Vodič za sirnu platu koja se ne zaboravlja

Camembert se reže poput torte, a cheddar na blokove, uz ricottu ide med od lavande, a cheddar voli kesten. Važno je znati za sirni bonton da se kora se ne reže, a krekeri su zabranjeni. Najbolji gosti na sirnoj plati: Med, suho voće i više vrsta kruha.

Običaj posluživanja sira umjesto deserta u Francuskoj dolazi od štedljive navike da se ne baca vino koje se poslužilo za glavno jelo, ali i želje da se još malo uživa u društvu prijatelja ili obitelji uz pokoju čašu pića. Posljednjih godina wine&cheese barovi postaju sve popularnije mjesto za izlaske, a sirne plate su sve ekstravagantnije i maštovitije. Tako se nerijetko mogu naći sastojci poput slanine – bilo hrskavo pečene, ili u slanoj marmeladi, punjene ljute papričice kao i macerirane jagode.

Kako se kombiniraju razni okusa sa sirom

Fundamentalna kombinacija okusa je slatko i slano, a takav je slučaj i sa sirom kojem odlično pristaju jabuke, dunje, sake ili desertno vino, ali prije svega med. Tako se za ljubitelje hrabrijih okusa uz med od kestena ili heljde poslužuje cheddar, Parmigiano-Reggiano ili alpski poput sireva comté, gruyère, ili appenzellera. Med od lavande, onaj s citrusnim notama će naglasiti i nježnu ricottu, kozji sir ili fetu, a kremaste plave sireve kombinirajte s neutralnim medom. Kako ne biste pretjerali s količinom meda, uz platu poslužite i žličice kako bi si svatko mogao dozirati količinu prema ukusu. Osim kvalitetnih sireva uz koje se uživa u omiljenoj kapljici, sirna plata ima i dekorativnu ulogu na stolu.

sirna-plata-1

Kako poslužiti različite vrste sireva

Nađu li se na plati sirevi s potpuno suprotnim svojstvima, bit će ih nemoguće uskladiti s jednim vinom. Zato je dobro poslužiti i nekoliko različitih vrsta vina. No kako bi svatko našao nešto za sebe, na sirnoj plati možete odabrati jedan tvrdi sir kao što su ribanac, parmezan, pecorino, grana padano, gauda, ili ementaler, jedan blagi i mekani ili polutvrdi (brie, feta) te jedan pikantni sir s plemenitom plijesni (gorgonzola, camembert, roquefort). Kako bi plata bila što privlačnija, ‘začinite’ je primamljivim sastojcima s kojima se sir odlično slaže i učinite je što raznolikijom.

Želite li je pretvoriti u konkretan obrok, poslužite odabrane sireve s nježno začinjenom miješanom zelenom salatom ili salatom od blanširanog i naribanog celera te jabukom i malo vrhnja. Odaberete li različite tipove sireva, plata će se razigrati strukturama, bojama i nijansama unutrašnjosti sira. Različiti oblici i boje sireva čine pladanj zanimljivijim. Stoga je dobra ideja nabaviti raznolike sireve u oblicima valjka ili piramide koji će poslužiti kao kontrast četvrtastima ili pravokutnima. Tvrdi sir izvadite iz hladnjaka barem sat vremena prije posluživanja – njegovu potpunu aromu možete osjetiti jedino na sobnoj temperaturi. . Snažne sireve oštrog okusa i mirisa ne stavljajte pokraj mladih sireva delikatnog okusa te uz svaki poslužite zaseban nož da se arome ne miješaju. Imajte na umu da se meki sirevi izvan hladnjaka brže zagriju.

Rezanje sira

Okrugli i kvadratni sirevi (camembert, brie) režu se poput torte, a pravokutni (cheddar, feta) i tvrđi (gauda, parmezan) na blokove. Gorgonzolu i roquefort režite na trokute – stavite dlan na sir (jagodice prema kori) i režite kao da slijedite liniju prsta. Na okus sira utječe i način na koji se reže jer nije isti kroz cijeli presjek kriške. Bliže kori je intenzivniji zbog jačeg procesa fermentacije na površini. Sirni bonton nalaže da svaki komad mora imati i dio kore jer je otkrivanje nijansi nezaobilazan dio uživanja u siru.

sirna-plata-2

Drvo, mramor ili platno

Sir će biti efektan posluži li se na drvenim ili mramornim pladnjevima, ali poigrajte se i s onima od pletera, plitkim košaricama, rustikalnim komadima drveta. Efektan je i pladanj prekriven grubim platnom i ukrašen listovima vinove loze.

Peciva i kruščići

Koliko ima sireva, toliko je i različitih vrsta kruha. Najbolji je poslužiti nekoliko različitih vrsta kruha ili peciva koje prethodno možete i zagrijati. Poslužite ih odvojeno – najbolje narezane na manje komade ili kockice. Odaberite što više vrsta kruha, primjerice, bijeli, integralni, kukuruzni, s bučinim sjemenkama… Krekere ili grisine je bolje izbjegavati jer će zasjeniti strukturu sira, a često su i preslani.

Suho voće i agrumi

Najbolje je kad se na plati ističu boje sira, stoga veliki grozdovi ili jabuke nisu najbolja ideja za posluživanje. Svježe voće, poput jabuka i krušaka poslužite u odvojenim posudicama, a platu možete ukrasiti zrncima nara, pokojom bobom grožđa, suhim smokvama ili orasima. Agrume izbjegavajte jer im je okus previše intenzivan, kao i tropsko voće koje je često previše slatko ili kiselo. Suhe smokve, šljive i grožđice dobrodošli su gosti na sirnoj plati, Španjolci tradicionalno dodaju voćne paštete, a odličan dodatak je i ‘sir’ od dunja. Na sirnim platama često se nalaze i orašasti plodovi – svježi orasi, bademi, lješnjaci ili indijski oraščići koji pripremaju okusne pupoljke na kušanje nove vrste sira.

Najbolji začini

Vlasac, masline, celer i dekorativne salate, poput rikole ili radiča dobrodošao su ukras – baš kao i motar. Kiseli krastavci pristaju tvrdim, zrelim sirevima kao što je cheddar, ali imajte na umu da njihov okus može i prevladati. Uz tvrde i nemasne pristaje maslac, a uz blage naribajte hren i celer. Zreli sirevi idu s rajčicama, maslinama, rotkvicama i vlascem. Domaće kiseljeni krastavci neutralnijeg okusa bolji su izbor od intenzivno začinjenih kupovnih. Odličan dodatak su i kapare koje možete poslužiti u košaricama od sira koje napravite od rastopljenog parmezana.