakše izrazite i opišete ono što
osjećate u vinu napisala sam vam par najčešće korištenih izraza koje koriste vinski znalci i
koji vam mogu pomoći kušajući taj čarobni napitak što nas sve tako veseli.

Nekoliko najčešće korištenih vinskih izraza koje koriste profesionalci koje možete i sami koristiti i koji vam mogu pomoći pri opisu vina.

  • AROMATIČNO VINO : najčešći izraz kod primarnih nota vina, kod mladih koja imaju cvijetne, voćne i travnate arome
  • TRPKO : vino u kojem se osjete previše tanini pa steže u ustima
  • SVJEŽE: vino koje ima ugodnu i osvježavajuću kiselinu, izaziva lučenje sline, koliko
    - ovisno o količini kiselina koju sadrži u sebi
  • HARMONIČNO:vino koje je spremno za piti, koje je uravnoteženo, nije previše
    kiselo ili previše tanično, jedno skladno i zaobljeno vino. Kada nam ni jedan sastojak
    u vinu ne strši, kada su nam mirisna i okusna percepcija u ravnoteži.
  • DUGOTRAJNO: okus koji nam ostaje nakon ispijanja vina što duže traje to u čaši držimo kvalitetnije vino
  • PUNO: govorimo o strukturi vina koja je dobra i uravnotežena
  • PASTOZNO: uljasto, teške teksture vina;najčešće desertna vina ili predikati
  • TOPLO: vina s povišenom razinom alkohola do 12-13,5 % osjećaj topline u ustima
  • SUHO: ne osjetimo slatkoću vina, suho vino nosi oznaku tipa vina kojeg dijelimo
    prema sadržaju neprovrela šećera
  • KONCENTRIRANO: vino koje ima puno ekstrakata i okusa
  • TANKO VINO: odnosi se na vina sa jako malo ekstrakata
  • LAGANO VINO: je vino koje sadraži nizak postotak alkohola i ekstrakata, ali ima
    ugodne kiseline i lijepo je pitko
  • ISKRENO VINO: prepoznajemo ga kada kušanjem otkrivamo prirodnost, tj.
    orginalnost pojedinog vina.

Autorica: Sommelierka Jelena Šimić Valentić
Slike: Shutterstock