Vodič za kupnju parfema – mala škola parfema

Znate li kako odabrati savršeni parfem koji najbolje odgovara vašoj koži? Tip kože diktira vrstu parfema.

Parfem koji žena koristi otkriva više od njenog rukopisa, rekao je svojedobno veliki francuski dizajner Christian Dior, no pitanje je kako odabrati pravu bočicu između toliko mirisa koji se nude na tržištu.

Koža, osobni ukus, godišnje doba, prilika, budžet… sve su to faktori o kojima valja razmisliti prije odabira, a još ako kupujemo parfem na dar, jednadžba se dodatno komplicira.

Ovisno o hormonima i ‘kemiji tijela’ svaka koža na parfem reagira drukčije. Čak i promjena prehrane, lijekovi ili nadomjesci prehrani utječu na način kako će se miris razvijati na koži.

Bogatije i dublje, drvenaste i jantarne note manje su podložne promjenama od svježih, laganih, cvjetnih i citrusnih, ali to nije razlog za kupovanje parfema samo zato što odlično miriše na nekom drugom.

Pravilo o tri mirisa

O tipu kože ovisi i koliko će parfem dugo trajati. Ako je suha, miris će brže ishlapjeti, dok će se na masnijoj dulje zadržati – ali i dobiti slađi ‘štih’.

Voćne note se kraće zadržavaju od mošusnih.
Želite li biti sigurni da ćete odabrati ‘pravi’ parfem za sebe, stručnjaci savjetuju da ne probate više od tri mirisa u jednom danu. Metalni nakit može promijeniti miris parfema.

Stoga, nosite li narukvicu, nanesite parfem na podlakticu kako biste bili sigurni da ćete kupiti ‘pravu stvar’. Kako bi se razvio, mirisu treba desetak minuta, ponekad čak i više, stoga ne treba žuriti.

Nanosi se na suhu čistu kožu, najbolje na mjesto gdje se osjeti puls jer je tamo toplija, a miris se lakše otvara. Zato su i najbolja mjesta za nošenje zapešća, vrat i koža iza uha.

Miris se dugo se osjeti i na kosi, ali alkohol je može isušiti.
Parfem je najbolje nanijeti na četku i njome počešljati kosu nakon pranja i sušenja – dok je još uvijek malo vlažna.
Stručnjaci također savjetuju i da se parfemi nikada ne utrljavaju kako im se ne bi pokvarila struktura.

Parfem

Parfem ili toaletna voda?

Jedno od najčešćih pitanja prilikom kupnje parfema je razlika između parfema, parfemske i toaletne vode.

Razlikuju se po koncentraciji mirisnih ulja, ali to ne znači nužno da se razlikuju po kvaliteti, niti da se radi o različitim jačinama istog mirisa.

U načelu bi parfem (sadrži 15 do 25 posto mirisnog ekstrakta) trebao trajati dulje od parfemske vode (8 do 15 posto ekstrakta), ali to nije uvijek pravilo.

Na dugotrajnost utječu i note koje se koriste za proizvodnju. Sintetički mirisi tako mogu brže ishlapjeti od onih koji se temelje na intenzivnim, prirodnim uljima.

Parfem

Jedno ime, dva mirisa

Pod istim imenom, toaletna voda i parfem mogu imati potpuno različite mirisne note.
Tako je primjerice, Guerlainov parfem L’Instant sladak, topao i puderast zahvaljujući snažnoj noti meda, benzoina, vanilije i irisa, no parfemska voda ih ne sadrži – svježa je i citrusna.

Takav je slučaj i s Chloe – kod tog parfema je u prvom planu opojna ruža, gardenija, zemljani cedar i jantar. Toaletnom vodom pak dominira puderasti iris, zajedno s osvježavajućim notama naranče i lubenice.

Neke parfemske kuće donose nekoliko varijacija svojih najpopularnijih parfema za različite prigode, limitirane serije ili pojedina godišnja doba.
Osobito se ljeti pojavljuju blaže i svježije edicije koje se najčešće nazivaju i kolonjska voda, Eau Fraiche, ili L’eau.

Parfem

Toaletna voda sadrži od 4 do 10 posto mirisnog ekstrakta te u usporedbi s parfemom gubi na raskoši i snazi, ali je zato idealna za ‘svaki dan’ ili posao.
Toaletna voda za muškarce ima jaču koncentraciju pa za nju vrijede druga pravila. Najmanji postotak parfemskog ekstrakta imaju kolonjska voda ili Eau Fraiche – tek od 2 do 5 posto.

parfem-3

Kompozicija parfema

Baš kao i glazba ili boje, i parfemi imaju svoje note i nijanse.
Visoke, srednje i temeljne ili bazne note čine kompoziciju prema kojoj je svaki parfem jedinstven.

Nakon nanošenja parfema najprije se otvaraju visoke note koje najbrže hlape i ključne su za prvi dojam.

Najčešće su svježe, citrusne, blago voćne – poput mirisa bobica i bilja, kao što je lavanda.
Visoke note traju oko pet minuta i vode u srce parfema ili čvrste srednje note koje su najčešće lijepo zaokružene mirisima ruže, limunske tave, ylang ylanga, muškatnog oraščića, korijandra, jasmina i nerolija.

Srednje note ulaze u reakciju s kožom stvarajući miris koji može trajati do jednog sata.

Na kraju nastupaju bazne note, koje se i najdulje zadržavaju na koži. Njihova je uloga senzualna i trajna pa se najčešće koriste moćni mirisi jantara, pačulija, mošusa, tamjana, sandalovine, vanilije i smola.

Facebook Like Button