Vježbanje u trudnoći

Postanite aktivna buduća mama.

Kako je sve više oko mene budućih mamica, potaknulo me da napišem nešto i o tjelesnoj aktivnosti u trudnoći. Kao kineziolog provodila sam treninge s trudnicama i upoznata sam s tematikom i u praksi. Svaka je bila divna na svoj način. Trening je bio „njezino vrijeme“, vrijeme u kojem je napravila najbolju stvar za sebe i svoje dijete.

Savjetujte se s liječnikom

Prije nego odaberete aktivnost, prvo što morate napraviti je savjetovati se sa svojim liječnikom.Ukoliko vam je dao zeleno svijetlo za tjelesnu aktivnost i samim time je vaše i djetetovo zdravstveno stanje uredno, moći ćete vježbati tijekom cijele trudnoće. Tjelesna aktivnost u trudnoći je svakako poželjna, ali se isto tako svakoj trudnici treba pristupiti na individualan način tijekom osmišljavanja i provođenja programa vježbanja.

„Sve postaje veće“

Trudnoća donosi niz promjena u organizmu svake žene. U tijelu se sve počinje povećavati, pa tako i ukupna masa tijela. Povećava se volumen tjelesnih tekućina, volumen krvi, masne naslage, dojke i maternica. Dobitak tjelesne težine tijekom trudnoće očekuje se između 11 – 15 kg. Prema jednom istraživanju dokazano je da žene koje su bile aktivne prije i za vrijeme trudnoće u prosjeku su dobile 4,6 kg manje tjelesne mase.

Promjene lokomotornog sustava

Povećanjem tjelesne mase, naš lokomotorni sustav slabi. Zglobovi i ligamenti postaju labaviji. Rezultat toga je osjećaj nestabilnosti i gubitak ravnoteže, javlja se krivo hodanje i bolovi u leđima. Razlog više za odabir primjerene tjelesne aktivnosti i prevenciju problema u sustavu za kretanje.

Poželjne aktivnosti

Aktivnosti ćete naravno odabrati prema vlastitom ukusu. One koje se preporučuju tijekom čitave trudnoće su hodanje i plivanje. Organizirane vježbe za trudnice pod vodstvom kineziologa poput pilatesa, korektivne gimnastike, umjerenog aerobnog treninga ili treninga s otporom dobar su izbor. Izuzetno je važno obratiti pozornost na kontinuirano i pravilno disanje. Tjelesnu aktivnost treba završiti smirivanjem i opuštanjem trudnica tj.dovesti ih u stanje mirovanja.

Aktivnosti koje treba izbjegavati

Sportove poput; odbojke, rukometa, košarke, borilačkih sportova, klizanja, planinarenja, jahanja, kuglanja, sportskog dizanja utega, ronjenja, padobranstva, vježbi na gimnastičkim spravama te nekih atletskih disciplina. Kod vježbanja treba izbjegavati upore na podlakticama ili dlanovima (plank), vježbe za trbušne mišiće ( dopuštena aktivacija bočnih trbušnih mišića) i izvođenje vježbi iz pozicije ležanja na leđima, radi pritiska na donju šuplju venu.

Novija znanstvena istraživanja demantirala su negativne konstatacije na tjelesno vježbanje u trudnoći, radi straha od ojačavanja mišića zdjelice za koju su vjerovali da bi otežalo sam porod. Suprotno tome aktivne žene rađaju lakše, te sa većom mišičavosti imaju bolju kontrolu tijekom poroda.

mag. kineziologije Kristina Lisec

Facebook Like Button