Vrt ili balkon – što se sadi u proljeće

Vrijeme je za prve radove u vrtu ili balkonu i zato vam donosimo vodič kroz vrtlarske radove na vašim balkonima, terasama ili vrtovima .

Zabluda je da se uspješnim vrtlarstvom mogu baviti samo profesionalci koji na raspolaganju imaju puno zemlje

Na komadiću vrta ili balkonu s lakoćom uspijevaju kulture koje nisu zahtjevne, a vesele – kako bojama, tako i mirisima i okusima.

Ne samo da ćete prorijediti odlaske na tržnicu, nego ćete i biti sigurni da jedete voće i povrće bez umjetnih gnojiva, insekticida i pesticida poput zelene salate ili začinskog bilja.

vrt-proljece

Prvi radovi

Iako je proljeće tek za koji dan, fenološko pretproljeće sve je češća pojava. Prijevremeno buđenje prirode najlakše je prepoznati po nenadanim proljetnicama, kao što je visibaba i šafran.

S prvim zrakama sunca u veljači počinju i prvi radovi u vrtu. Pripremaju se staklenici pokrivaju se, a kad se dovoljno ugriju, vrijeme je za sadnju salata, kao i ranog povrća poput rajčica i paprika.

vrt-proljece-1

U kontinentalnim vrtovima bere se poriluk i hren, kao i matovilac, koraba, blitva i radič, a na moru kelj, raštika, prokulice, pastrnjak i mladi luk.

Mogu se naći i glavice salate, kao i cvjetača. Bere se i samoniklo bilje, medvjeđeg ili šumskog luka, poput maslačka i koprive.

Ako tlo nije vlažno, ovisno o kraju, priprema se za ranoproljetnu sadnju i siju se grašak, cikla, bob, mrkva, peršin, češnjak, kupus, kelj i cvjetača. Ne zaboravite niti na cvijeće, koje privlači korisne kukce u vrt poput gaillardije, nevena i kadifice.

SAZNAJTE VIŠE:
Priprema za sadnju začinskog bilja može početi
Koje cvijeće možete saditi u proljeće
Najčešće pogreške pri uređenju vrta
Ideje za savršeni cvjetni balkon: vaša oaza uspjeha

Snijeg i mraz

Osim što štiti od smrzavanja, snijeg opskrbljuje tlo vodom nakon što se temperature počnu polako povećavati. No mraz može biljkama nanijeti velike štete – pucanje tkiva, izbacivanje korijena na površinu, opekline nadzemnih dijelova i drugo.

Imajte na umu da za sušnih zima, ako tlo nije smrznuto, valja osobito zalijevati trajnice, ali bez pretjerivanja, Važno je da se korijen ne suši, a višak vode odvojite iz posude.
Većini trajnica hladnoća uglavnom neće smetati, no osjetljive biljke koje nisu prilagođene podneblju treba zaštititi. Ispod snježnog pokrivača temperatura je od 3 do 8°C viša nego iznad njega.

vrt-proljece

Zaštitna klijališta

Krajem veljače i početkom ožujka možete pripremiti i klijalište u kojem ćete zaštiti biljke od mraza, vjetra i niskih temperatura. Napravite ga pomoću dasaka, u obliku kutije te pokrijte staklenom pločom ili tvrdom folijom. Poklopac poduprite kako bi dolazilo više svjetlosti.

Napunite ga humusom s malo pijeska ili kompostom te posadite jednogodišnje cvijeće ili povrće. Uzgojene presadnice sade se na gredice čim zatopli i prođe opasnost od mraza. I kartonske kutije za jaja mogu se pretvoriti i u mala klijališta. Svaki odjeljak napunite zemljom i posijte nekoliko sjemenki.

Nakon što sjemenke proklijaju, odrežite pa razdvojite odjeljke i posadite zajedno s kartonom u vrt ili u ukrasne lončiće na balkonu.

Orezivanje voćki

U veljači i ožujku se orezuju voćke te prorjeđuju krošnje starijeg drveća, sade se i orezuju ruže i ukrasno grmlje koje cvate ljeti.

Obratite pozornost na sve oštećene i bolesne grančice i uklonite ih. U teglice posadite kadulju, peršin, kao i bosiljak koji ipak traži nešto višu temperaturu. Ako tlo dopušta, idealno je vrijeme za sadnju voćki – sve dok ne počnu pupati na proljeće.

Dobri i loši susjedi

Prilikom planiranja sadnje uzmite u obzir i tablicu dobrih i loših susjeda u vrtu. Najvažnije je da nikad zajedno ne kombinirate srodne biljke jer imaju iste nametnike i bolesti.

Dobri susjedi
rana mrkva – luk
kasna mrkva – poriluk
grah – cikla – čubar
celer – poriluk
mrkva – salata – vlasac
rajčica – peršin
rajčica – celer
salata – rotkvica – korabica
kupusnjače – grah
krastavac – kopar

Loši susjedi
salata – peršin
komorač – rajčica
grah – luk
kupusnjače – luk
rajčica- grašak
grašak – grah
krumpir – suncokret
krumpir – rajčica
kupusnjače – gorušica

Facebook Like Button