Martinje stoljetna vinska tradicija

Ova zabavna stoljetna tradicija je neizostavan dio hrvatske baštine i svake godine uveseljava ljude, ponajviše zaljubljenike u vino.

Malo povijesti

Martinje se obilježava 11. studenog svake godine na spomen katoličkog sveca sv. Martina, jednog od prvih svetaca koji nisu bili mučeni. Slavlje se odvilo 3 dana nakon njegove smrti, sa svojim počecima ukorijenjenim na Zapadu i u našim krajevima, što se kasnije proširilo i na druge zemlje.

U Italiji je recimo poznata uzrečica:
“II nuovo vino si beve a San Martino!“ ili u prijevodu „Mlado vino se pije na dan Svetog Martina!“

Tradicija proslave mladog vina

Sveti Martin je zaštitnik vina, vinove loze i vinogradara a u njegovo ime se baš taj dan peče guska i krsti mlado vino.
Toga dana najviše se pije i degustira upravo mlado vino a mnoge vinarije svoj mošt krste i pretvaraju u vino kao dio katoličke tradicije.

U Hrvatskoj se taj obred odvija po odredbama takozvanog Križevačkog štatuta koje nalažu da se krštenje mošta krsti od strane biskupa uz prisutnost domaćina kuće pa čak i kuma i kume u narodu poznatog kao mošteka. Nezaboravna je to tradicija koju uvijek prati dobra glazba, još bolje jelo i, naravno, neizostavno vino.

Kažu da je najbolje za zdravlje jedna čašica crnog vina na dan, zato, a ako se ove godine odlučite pridružiti zagorskim slavljima Martinja ili ga jednostavno proslaviti doma, pazite kakvo ćete vino odabrati i uz koju kombinaciju jela ga koristiti. Izguštajte se u raznim sortama i okusima, no, pazite da ne pretjerate!

Autor: Petra Mikloš

Facebook Like Button