Vrijeme je za crnjake  –  opustite se uz PLAVAC IVAN DOLAC 2013, vinarije Svirče

Jer – Što je stariji, to je bolji!

Plavac mali hvarske vinarije Svirče ugodno je iznenadio komisiju na otočkom ocjenjivanju vina naslijepo “4. Jelsa Summer Wine Tasting” svojom svježinom i postojanošću, s obzirom na to da dolazi iz (već) daleke 2013. godine.

ivan-dolac-plavac-mali-1

Osvojio je visoko treće mjesto u kategoriji plavaca (89,5 bodova), a potom je i na zagrebačkoj prezentaciji najboljih hvarskih vina osvojio publiku, podijelivši prvo mjesto (ponovno na kušanju naslijepo) s plavcem vinarije Plenković iz 2016. godine.

ivan-dolac-plavac-mali-2

Tako je još jednom potvrđeno da plavcima odgovara odležavanje i da ljubitelji plavaca vole – starija vina. Smekšani tanini, ugodni i dobro uklopljeni alkoholi (14%) odlike su plavca Ivan Dolac 2013 vinarije Svirče. Tamno crvene je boje, sa smećkastim nijansama, miriše na džem od šljiva, crne čokoladu, smokvu, kožu.

Vino je suho, harmonično, moćno, ali mekano i pitko. Podsjetimo se da je položaj Ivan Dolac s južne strane otoka Hvara te su tamošnji plavci i najviše cijenjeni zbog svoje izloženosti suncu i dobrom sazrijevanju bobica.

ivan-dolac-plavac-mali-3

Koju hranu voli ovaj plavac?

Plavac mali voli pratiti morska jela na tanjuru, od predjela – slanih srdela i inćuna, do moćne plave ribe na žaru ili hobotnice ispod peke.

Volite li više meso, onda je pašticada ili lungić – također dobar « pairing «. Ako je vaš izbor čokolada, neka bude crne, s najmanje 75 % kakaa ili kolač od takve čokolade poput ove tortice od datulje i tamne čokolade (u umaku od vanilije s tostiranim bademima) koju je u zagrebačkom klubu Pojoda chef Christian Misirača spojio s ovim vinom.

Vino servirajte ga na temperaturi od 16-18°C u velikim čašama za crno vino, a ako volite plavce kupite ga odmah u većim količinama – jer je izvrsna « vrijednost za novac ».

ivan-dolac-plavac-mali-4

Poznajete li sortu ?
Plavac mali je najrasprostranjenija vinska sorta u svim vinogorjima podregije srednje i južne Dalmacije s otocima, osim u neretvanskom. To je izvorna dalmatinska sorta, kojoj je rodnost redovita i obilna, a otpornost na plamenjaču i pepelnicu dobra.

Najpoznatiji plavci nastaju na južnim položajima, a pelješki položaj Dingač je prvo hrvatsko (1961.), a Postup drugo zaštićeno vino (1967.) pa i taj podatak govori o njihovoj izuzetnoj kakvoći.

Najstariji pisani spomen imena Plavca malog – u knjizi „Der Weinbau des Oesterreichischen Kaiserthums“ (Vinogradarstvo Austrijskog carstva) iz 1821.
Franc X. Trummer spominje ga 1841. pod imenom „Plavanz mali“. Evidentiran je i ucrtan u mapu vinograda Državne voćarsko-vinogradarske škole u Klosterneuburgu kraj Beča – s imenom Plavaz piccola (1870.- 1874.).

Najstariji vinograd najvjerojatnije se nalazi u Dolu, na otoku Hvaru, a posebno važni hvarski položaji su s južne strane otoka, od kuda i dolazi ovaj plavac. Ondje se strme padine spuštaju prema moru i stvaraju dolce, bande i rote.

Jedan od tih dolaca dobio je ime Ivan Dolac (Ivanov dolac), prema Ivanu Cariću, posjedniku plemenitog porijekla i nekadašnjem vlasnika tog položaja.
Ivan Dolac završava na šljunčanoj plaži oko koje se razvilo današnje omiljeno ljetovalište brojnih turista.

Iznad mjesta protežu se vinogradi pretežno plavca malog i smatraju se jednim od najstrmijih vinograda na Jadranu. Strmost, kosina i izloženost suncu (s tri strane: izravno s neba, odbijanjem od bijeloga kamenja i reflektiranjem s morske površine – tzv. trostruka insolacija), posebno godi plavcu koji tako dodatno skuplja sladore u grožđu i omogućava proizvodnju vina visoke kvalitete.

Oznaka « Ivan Dolac » na etiketi podrazumijeva da je vino nastalo isključivo od plavca malog, a on na južnoj strani Hvara uvijek daje više sladora u grožđu i niže prinose od plavca malog sa sjeverne ili istočne strane, te je time puniji, sočniji i dugovječniji.

Kontakt vinarije:
Marija Bunčuga, Svirče 105, Svirče, otok Hvar
Tel: 021 768 360;
E-mail: pz-svirce@pz-svirce.hr

Facebook Like Button