Vitamini, minerali i nutrijenti i kako ih kombinirati zajedno

Kako bi bili što zdraviji, a imunitet što jači, pogotovo u doba različitih virusa, izuzetno je bitno kombinirati namirnice koje u kombinaciji s vitaminima, mineralima i određenim sastojcima daju svoj maksimum organizmu.

Primjerice kalcij u kombinaciji s vitaminom D, namirnice s većom količinom željeza i vitamin C zajednički djeluju jače. Saznajte kako je najbolje konzumirati grah, umak od rajčice ili mandarine na pravilan način.

vitamini i minerali u najboljoj kombinaciji

Ravnoteža u prehrani i dobra kombinacija vitamina i minerala za najbolje rezultate u imunitetu

Sve oko nas djeluje po principu ravnoteže pa tako i hrana koju konzumiramo. Kako bismo iz hrane dobili najviše i izvukli najbolje nutrijente važno ih je kombinirati usklađeno i na pravilan način.

Već smo svi naučili da nije dobro, želimo li se pravilno i zdravo hraniti a pri tom održati željenu tjelesnu težinu, ne treba miješati ugljikohidrate i proteine.

Također svi znamo da je to ponekad teško održati, jer ukusno pečenje savršeno paše uz vruće krumpire. A kad pomislimo na sendvič od svježeg peciva i finog pršuta rastu nam zazubice.

Ali kako ipak ne bi kršili pravila koja nam čine dobro upoznati ćemo koje su nabolje kombinacije u prehrani a da tijelo dobije najviše vitamina, minerala i ostalih elemenata ih hrane koju unosimo u organizam.

citrusi vitamin c imunitet i flavonoidi

Kalcij i vitamin D se vole

Kalcij je prirodni sastojak mliječnih proizvoda a važan je za kosti i zube. Kalcij je jednako važan za održavanje zdravih krvnih stanica i mišića. No, da li ste znali da je vitamin D ključan za apsorpciju kalcija u tijelu.

Vitamin D pomaže tijelu da održava optimalnu razinu kalcija.
Odličan izvor vitamina D i kalcija je mlijeko. Gotovo svako punomasno mlijeko sadržava dodatni vitamin D, a ponajviše ga ima u rižinom mlijeku, sojinom mlijeku i prirodnom soku od naranče.
Od ostalih namirnica koje sadrže veću količinu vitamina D su žumance, žitne pahuljice, tuna i losos.

Poput karotenoida i vitamin D treba masnoću za apsorpciju u organizmu stoga nutricionisti preporučuju da pijete masnije mlijeko s više od 1 posto masnoće.

vitamin c i zeljezo kombinacija za imunitet

Željezo i vitamin C se vole

Tijelu je željezo potrebno za brojne funkcije, među ostalima, da bi prenosilo kisik i pretvaralo kisik i pretvaralo hranjive tvari u energiju. Nedostatak željeza ugrožava imunološki sustav i čini nas umornima te može doći do anemije. Tijelo jednostavno probavlja takozvano hem željezo iz mesa, ribe, školjki i peradi, bez obzira na to što uz njega jedemo.

S druge strane tijelo treba pomoć za grahorice, biljne namirnice kao što su žitarice i zeleno povrće kad je u pitanju apsorpcija željeza kojeg zovemo ne hem željezo. Tijelo iz nabrojanih namirnica teže apsorbira željezo.

Pravilno ćete postupiti ako namirnice s ne hem željezom sparite s vitaminom C. Primjerice ako jedete salatu od špinata dodajte joj mandarine, a grah možete jesti s umakom od rajčice.

IZDVOJENO
Svakako bi trebali znati da uz glavne obroke ne pijete čaj ili kavu stoga što polifenoli i tanini iz ovih napitaka mogu spriječiti apsorpciju željeza.

karotenoidi i masnoca vitamin a

Selen i vitamin E se vole

Vitamin E i selen djeluju sinergijski i međusobnim djelovanjem povećava se snaga onog drugog.
Selen je bitan za stvaranje glutation – peroksidaze, glavnog sastojka antioksidansa koji se nalazi u svakoj stanici u tijelu.
Selen čuva vaše srce, pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti i srčanog udara, sudjeluje u zaštiti od različitih oblika raka te pomaže održati mladenačku elastičnost tkiva.

Selen još ublažava valunge u žena u razdoblju menopauze, pomaže u liječenju i sprečavanju peruti u kosi, povećava kod muškaraca broj spermatozoida i njihovu plodnost.

najbolji prirodni izvori selena su plodovi mora, bubrezi, jetrice, pšenične klice, tuna, mekinje, rajčica, luk brokula, češnjak smeđa riža.

PRIPAZITE S DOZIRANJEM SELENA
Prevelike doze selena mogu djelovati kontraproduktivno pa se zato držite preporučenih dnevnih doza koje za odraslu osobu iznose oko 55 μg na dan.

brokula juha imunitet selen vitamin e

Citrus-flavonoidi i vitamin C se vole

Poznato je da vitamin C ima vrlo važnu ulogu u ljudskom organizmu. Njegov učinak vezan je, među ostalim, uz izgradnju i objavljenje vezivnog tkiva, proizvodnju kolagena, održavanje zdravlja krvnih žila, zaštitu zubiju, kostiju i hrskavice. Vitamin C pomaže jačati imunitet, štiti nas od stresa, te pomaže kod razgradnje kolesterola.

Uz sve to, svojim antioksidativnim djelovanjem čuva stanice od opasnog djelovanja slobodnih radikala.
Vitamin C je izuzetno učinkovit kod prehlada, jer jača imunološki sustav i priprema organizam za borbu s infekcijama.

Citrus flavonoidi pripadaju skupini sekundarnih sastojaka velikog broja biljaka. Imaju širok spektar djelovanja, među kojima i antioksidativno.
Citrus flavonoidi djeluju sinergički s vitaminom C u smanjujući prijevremenu razgradnju i izlučivanje vitamina C iz organizma te tako produljuju njegovu djelotvornost.
Zbog toga se citrus – flavonoidi smatraju prirodnim “pojačivačima”.

ZAŠTO SE NE SMIJE PRETJERIVATI S VITAMIN C
Uzimanje vitamina C preporučuje se osobama čija prehrana nije bogata svježim voćem i povrćem.
Ne treba uzimati prevelike doze vitamina C u obliku suplemenata jer ih tijelo neće moći apsorbirati već će ih izlučiti iz tijela.

kalvij i c vitamin

Karotenoidi i masnoća se vole

Danas poznajemo čak više od 600 karotenoida, a među njima su najpopularniji likopen, lutein i betakaroten. Sadržava ih većina crvenog, žutog, tamnozelenog i narančastog voća i povrća. Karotenoidi djeluju kao antioksidansi te čuvaju stanice od štetnih slobodnih radikala. Neki čuvaju i od kroničnih bolesti kao što su rak pluća, bolesti srca i makularna degeneracija.
Tijelu karotenoidi služe i kako bi proizvelo vitamin A.

Kako biste iz karotenoida izvukli maksimalno kombinirajte ga s povrćem žarkih boja i malo masnoće.
Nutricionisti kažu da ova zajednička kombinacija djeluje snažnije.

VLAKNASTA HARANA I KAROTENOIDI
Vlaknasta hrana potiče metabolizam i olakšava probavu, ali može smanjiti količinu karotenoida koje tijelo može apsorbirati. Ne preskačite zdrava vlakna nego jednostavno povećajte dnevnu količinu karotenoida i to će biti zadovoljavajuće.

Facebook Like Button