Vježbe istezanja i savjeti za regeneraciju tijela koje ćete odmah usvojiti

Zašto organizmu treba oporavak i kako se tijelo najbolje regenerira?
Odgovor je vrlo jednostavan, jako je bitan kvaltetan san, tehnika disanja koje obnavlja satnice, ujednačena zdrava prehrana i vježbanje prilagođeno dobi i navikama.

Bez sna možemo izdržati svega nekoliko dana, a u snu se događa čitav niz procesa koji pozitivno utječu na regeneraciju, učenje, koncentraciju i na sve ono što nas čeka poslije jutarnje kave, a to je cijeli sljedeći dan.

Shvaćamo da je san jako važan međutim, ovu metodu regeneracije tijela često uzimamo „zdravo za gotovo“ te nam je često puta san nekvalitetan ili čak i loš.

Krenemo li sa samim potrebnim trajanjem sna dolazimo do brojke od 7 do 8 sati odnosno vrijeme koje je potrebno da bismo imali sve one kvalitetne i dobre efekte koje on sa sobom nosi.

Savjeti za kvalitetan i bolji san su da:

• soba u kojoj spavamo bude hladnija i mračnija
• ne konzumiramo previše napitaka prije odlaska na spavnje
• maknemo sva umjetna svijetla iz sobe
• napravimo topli tuš prije spavanja
• buđenje na prvi alarm ili još bolje prije njega te da ne odgađate buđenje

Svi ovi savjeti imaju svoju znanstvenu težinu i zasigurno je da pozitivno utječu na ovaj jako važan aspekt našeg života.

Osim sna kao najvažnije metode oporavka ili regeneracije organizma važno je znati i dobro disati

Bez sna možda i možemo izdržati nekoliko dana, međutim bez disanja svega nekoliko minuta, a jako je povezano sa nizom procesa vezanih za koncentraciju, pažnju, fokus te mentalni i tjelesni oporavak tijela i organizma općenito.

Pitate se kako disati, kad ionako to već radite dobro?

Međutim, i na disanju možemo raditi tako da nekoliko minuta dnevno pa čak i više puta dnevno duboko, koncentrirano dišemo. Dubokim udasima i još dubljim izdasima djelujemo na simpatički dio živčanog sustava koji je zadužen za napore i dnevnu izvedbu.

trbusno disanje
TRBUŠNO DUBOKO DISANJE

Iz ležanja na leđima postavite jedan dlan u razinu pluća, a drugi dlan postavite na trbuh.
Iz ove pozicije duboko dišite na način da se ruka koja je na trbuhu pomiče gore-dolje, a ruka koja je na plućima neka miruje. Duboki udisaj neka bude na nos, a još dublji izdisaj izvedite na usta. Ovu vježbu disanja izvodite od 3 pa čak do 10 minuta.

Svakodnevno istezanje pomaže našem tijelu

Trening istezanja možemo raditi i zasebno, a pomoću njega možemo djelovati na velik dio mišićnog i lokomotornog sustava te tijelo činiti zdravijim i otpornijim.

Tim Aktivne Hrvatske donosi vam trening istezanja kojeg možete izvoditi čak i više puta dnevno osobito u ovom razdoblju kada tijekom dana i nismo toliko aktivni koliko bismo trebali biti, a i dalje trebamo voditi računa o svom zdravlju.

Ovaj tip treninga mogu izvoditi oni najmlađi te je poželjan i za osobe srednje i starije životne dobi neovisno o razini treniranosti.

istezanje straznje strane natkoljenice u iskoraku

ISTEZANJE STRAŽNJE STRANE NATKOLJENICE U ISKORAKU
U poziciji iskoraka ravnih leđa odnosno neutralnom pozicijom kralježnice idite u pretklon trupa te ovu poziciju zadržite 30 sekundi svaka noga kroz 3 serije. Važno je u izvedbi ove vježbe osjetite istezanje mišića stražnje strane natkoljenice te da tijekom zadržavanja pozicije duboko dišete.

2 istezanje unutrasnje strane natkoljeniceistezanje unutrasnje strane natkoljenice

ISTEZANJE UNUTARNJE STRANE NATKOLJENICE
Iz pozicije širokog raskoraka lagano se spustite na jednu stranu te osjetite istezanje mišića unutarnje strane natkoljenice. Navedenu poziciju zadržite 30 sekundi svaka noga kroz 3 serije. Kao i u prethodnoj vježbi, duboko dišite!

istezanje prednjeg dijela natkoljenice

ISTEZANJE PREDNJEG DIJELA NATKOLJENICE
Iz pozicije stajanja na jednoj nozi istežite mišiće prednjeg dijela natkoljenice. Tijekom izvedbe vježbe pokušavajte zadržati dobru ravnotežu na jednoj nozi te je ponovite kroz 30 sekundi svaka noga po 3 serije.

trening  istezanje straznjeg dijela natkoljeniceistezanje straznjeg dijela natkoljenice trening

ISTEZANJE STRAŽNJEG DIJELA POTKOLJENICE
Iz pozicije upora gurajte petu jedne noge prema podlozi čime ćete osjećati istezanje mišića stražnjeg dijela potkoljenice. Statički položaj zadržite 30 sekundi svaka noga po 3 serije.

istezanje kicme disanje mackadisanje i istezanje kicme macka

ISTEZANJE KIČME I KRALJEŠAKA UZ DUBOKO DISANJE – MAČKA
U poziciji na sve četiri kralježak po kralježak podižite prema gore, te istim putem idite prema natrag. Ova vježba jako dobro djeluje na pokretljivost kralježnice te je izvodite u umjerenom tempu. Vježbu ponovite 10 ponavljanja kroz 3 serije.

Tekst i fotografije: Select PR

Facebook Like Button