Volimo mahunarke

Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih naroda proglasila je 2016. Međunarodnom godinom mahunarki. bio&bio trgovine pridružuju se ovom globalnom pokretu s vrhuncem aktivnosti u travnju uoči Dana planeta Zemlje, kojima će potaknuti na razumijevanje svih dobrobiti mahunarki za zdravlje čovjeka i planeta te prikupiti sredstva za civilne projekte i inicijative.

U vremenu kada zdrava prehrana i kvalitetne namirnice predstavljaju cilj kojem svi težimo, a održiva proizvodnja je važan čimbenik u zaštiti planeta, prehrambena vrijednost i ekološki značaj mahunarki od sve su većeg značenja.

Stoga je cilj ove inicijative osvijestiti o važnosti mahunarki zbog njihovog nutritivnog bogatstva, ali i istaknuti njihovu važnu ulogu u promociji održive poljoprivrede i sigurnosti hrane.
Stoljećima su mahunarke bile ključan sastojak prehrane, a njihov uzgoj započeo je prije više od sedam tisuća godina. Upravo se leću smatra prvom namirnicom koju su ljudi počeli uzgajati, a poznato je kako je bila važan element prehrane na Bliskom istoku, ali i starih Grka i Rimljana. Danas se nalaze u brojnim nacionalnim jelima, no njihov značaj vrlo često zaboravljamo. U cilju cjelovitog pristupa zdravlju, kvalitetnijim prehrambenim navikama i brizi za okoliš, mahunarke, kao tradicionalna i zdrava namirnica, trebala bi se što češće naći u svakodnevnoj prehrani.

Riznica nutrijenata

Posebna skupina mahunarki koje pripadaju skupini leguminoza čine suhi grašak, slanutak, leća i grah, a izrazito su važne za općenitu potrošačku košaricu. Vitalan su izvor biljnih bjelančevina i esencijalnih aminokiselina za ljude na različitim dijelovima planeta. Osim toga, mahunarke se mogu sigurno čuvati nekoliko mjeseci bez gubitka nutritivnih vrijednosti.

I Zemlja ih voli

Utjecaj mahunarki na prirodu doista je nevjerojatan. Osim što predstavljaju zdravu i nutrijentima vrijednu namirnicu, mahunarke su i ključna namirnica našeg planeta. Privlačeći dušik iz zraka ova posebna skupina mahunarki zapravo vraća nutritivne tvari u zemlju i tako obogaćuju tlo, a zahvaljujući tom svojstvu ne zahtijevaju intenzivnu gnojidbu. Mahunarke su izvor bjelančevina s niskim ekološkim otiskom: zahtijevaju višestruko manje vode nego li uzgoj životinja te također emitiraju i do 20 puta manje CO2.

Nahranimo svijet

Potražnja za hranom na našem planetu će se do 2050. povećati za 50%. Mahunarke, s niskim emisijama CO2 te dobrim utjecajem na vodu i tlo, održiva su hrana koja u budućnosti može prehraniti svijet.

Zdravlje i prehrana neraskidivo su povezani, a prehrambene navike i konzumacija kvalitetnih namirnica uvelike smanjuju rizik od bolesti. Važnost mahunarki u svakodnevnoj prehrani ističe Svjetska zdravstvena organizacija. Tako bi se 80% slučajeva bolesti srca, moždanih udara i dijabetesa tipa 2 te jedna trećina karcinoma mogla prevenirati eliminacijom rizičnih faktora i poticanjem zdravijih prehrambenih navika, čija su važna komponenta upravo mahunarke.

Mahunarke kao superhrana

Od slanutka i mungo graha do raznobojnih vrsta leće i crnog graha, mahunarke je moguće pripremati na stotine ukusnih načina. Obiluju bjelančevinama i vrijednim nutrijentima te su iznimno zasitne. Odlična su zamjena za meso i dobar izbor kod uravnotežene prehrane, ali i redukcijskih dijeta s obzirom na to da su siromašne masnoćama, no bogate prehrambenim vlaknima koja podržavaju dobru probavu i peristaltiku crijeva.

Mi volimo mahunarke #lovepulses

bio&bio trgovine aktivno su se uključile u ovaj međunarodni pokret za osvještavanje vrijednosti i važnosti mahunarki za zdravlje čovjeka i dobrobit okoliša te tijekom godine organiziraju brojne edukativne i promotivne aktivnosti, koje kulminiraju u travnju, uoči Dana planeta Zemlje.

> 12. i 22.4. dođite u Makronovu na besplatne prezentacije kuhanja mahunarki.
> Naučite uzgojiti mahunarke uoči Dana planetaa zemlje! 19.4. dođite na predavanje agronomkinje Ksenije Piršljin sa Zrno eko imanja
> Potražite blogove i recepte s mahunarkama na www.biobio.hr
> U bio&bio trgovinama degustirajte ukusna jela od odabranih mahunarki prema receptima Jadranke Boban Pejić.
> Uživajte u kavama s Bonsoy sojinim napitkom uz 10% popusta u bio&bio cafeu.
> U Planetopijinoj knjižari tijekom travnja iskoristite popust od 20% na knjige Mahunarke i Tofu.
> U studiju Orgona (Ilica 11, Zagreb) se prije tretmana okrijepite detoksicirajućim matcha latte s Bonsoy napitkom.

U travnju bio&bio trgovine odvajaju 1 kunu od svake kupljene mahunarke! Prikupljena sredstva će se donirati eko projektima, humanitarnim inicijativama te udrugama za zaštitu životinja i studentskim aktivnostima koje promoviraju zdravu prehranu.

Velik izbor eko certificiranih mahunarki potražite u svim bio&bio trgovinama i na web shopu www.biobio.hr

Uz dopuštenje: bio&bio